Metasekwoja chińska -uprawa

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Metasekwoja chińska - uprawa

Post »

Griseum, a mozesz wkleic fote tego drzewka? wyzsze szczepienie sprawia, ze drzewko bedzie bardziej 'lyse' ?
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Niestety nie mam fotki, ale może zrobię w tygodniu - dopiero posadziłem, więc bardziej widać co sprzedają, niż jak rośnie :) Uwagi o wysokości szczepienia wiążą się z tym, że - moim zdaniem - cały urok metasekwoi kryje się w jej pniu, który nabiera bajecznych kształtów u podstawy, gdy zostawimy najniższe gałęzie (i podobno na słabiej glebie). Oczywiście te 40cm dużej różnicy nie zrobią, ale zawsze. Metasekwoja ma też swój urok, gdy usunie się niższe gałęzie - jednak nieco inny, kwestia gustu. Porównać można zdjęcia w internecie... Aha, chodzi mi o odmianę "Goldrush" ("Ogon"), a nie np. "Spring Cream", która jest chyba wrażliwsza na mrozy i mniej efektowna.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak już zeszliśmy na tematy szczepień, to MCh szczepi się na innej odmianie MCh, czy na jakimś innym gatunku drzewa?
omega48
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2012, o 10:37

Post »

młoda 4 letnia metasekwojka ...urocza :) Obrazek
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p
Od: 22 maja 2012, o 19:50

Post »

omega48 piękny okaz :D
Z niecierpliwością czekam aż mój trochę podrośnie :)

Drzewko nie jest duże ( na razie ) :D

Obrazek
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Obsyp ją w koło korą, szyszkami, czy wiórami... Mojej to bardzo służy. W tym roku urosła już ze 40 cm. Na zimę proponuje osłonić od wiatru, żeby nie było płaczu na wiosnę. A tak poza tym, to skąd ten kolor "igieł"?
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p

Post »

Już od początku wiosny igły były żółtawe ale powoli zmieniają kolor na zielony ;:218
nie wiem co może być tego przyczyną
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p

Post »

Obrazek

Zrobione po deszczu ;:7
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

A tak dla odświeżenia tematu małe pytanko do vojtekk1993... Przechodząc do sedna sprawy: zastanawiałeś się już w jaki sposób zdejmiesz tą uroczą (metalową jak sądzę) osłonkę gdy drzewko urośnie?
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p

Post »

Ta osłonka jest niezwylke potrzebna gdyż bez niej sarny (czyt. dzikie zwierzęta obgryzające drzewka) zniszczyły by roślinkę :D
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Ja nie kwestionuje słuszności owej osłony. Również stosuje. Ale chodzi mi o to, że moim zdaniem powinna być zmieniona na jakąś wersję rozbieralną... Albo po prostu trzeba by ją na chwilę zdjąć i przeciąć, a później np. skręcić drutem i założyć ponownie... Sugeruje przemyśleć sprawę na spokojnie...

P.S. Żeby nie było niedomówień ja się nikogo nie czepiam i jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. To jest tylko moja dobra rada...
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

Tu akurat bym się nie zgodził, gdyż taka osłona będzie potrzebna przez ładnych kilka lat... W późniejszym okresie przychodzi coś takiego do głowy, że może jeszcze poczekam... Później się nie chce, bo już tyle lat stoi, to jeden rok w tą czy w tamtą nie odgrywa roli... A na końcu przychodzi czas, że nie ma już innego wyjścia. No i wypadało by jeszcze nadmienić, że osłona będzie ukryta wśród gałęzi, co dodatkowo utrudni dostęp. Rozumiem, że dla chcącego nic trudnego i że nikt nie ma dwóch lewych rąk, ale po co sobie komplikować przyszłość jeżeli można rozwiązać sprawę w zalążku?! A tak na marginesie to sama temperatura i opiłki, które powstają podczas cięcia stali mogą nie być dla rośliny obojętne...

Natomiast odnośnie ludzi, którzy się tu wypowiadają (również mnie się to tyczy), to wszyscy zamiast chodzić np. na ryby, czy zbierać znaczki, itd. wolimy pokręcić się przy naszych roślinkach, podzielić się spostrzeżeniami, metodami uprawy... Ale to wcale nie znaczy, że nie popełniamy błędów. I do tego właśnie służy forum - aby podpowiedzieć innym czytającym. A ja chcąc podpowiedzieć (nie narzucić) innemu użytkownikowi, czuję się jakbym wsadził kij w mrowisko... Ale mniejsza z tym, tą sprawę uważam za zamkniętą.
Awatar użytkownika
Malgos
50p
50p
Od: 8 sie 2011, o 15:50

Post »

Moja metasekwoja ma 4 lata, jest wysoka ok 4 m
nigdy nie było z nią żadnych problemów
po przeczytaniu forum zaczynam się trochę bać ;-)
nigdy jej n ie okrywałam, nic specjalnego nie robimy przy niej,
obcinamy wiosną dolne szeroko rosnące gałęzie
podlewamy i zasilamy
ona rośnie wśród rododendronów, azali i z runianką u stóp
Obrazek

metasekwoja w tle:
Obrazek
Malgos
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”