Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

Tak zależy też kiedy żółknie jeżeli w kwietniu to może być objaw choroby ale teraz to znak że już dojrzewa. Podobnie przy cebuli jeżeli 50% szczypioru jest załamane i zżółkłe przystępujemy do zbioru, to nic trudnego na prawdę. :)
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2012, o 20:09

Post »

witam ponownie :D mam kolejne pytanie mianowicie chodzi o sadzeniaki (ząbki) jakie wybierać główki do sadzenia oczywiście na jesień ale musze sobie odłożyć już teraz, bo czytałem ze najlepiej te duże i zdrowe ale to jest tylko teoria a jak wiadomo nie równa się ona z praktyką. wydaje mi się że dużych się zbytnio nie opłaca czy można sadzić z małych główek i jak to wpłynie na późniejszy plon
z góry dziękuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

sadzi się największe ząbki bo tylko dzięki takim uzyskamy większy plon.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Jacku 210 przeczytaj poniższy link, a znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie. Na każde prawie pytanie znajdziesz sobie odpowiedź w internecie, wystarczy że wpiszesz pytanie w swoją przeglądarkę.
http://uprawa.eu/czytaj/uprawa-czosnku.html
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki Wam ale mi bardziej chodziło o waszą osobistą praktyke i doświadczenia z sadzeniakami bo jak to się mówi teoria teorią...
czy jak posadze mniejsze ząbki i dobrze nawioze to też jest szansa na przyzwoity plon? pytam teraz bo stoje przed dylematem jakie zostawić sobie a jakie sprzedać.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jacku210 pisze:dzięki Wam ale mi bardziej chodziło o waszą osobistą praktyke i doświadczenia z sadzeniakami bo jak to się mówi teoria teorią...
czy jak posadze mniejsze ząbki i dobrze nawioze to też jest szansa na przyzwoity plon? pytam teraz bo stoje przed dylematem jakie zostawić sobie a jakie sprzedać.
:roll: :roll: :roll: skoro nie jesteś amatorem tylko uprawiasz na sprzedaż to takie rzeczy powinieneś sam wiedzieć i jeszcze nam służyć radą 8-)
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Dziwny trochę ten post nade mną... ;:222
Czy jeżeli ktoś robi coś na sprzedaż nie może pytać tutaj na forum o radę?
Może nie ma doświadczenia. Tak sobie myślę, że jeżeli jacek210 sadziłby czosnek od 5 lat to by takich informacji nie potrzebował.
Sama zeszłej jesieni chciałam spróbować uprawy czosnku. Ale nie miałam na myśli 30 ząbków na swoje potrzeby a od razu kupiłam ileś tysięcy. Też potrzebowałam pomocy i porady i tutaj ją właśnie otrzymałam.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pauli, ja uważam ,że jeśli ktoś zamierza zainwestować swoje pieniądze ,czas i energię w dany biznes to powinien przynajmniej mieć dobrą teoretyczną podstawę a pytanie które zadał jacku 210 należy według mnie własnie do podstawowych ale cóż każdemu wolno inwestować swoje dobra w sposób dowolny :? Skoro Ty masz już tę wiedzę to się nią z kolegą przede wszystkim podziel a potem mnie krytykuj.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Chudziak nie ukrywam, że dziwne masz podejście...
Wydawało mi się, że forum ogrodnicze jest właśnie od tego, żeby ten kto może pomóc innym podzielił się swoją wiedzą a nie krytykował i przedstawiał swoje zdanie na temat osoby pytającej - co powinna wiedzieć zanim zada pytanie...
I takie mało sympatyczne, że jackowi piszesz, że powinien "służyć radą" i mi również każesz odpowiadać na pytania. Sama sadzisz czosnek więc, zamiast zbędnej polemiki mogłaś po prostu odpowiedzieć, a nie pisać co o nim sądzisz...

Jacku najlepiej sadzić zdrowe i duże ząbki, ale z małych też wyrośnie główka. Będzie po prostu mniejsza.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

I jeden i druga ma rację, jeżeli rozkręca się biznes to trzeba być do tego przygotowanym od podstaw, nie otworzę biura rachunkowego skoro nie mam pojęcia o rachunkowości. Z drugiej strony uprawa czosnku jest jedną z najbardziej dochodowych upraw w systemie amatorskim jeżeli wszystko zrobi się prawidłowo to nie ma najmniejszych problemów.

Jacku tak jak napisano powyżej do sadzenia wybieraj ładne duże główki, zostaw je w całości do października dopiero wtedy podziel na ząbki. Teraz czas na przygotowanie gleby :)
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki Pauli i Adrianowi za odpowiedzi :) ;:136
a co do mojego pytania to powiem tak: pierwszy rok miałem posadzony czosnek ponad pół hektara ok 60tyś. ząbków, przed decyzją o uprawie przewertowałem cały internet na jego temat i pare książek ale chciałem się dowiedzieć czegoś z waszej praktyki ludzi którzy uprawiają to warzywo dłużej ode mnie.
kiedyś rozmawiałem z osobą która też uprawia czosnek na masową skale i mi powiedziała że bardzo dużych główek ze względów ekonomicznych po prostu nie opłaca się sadzić i lepiej jest sadzić dobre średniaki. stąd było moje pytanie i chciałem poznać tylko wasze zdanie. :?: chyba od tego to forum jest :roll:
jak będę bardziej doświadczony nie ma problemu posłuże poradą.....

P.S. każdy wie że chleb robi się z mąki wody drożdży i soli ale pomimo to mało kto potrafi upiec dobry bochenek i myśle że podobnie jest ze wszystkim również z czosnkiem.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jak tam czosnek zimowy? Wyrwany? Ja swój wyrwałam i dosusza się na polu pod dachem. Główki całe więc zerwałam na czas, widziałam wyrwane u dwóch osób i część główek już ma rozdzielone ząbki - trochę za późno.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”