Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

Ja tez już wykopałam :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

i mój harnaś wykopany ale ze zbioru nie jestem zadowolony, za mało w listopadzie posadzę więcej ale okryję go na zimę ,.bo w tym roku to mi tylko 30% przetrwało.W październiku sadzę pod koniec miesiąca
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Mój sadzony jesienią ładnie przezimował, główki spore wyrosły.
Nadstan czosnku zimowego sadziłam też wiosną/marzec (wcześnej podkiełkowany w multipaletach), prawdę mówiąc nie ma różnicy w wielkościach główek.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Mi czosnek zimowy wymarzł...gdzie mogę kupić czosnek do jesiennego sadzenia?Byłabym wdzięczna za odpowiedż,bo jakoś bez tego warzywka nie wyobrażam sobie sezonu
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wykopałem tydzień temu, już ładnie zaschnął, szkoda że słońca mało szłoby go dosuszyć na powietrzu.

ps. Jacku my do upraw amatorskich wybieramy największe główki by uzyskać większy plon, a mniejsze do zjedzenia, może do sprzedaży plantatorzy robią inaczej- wiadomo na handel najlepsze największe, nie wiem.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Jacku210 Warto ,abyś przestudiował ten wątek na naszym forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... by+czosnku opisuje tam objawy żerowania na czosnku szkodnika (nicienia )Niszczyka zjadliwego.
Przy uprawie czosnku istotne znaczenie ma również płodozmian .Ważne jest aby nie sadzić czosnku bezpośrednio po roślinach żywicielskich na których niszczyk występuje,znajdziesz tam odpowiedź na te pytanie.Radze abyś przeczytał cały ten temat.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też wykopałam czosnek. Nie wiem jaka to odmiana, bo sadzę go zawsze z własnych ząbków :;230 od prawie 20 lat. Sadziłam w połowie października. Miało być 5 cm. nad ząbkami, a przy wykopywaniu było około 12 cm ;:108. Nic nie zmarzło, główki ładne.
Pozdrowienia
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

A u mnie jeszcze zieloniutki. Może dlatego, że zostawiłam mu główki. I sądzę, że za wcześnie aby go wyrywać. Ten wyższy to słoniowy

Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

tak jeszcze za zielony,ale tutaj na forum jest napisane,że jak chcesz mieć duże główki to kwiatostany trzeba obcinać.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Ja nie obcinam, bo te małe główeczki wiosną sieję i mam zbiór takich oto pojedynczych główek czosnku

Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

ogromne te twoje pojedyncze główki,ale proponowałbym ci zasadzić sobie kilka takich dużych.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mi by było szkoda zostawianie na nasiona, za dużo bawienia się z zbiorem i sianiem :) u Ciebie zielony, jak to na północy wszystko później :)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

A ja żałuję, że z rozpędu poobcinałam wszystkie kwiaty, bo mam taki czosnek, który na 4 wielkie ząbki i trochę mało ekonomiczne jest sadzenie go z ząbków. Na szczęście mam też inne odmiany.
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”