Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pelargonia
Jak odróżnić rdzę pelargonii od choroby fizjologicznej spowodowanej temperaturą i wilgotnością
1. Rdza pelargonii
Patrząc na liście pelargonii pod światło (wszystkie grupy) w pierwszej fazie choroby widzimy jaśniejsze okrągłe plamki
W kolejne fazie plamki te żółkną i obsychają, a u bluszczolistnych (peltatum) na spodzie liści pojawiają się uschnięcia z jakby z suchą wybroczyną wystającą nad powierzchnię liści
2. Choroba fizjologiczna u bluszczolistnych (peltatum)
Przy dużych różnicach temperatur pomiędzy dniem i nocą i przy wilgotnym podłożu i dużej wilgotności powietrza dochodzi do zaciągania przez roślinę dużej dawki wody do liści bez możliwości odparowania. Nadmiar wody powoduje, że komórki liściowe pękają i tworzą się nieregularne uschnięcia. Uschnięcia te są jakby poniżej powierzchni liścia (od spodu).
Przy takiej pogodzie możemy stracić sporo liści ale przy zmianie pogody wszystko wraca do normy.
3. Choroba fizjologiczna o innych grup (nie bluszczolistnych)
Przy takich warunkach jak wyżej (punkt 2) może dochodzić do "wybrzuszania" się fragmentów liści pomiędzy nerwami po czym, jeśli pogoda się nie zmieni, liście zwijają się do góry i usychają bo dochodzi do zniszczenia tkanek
Jak rozróżnić takie kropkowate uschnięcia od ataku wciorniastka:
owady atakują praktycznie tylko młode liście i pączki bo tam jest najlepszy sok, a choroba fizjologiczna czy rdza atakuje tak młode jak i stare liście
1. Rdza pelargonii
Patrząc na liście pelargonii pod światło (wszystkie grupy) w pierwszej fazie choroby widzimy jaśniejsze okrągłe plamki
W kolejne fazie plamki te żółkną i obsychają, a u bluszczolistnych (peltatum) na spodzie liści pojawiają się uschnięcia z jakby z suchą wybroczyną wystającą nad powierzchnię liści
2. Choroba fizjologiczna u bluszczolistnych (peltatum)
Przy dużych różnicach temperatur pomiędzy dniem i nocą i przy wilgotnym podłożu i dużej wilgotności powietrza dochodzi do zaciągania przez roślinę dużej dawki wody do liści bez możliwości odparowania. Nadmiar wody powoduje, że komórki liściowe pękają i tworzą się nieregularne uschnięcia. Uschnięcia te są jakby poniżej powierzchni liścia (od spodu).
Przy takiej pogodzie możemy stracić sporo liści ale przy zmianie pogody wszystko wraca do normy.
3. Choroba fizjologiczna o innych grup (nie bluszczolistnych)
Przy takich warunkach jak wyżej (punkt 2) może dochodzić do "wybrzuszania" się fragmentów liści pomiędzy nerwami po czym, jeśli pogoda się nie zmieni, liście zwijają się do góry i usychają bo dochodzi do zniszczenia tkanek
Jak rozróżnić takie kropkowate uschnięcia od ataku wciorniastka:
owady atakują praktycznie tylko młode liście i pączki bo tam jest najlepszy sok, a choroba fizjologiczna czy rdza atakuje tak młode jak i stare liście
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Pelargonie to stare polskie kwiaty doniczkowe. Wystarczy jasny parapet i dodatnia temperatura. Jeśli mamy kwiaty w ogródku albo na balkonie, to mogą mieć kłopot z zaaklimatyzowaniem się w mieszkaniu. Wnosząc je, możemy razem z nimi wnieść szkodniki. Dlatego omijam to, robiąc pod koniec lata sadzonki, które od razu są w mieszkaniu.
mam problem z moimi świeżo ukorzenionymi pelargoniami bluszczolistnymi. Listki się jakby "powybrzuszały", maja jasne plamki i przyuważyłem dziś dwie mszyce, co robić??
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Jasne plamki widoczne szczególnie pod światło to początek rdzy pelargonii - amistar albo topsin do oprysku. Amistar w dawce 1 ml na litr
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Jeżeli pod spodem liścia zaczynają występować punktowe uschnięcia to - takie jakby guzki to jest to na pewno rdza
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
a to mój balkonik w tym roku - w każdej doniczce jest jedna sadzonka z inne odmiany:)
Sorki za jakość zdjęć ale aparat nie chciał łapać ostrości. Nie miałem czasu układać ich kolorystycznie - tak jak wyjąłem ze szklarni po cięciu to tak układałem.
Sorki za jakość zdjęć ale aparat nie chciał łapać ostrości. Nie miałem czasu układać ich kolorystycznie - tak jak wyjąłem ze szklarni po cięciu to tak układałem.
Boże drogi, czy tak piękne pelargonie istnieją na prawdę? SZOK! Jakie one duże!
Czy Ty je w ogóle przycinasz na "zimowanie"? Proszę o odpunktowy przepis zimowania pelasi, żeby był taki efekt!
co to jest za odmiana, to fioletowa, najdłuższa w samym środku kompozycji?
Czy Ty je w ogóle przycinasz na "zimowanie"? Proszę o odpunktowy przepis zimowania pelasi, żeby był taki efekt!
co to jest za odmiana, to fioletowa, najdłuższa w samym środku kompozycji?
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Przycinam i to do bezlistnego "zera". Przed ułożeniem na balkonie też są po porządnym cięciu bo robię z nich sadzonki.
Nie wsadzam pelargonii do skrzynek bo tam jest za mało ziemi. U mnie każda sadzonka ląduje do 5-7 litrowej doniczki i zawsze w doniczce jest tylko jedna sadzonka, a doniczki są ułożone jedna przy drugiej przy barierce balkonowej. W środkowej części balkonu u góry mieści się 5 doniczek, a poniżej wiszą trzy. Czyli razem 8 sadzonek. Na ostatnim zdjęciu jest jedna sadzonka w każdym oknie, a na przedostatnim 3 sadzonki w 3 doniczkach. W części doniczki bliżej szyby umieszczona jest kostka brukowa lub dwie kostki żeby zwieszająca się pelargonia jej nie przeważyła - jak tego nie zrobię przy przy średnim wietrze doniczki lądują na ziemi.
Najważniejsze jest odpowiednie cięcie żeby roślina dobrze się rozkrzewiła - może kwitnie 3 tygodnie później ale za to nie trzeba wsadzać 3 sadzonek do doniczki - pod koniec czerwca robię kolejne cięcie czubeczków co już nie opóźnia kwitnienia
Nie wsadzam pelargonii do skrzynek bo tam jest za mało ziemi. U mnie każda sadzonka ląduje do 5-7 litrowej doniczki i zawsze w doniczce jest tylko jedna sadzonka, a doniczki są ułożone jedna przy drugiej przy barierce balkonowej. W środkowej części balkonu u góry mieści się 5 doniczek, a poniżej wiszą trzy. Czyli razem 8 sadzonek. Na ostatnim zdjęciu jest jedna sadzonka w każdym oknie, a na przedostatnim 3 sadzonki w 3 doniczkach. W części doniczki bliżej szyby umieszczona jest kostka brukowa lub dwie kostki żeby zwieszająca się pelargonia jej nie przeważyła - jak tego nie zrobię przy przy średnim wietrze doniczki lądują na ziemi.
Najważniejsze jest odpowiednie cięcie żeby roślina dobrze się rozkrzewiła - może kwitnie 3 tygodnie później ale za to nie trzeba wsadzać 3 sadzonek do doniczki - pod koniec czerwca robię kolejne cięcie czubeczków co już nie opóźnia kwitnienia
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
moje kolejne podejście do pelargonii i jak zawsze do rabatowych w tym roku dało pożądany efekt:
na początku było tak:
teraz jest tak:
na wyprzedaży zaopatrzyłem się w kilka innych odmian z nadzieją, że w przyszłym roku będzie jeszcze lepiej.
na początku było tak:
teraz jest tak:
na wyprzedaży zaopatrzyłem się w kilka innych odmian z nadzieją, że w przyszłym roku będzie jeszcze lepiej.
- don-ica
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2012, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spójrzcie jak dziwnie wybarwił się kwiat na jednej z moich pelargonii , pozostałe na tej roślinie są różowe nakrapiane, a ten jeden pokazał się taki:)
...oczekiwanie na zakwitanie...
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię