Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
vadim1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2012, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk

Post »

Witam dostałem dwie Draceny tj. odmianę Deremeńską i Warneckiego(by najmniej mi się tak wydaje) o to one:
-Odmiana Deremeńska (chyba)

Obrazek

Obrazek

-Odmiana Warneckiego

Obrazek

Wszystkie stoją w świetle południowego okna padają na nie promienie słoneczne przesłonięte firanką, czy to dobre miejsce??Dodam tylko, że mieszkam w drewniaczku starym z małymi okienkami.
O to mała ekspozycycja:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Moje pytanie jest następujące czy mogą te draceny stać przy południowym oknie bo na tej dużej zaczęły czarnieć brzegi nie których liści...
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Re: Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk

Post »

:wit tą dracene Warneckiego ja zanam jako sanderiane :wink: (no..chyba,że posiada dwie nazwy :?: ) Draceny nie lubią bezpośredniego naslonecznienia,a miejsce na południu nie jest odpowiednie, tak mi się wydaje :) . Podłoże stale wilgotne (za wyjątkiem zimy,wtedy podlewamy jak wyraźnie przeschnie)
Miłego dnia
alviczka
50p
50p
Od: 5 lip 2012, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Warto dać do doniczek drenaż - kiedyś udało się mojej rodzinie zabić dracenę, z powodu przelania. Wilgoć jest bardzo ważna, ale nie w nadmiarze.
Niestety wtedy myśleliśmy że im więcej, tym lepiej...
vadim1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2012, o 19:31

Post »

Dzięki za odpowiedź!!Więc będę musiał przenieść je na okno wschodnie tam do południa max. jest słońce.Zastanawiam się jeszcze nad odkładami powietrznymi tego długiego pędu ;:204
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Draceny lubią codzienne zraszanie letnią wodą. Gdy o tym zapomnisz, będą usychać im końcówki, a w końcu będą zrzucać dolne liście. Podlewać też trzeba umiejętnie, bo zarówno minimalne przesuszenie, jak i przelanie powoduje żółknięcie i zrzucanie liści. U mnie dracena stoi w pokoju południowym, ale w odległości 1 m od okna i ładnie rośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”