Tak. W języku czeskim Sława pisze się Slava, a Nadrenia- Porynia. Slava Porynipomidorzanka pisze:ta Sława Nadrenii jest do kupienia w kauflandzie pod nazwą Sława czegośtam,
Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Moje wczorajsze zbiory - Black Japanese Triefele (pyszne są), 37 od Kozuli (z różnych krzewów, czekają na degustację), Sweet Orange Cherry i jakaś koktajlówka (chyba ze zmutowanego Megagrona - są całkiem niezłe, wyrazisty smak, choć oczywiście zupełnie nieprzypominający prawdziwego Megagroniastego):
BJT miał być późny, a u mnie jest wczesny. Nie byłam pewna, czy go zrywać, ale owoce trochę miękły, więc zaryzykowałam i okazało się, że jest rewelacyjny w smaku. Kolejne 37 dojrzewają, dojrzewa też pierwsza 178 i truskawkowe. Za to zielone zebry w tym roku okropnie późne - trochę mnie rozczarowały.
BJT miał być późny, a u mnie jest wczesny. Nie byłam pewna, czy go zrywać, ale owoce trochę miękły, więc zaryzykowałam i okazało się, że jest rewelacyjny w smaku. Kolejne 37 dojrzewają, dojrzewa też pierwsza 178 i truskawkowe. Za to zielone zebry w tym roku okropnie późne - trochę mnie rozczarowały.
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie wróciłam od znajomej,starszej \pani,której dałam pięć sadzonek z akcji.Posadziła w tunelu foliowym wraz z 30 pomidorkami holenderskimi kupionymi od ogrodnika.Zatkało mnie,jak zobaczyłam ten foliak.Pomidory piękne,prawie niepokojących objawów na liściach.Te ode mnie m.in Kalman i AlbengaxKosowo bardzo ładne.Na Kalmanie żadnych objawów zgnilizny.Dlaczego o tym piszę?
Otóż ci starsi państwo od lat uprawiają pomidory.Ziemia z obornikiem kurzym i np.w tym roku tylko 3 razy podlane kurzyńcem i jeden oprysk przeciw ZZ.I nic poza tym,żadnej chemii.A my tu gimnastykujemy się ..siarczan magnezu,siarczan potasu,magiczna siła.
Fakt,że chowają kury i mają swój obornik,ale jestem pod wrażeniem.
Otóż ci starsi państwo od lat uprawiają pomidory.Ziemia z obornikiem kurzym i np.w tym roku tylko 3 razy podlane kurzyńcem i jeden oprysk przeciw ZZ.I nic poza tym,żadnej chemii.A my tu gimnastykujemy się ..siarczan magnezu,siarczan potasu,magiczna siła.
Fakt,że chowają kury i mają swój obornik,ale jestem pod wrażeniem.
baron
Może dlatego maja tak piękne krzaki bo przefermentowany kurzeniec ma fosfor, inne rodzaje obornika zwierzęcego mają za małe ilości fosforu dla pomidorów. Może w tym tkwi ich tajemnica.
Może dlatego maja tak piękne krzaki bo przefermentowany kurzeniec ma fosfor, inne rodzaje obornika zwierzęcego mają za małe ilości fosforu dla pomidorów. Może w tym tkwi ich tajemnica.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nic nowego...przecież forumowicz uprawia swoje pomidory na kurzeńcu. Nawozi je rzędowo.Od czasu do czasu wstawi zdjęcie wypasionego krzaka pomidora ,oblepionego owocami,to można popatrzeć, jak rosną tak uprawiane pomidory
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2012, o 01:13
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Mikropoletko, aleś przydzwonił fachowcom, chyba rzeczywiście jako następny podpisałeś pakt z widlastym.
Pozdrawiam, Agata.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
nie mikro-poletko tylko TAAAKIE-POLETKO
Piękne!
Piękne!
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2012, o 01:13
..a któż to taki...pomidorzanka pisze: chyba rzeczywiście jako następny podpisałeś pakt z widlastym.
ah piękne bo pierwsze Brzoskwinko
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Mikropoletko, widlasty to ten z widłami, czyli diabeł oczywiście, no przecież sam sobie odpowiedziałeś w w tekście, i tak pozdrawiam, pakt paktem, a jeść coś trzeba i zadowolenie z pracy trzeba mieć.
Pozdrawiam, Agata.
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
baron ja też hoduję kury i mam swój nawóz który wiosną został przekopany razem z ziemią i końskim obornikiem , ale moje pomidory i tak nie wyglądają imponująco. Myślę, że lata praktyki robią swoje. Do tego ta sucha zgnilizna. Idę dzisiaj już trzeci raz robić oprysk cytrynianem, a zarażone pomodorki nadal znajduję.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Zrobiłam dziś cytrynian wapnia, ale chyba się nie nadaje rozpuściłam kredę w wodzie, dosypałam kwasku i...nic...Więc chyba trzeba kupić inną kredę?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.