Problemy z dyniowatymi

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atomowa
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problemy z dyniowatymi

Post »

Dziękuje za odpowiedź, podjade do sklepu może beda mieli.
Pozdrawiam
Edyta
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i d.... zbita, znalazłam przed chwilą dwie kolejne nadgniłe cukinki, tę dłuższą jeszcze wczoraj rano obmacywałam i była twarda, czyli już 6 sztuk diabli wzięli, oprysk robiłam 29.06, może następne, które kwitną będą OK. Obrazek

Dobrze, że chociaż ogóreczki ruszyły;
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Marek-BB pisze:Dzięki za wyjaśnienie.
Czy idąc tą myślą można podejrzewać że jako iż zbudowałem grządki na jałowej ziemi głęboko ją przekopując i wsypując czarny, wieloletni kompost z tej samej działki, dodając granulowany nawóz kurzy a i bydlęcy to gnojówką z pokrzyw sobie zaszkodziłem? Istnieje prawdopodobieństwo że to przez nią? ;:202 Załamka...

Spokojnie :)

Gnojówka z pokrzyw może i nie pomoże ale i nie zaszkodzi :)

Jak masz gnój/obornik to nie potrzebujesz gnojówki z pokrzyw, oborniki zawsze są najlepsze.

Ja stosuję od lat obornik od gołębi i nie ma lepszego nawozu :)
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powstały mi choróbska, więc wg tego co pisał krysmiszcz mogło być przyczyną gnojówki, ale chyba coś za bardzo nas Panie krysmiszcz straszysz ;)
Bez wątpienia jednak co do kwestii dobrze przygotowanej gleby się zgodzę. Potem na pewno jest mniej problemów...
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Marek-BB niczego takiego nie napisałem, ale zastanów się : zielone części roślin, wymieszane z wodą i odstawione do fermentacji? Co się tworzy z tej mieszniany? Nikt tego nie wie i na razie nikt nic nie może potwierdzić.

Organoleptycznie można zaobserwować okropny smród, mętny roztwór pełny drobnoustrojów i innych ciekawych rzeczy. Ja już po 2 tygodniach zaobserwowałem nicienie, ale takie podlewanie roślin pod korzeń czy liściach to chyba samo zdrowie? :;230 Przecież trzeba dawać pożywkę dla bakteri oraz grzybom :;230
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Sugerowanie, ze gnojówka z pokrzyw może przynieść choroby to duuuża przesada. Wystarczy poszukać i poczytać o składzie, zastosowaniu, o tym jak ludzie opisują doświadczenie z zastosowaniem. Faktycznie śmierdzi tak jak inne nawozy naturalne (faktycznie w tym nawozy sztuczne są lepsze nie śmierdzą). Zawiera jednak sporo zwiazków mineralnych dobrze przyswajalnych przez rośliny i nie grozi zakażeniem roślin chorobami. Moi rodzice lata całe ją stosowali. Niestety skończyło nam się źródło pokrzywy.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Aniu, ja kiedyś robiłam z suszonej kupowanej, też była bez zastrzeżeń.
yetiyeti
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lip 2012, o 09:25

Post »

Obserwuję od pewnego czasu tą dyskusje o gnojówkach/ głównie z pokrzyw/ i osobiście jestem zdania , że niech każdy sobie nawozi czym chce ,pod warunkiem, że sam to zje.

Pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a ja trochę zmienię temat bo warto popatrzeć na komunikaty PIORiN..teraz ruszają grzyby i bakterie na dyniowatych :( http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

Witam, na liściach patisona pojawiły mi się takie plamy:
Obrazek

Co to może być?

Pozdrawiam
Marcin