Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Ewuś Mam nadzieję, że już w przyszłym roku skalniaczek będzie wyglądał jak na skalniak przystało
Gabi, u mnie teraz kwitną już tylko te białe, bo one są trochę późniejsze, no i tem wielokwiatowy (sąsiadka przyniosła mi go na początku marca!). Poprzednie zdjęcia są nieco starsze, bo nie miałam kiedy ich wkleić, a potem Fotosik nie chciał współpracować
Ten kwiatek to nie przetacznik. Anulka mi mówiła w ubiegłym roku, ale ja oczywiście myslałam że zapamietam i nie zapisałam
Gabi, u mnie teraz kwitną już tylko te białe, bo one są trochę późniejsze, no i tem wielokwiatowy (sąsiadka przyniosła mi go na początku marca!). Poprzednie zdjęcia są nieco starsze, bo nie miałam kiedy ich wkleić, a potem Fotosik nie chciał współpracować
Ten kwiatek to nie przetacznik. Anulka mi mówiła w ubiegłym roku, ale ja oczywiście myslałam że zapamietam i nie zapisałam
Iza nareszcie fotki Ale masz u siebie wiosennie i kolorowo MIODZIO !!!! Ten skalniaczek od frontu bajera, super wygląda w tle z smagliczką, oczywiście z czasem jak "zarośnie" będzie rajsko Bardzo mi się podoba psi ząb, fajnie wygląda na tych łodygach, on taki liliowaty z wyglądu. Oczywiście bez narcyzów nie mogło się obejść, jak i u innych tak i u Ciebie nie mogło ich braknąć, mi najbardziej się podoba narcyz wonny, pamiętam go z dzieciństwa jak porastał wielkie połacie dawnego, typowo wiejskiego ogródka, teraz pozostało po nim tylko wspomnienie, a że wszystko co minęło, głównie wspominamy wyolbrzymiając znaczenie tamtych dni, tak więc jest on traktowany przeze mnie jako jedna z najbardziej cennych roślin Za parę lat będziesz miała fajnie pod orzechem jak się rozrosną tulipany a miesięcznica to bardzo wyrośnięta, u mnie jeszcze stoi w miejscu, cholera jakaś leniwa . Ta kamienna ścieżka jest super, ja też taką chcę . Ja mam sporo kuklików, ale do mnie kwitnienie przychodzi zawsze krętymi ścieżkami, więc bez opóźnienia się nie obejdzie
Iza, a czy ziemia na skalniaku jest taka piaszczysta, bo odnoszę takie wrażenie, patrząc na fotkę. Jak tak to masz lekką robotę wyrywając chwasty, bo pewnie one lekko się trzymają. U mnie na skalniaku tak twardo, że haczkę ciężko wbić
Iza, a czy ziemia na skalniaku jest taka piaszczysta, bo odnoszę takie wrażenie, patrząc na fotkę. Jak tak to masz lekką robotę wyrywając chwasty, bo pewnie one lekko się trzymają. U mnie na skalniaku tak twardo, że haczkę ciężko wbić
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuniu ale u ciebie pieknie
Skalniak ci wyszedł super i jak widzę to kwiatki już się porozrastały
Jak będzie cieplej to już niedługo będzie cały zarośnięty.
Wstawiaj jak najwięcej zdjęć bo masz co pokazać .
Ja czekam na twoje oczko bo pewnie też bedzie na co popatrzeć
Skalniak ci wyszedł super i jak widzę to kwiatki już się porozrastały
Jak będzie cieplej to już niedługo będzie cały zarośnięty.
Wstawiaj jak najwięcej zdjęć bo masz co pokazać .
Ja czekam na twoje oczko bo pewnie też bedzie na co popatrzeć
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Izuniu, a zobacz w google "przetacznik goryczkowaty", może to to samo ?
http://www.trawy.com/pic/veronica_gentianoides_0.0.jpg
http://www.trawy.com/pic/veronica_gentianoides_0.0.jpg
- chatte
- Przyjaciel Forum
Grzesiu, miło mi, że Ci się podoba Psi ząb zobaczyłam pierwszy raz na forum i spodobał mi się własnie dlatego, że taki liliowaty Mówiąc "narcyz wonny" masz na mysli poeticus?
Jeżeli go nie masz, to chętnie się z Toba podzielę, mam go naprawdę duzo!
Scieżkę możesz sobie łatwo zrobić ;) U mnie zostały już tylko fragmenty, które do jesieni muszą zniknąć Na skalniaku tak jak w całym ogródku jest piach. Chwasty wyrywa się łatwo, ale dwa dni bez deszczu latem oznaczają klęskę suszy. Tak więc wszystko ma swoje wady i zalety ;)
Jolciu, zdradzę Ci pewien sekret : niektóre rośliny sadziłam na skalniaku już rozrośnięte ;)
Ale te malutkie do przyszłego roku powinny się rozrosnąć
Teraz muszę porobić trochę nowych zdjęć. Niedługo zakwitną orliki...
Wiesiu, skalniaczek to mały problem, ale oczko to juz jest choroba...
Jeszcze musisz troche poczekać na nie ;)
Miko, nie wiem, czy te narcyzy są drobne? Jakieś 6cm srednicy mają. Nie są bardzo duze, myslę, że w sam raz Za to jak pachną! Cieszę się, że Ci sie podoba
Moniko, to ja dziękując za komplementy, kłaniam sie do ziemi
Gabi, zwracam honor! Miałaś rację, oczywiście to jest przetacznik goryczkowaty! Mam jeszcze więcej takich niezidentyfikowanych roslinek od Anulki i nie tylko. Jak znajdę trochę czasu, to Was popytam ;)
Witaj Mietku! Dziękuję Ci za nazwę tego narcyza. U mnie też jest po raz pierwszy i nie miałam pojęcia, ze taki mi wyrosnie Tak sie ucieszyłam wielością kwiatków, że nie zwróciłam uwagi na liście. Sprawdzę jutro, jak to u mnie wygląda.
Jeżeli go nie masz, to chętnie się z Toba podzielę, mam go naprawdę duzo!
Scieżkę możesz sobie łatwo zrobić ;) U mnie zostały już tylko fragmenty, które do jesieni muszą zniknąć Na skalniaku tak jak w całym ogródku jest piach. Chwasty wyrywa się łatwo, ale dwa dni bez deszczu latem oznaczają klęskę suszy. Tak więc wszystko ma swoje wady i zalety ;)
Jolciu, zdradzę Ci pewien sekret : niektóre rośliny sadziłam na skalniaku już rozrośnięte ;)
Ale te malutkie do przyszłego roku powinny się rozrosnąć
Teraz muszę porobić trochę nowych zdjęć. Niedługo zakwitną orliki...
Wiesiu, skalniaczek to mały problem, ale oczko to juz jest choroba...
Jeszcze musisz troche poczekać na nie ;)
Miko, nie wiem, czy te narcyzy są drobne? Jakieś 6cm srednicy mają. Nie są bardzo duze, myslę, że w sam raz Za to jak pachną! Cieszę się, że Ci sie podoba
Moniko, to ja dziękując za komplementy, kłaniam sie do ziemi
Gabi, zwracam honor! Miałaś rację, oczywiście to jest przetacznik goryczkowaty! Mam jeszcze więcej takich niezidentyfikowanych roslinek od Anulki i nie tylko. Jak znajdę trochę czasu, to Was popytam ;)
Witaj Mietku! Dziękuję Ci za nazwę tego narcyza. U mnie też jest po raz pierwszy i nie miałam pojęcia, ze taki mi wyrosnie Tak sie ucieszyłam wielością kwiatków, że nie zwróciłam uwagi na liście. Sprawdzę jutro, jak to u mnie wygląda.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cudna ta piękność od Anulki. Sama też nie wiem co to jest. Zbieraj nasionka Izuniu, moje chciejstwo się odezwało . Chyba poszukam jej w mojej księdze roślin - może znajdę. A co to za róg sterczy na skalniaku obok kamyka w lewym rogu na pierwszym zdjęciu ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Widzisz Bogusiu, ostatnio miałam bardzo mało czasu na ogród, ale roslinki nie potrzebowały widac mojej obecności ;) Teraz to się zmieni, bo chwasty rosną na potęgę! Będę potrzebna
Grażynko, piękność już zidentyfikowana! Gabi rozpoznała przetacznik goryczkowy
Nie wiem, czy można go rozmnażać z nasion, ale na pewno się rozrasta ;)
Zastanawiałam się, jaki róg Ty widzisz na skalniaku... To chyba może być tylko liść tulipanka Corsage na "szczycie skalniaczka, przy kamieniu
Spotkała mnie dziś wielka przykrość. Chyba koty złamały mi dwa pędy (z kwiatami) rododendrona, który właśnie zaczął kwitnąć po raz pierwszy Ma taki piękny kolor kwiatów, a teraz został tak okaleczony, ze nie wiem co z nim bedzie
Grażynko, piękność już zidentyfikowana! Gabi rozpoznała przetacznik goryczkowy
Nie wiem, czy można go rozmnażać z nasion, ale na pewno się rozrasta ;)
Zastanawiałam się, jaki róg Ty widzisz na skalniaku... To chyba może być tylko liść tulipanka Corsage na "szczycie skalniaczka, przy kamieniu
Spotkała mnie dziś wielka przykrość. Chyba koty złamały mi dwa pędy (z kwiatami) rododendrona, który właśnie zaczął kwitnąć po raz pierwszy Ma taki piękny kolor kwiatów, a teraz został tak okaleczony, ze nie wiem co z nim bedzie