Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

A zakwasić siarczanem amonu, potasu, i są jakieś zakwaszacze siarkowe, ( ponoć nie za dobre na częste ukwaszanie)

Papierki lakmusowe są w miarę niezłe do sprawdzenia pH.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lip 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jagoda_julka pisze:Jaki nawóz najlepszy zrobić/kupić nawóz dla borówek ? :tan
Widzę po wpisach, że różne nawozy są tu polecane. Ja odziedziczyłam 5 krzaków, w tym jagoda kamczacka posadzone wkoło siebie w odstępie około 1-1,2m, miejsce słoneczne jednak osłonięte. Teraz mają około 7-8 lat, moje są od 4. Rosły sobie same, nie za bardzo przyrastały ale owoce były. Kupowałam nawóz do borówek ale efektów nie było. Teraz na wiosnę podsypałam przekompostowany obornik i podlewałam w maju bo sucho było. Krzaki uginają się od owoców, nigdy tyle nie było, a i wypuszczają nowe pędy i podrosły więcej niż przez ostatnie 4 lata. Tak więc znalazłam darmowy sposób na piękne borówki :-)
Anka
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

Widocznie było zbyt mało materii organicznej w glebie a podobno borówka tego potrzebuje.
yetiyeti
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lip 2012, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pawel-krasnik pisze:U mnie jest margiel,
Nie chcę Cie martwić ale chyba musisz pomyśleć o innych uprawach. Ja mam rędzinę kredową i wyleczyłem się z borówki choć lubię te owoce. Zbyt dużo zachodu by stworzyć w miarę stabilne kwaśne stanowisko.
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie robię dżem z borówki :D Co kilka dni mam pół kg, no i pomiędzy jeszcze z krzaka się parę zje.
Anka
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Ja u siebie walcze z kosami... pomimo siatki włażą i nie pozwalają "dojrzewać"
W niedziele złapałem jednego (w tej siatce) i kazałem przekazać jego ziomalom że nie chce ich tu więcej widzieć :twisted: :lol: :;230
A darł się jak obdzierany ze skóry
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Haha dobry pomysł :;230 Poskutkowało? U mnie rosną w takim osłoniętym miejscu, że problemu z ptakami nie mam. Choć wielką starą czereśnię szpaki załatwiły w 3 dni ;:174
Anka
Awatar użytkownika
westwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 11:36
Kontakt:

Post »

No właśnie jaki znacie sposób na ptaki co jest najbardziej skuteczne przeciw ptakom co radzicie siatka lub inne sposoby latają u mnie stadami nie wiem co mam robić.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Space99 pisze:pomimo siatki włażą i nie pozwalają "dojrzewać"
W niedziele złapałem jednego (w tej siatce) i kazałem przekazać jego ziomalom że nie chce ich tu więcej widzieć
Ja, żeby nie właziły przyciskam siatkę do ziemi deskami tak by nigdzie nie odstawała od ziemi.
Awatar użytkownika
westwe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2011, o 11:36
Kontakt:

Post »

Na allegro są dostępne odstraszacze ultradzwiękowe wysokotonowe czy ktoś z forumowiczów je stosował są skuteczne.
agawa76
50p
50p
Od: 15 wrz 2009, o 17:01

Post »

Witam
Na początek krótki opis sytuacji. Mam 2 krzaczki borówki. Posadzone kilkanaście lat temu przez moich rodziców - nie wiem jakie odmiany :( Na pewno różne. Roślinki kwitły mniej więcej w tym samym czasie - chyba w maju/czerwcu (niestety nie pamiętam). Jeden krzaczek ma większe, ciemniejsze liście, prawie wszystkie owoce są już ciemne, niektóre już dojrzałe i słodkie. Na drugim liście są mniejsze, jaśniejsze, mam wrażenie, że jest ich więcej, a owoce -kilka dopiero zaczyna ciemnieć i są mniejsze od tych z pierwszego krzaczka. W załączeniu fotki - może komuś uda się rozpoznać jakie to odmiany (pewnie powinnam to umieścić w dziale identyfikacji foto, ale tutaj znajdę chyba więcej borówkoznawców :wink: poza tym, łączy się to z moim drugim pytaniem).
Druga sprawa, ale tak naprawdę główna to kwestia doboru odmian. Chciałabym posadzić kilka krzaczków borówki, do uprawy amatorskiej na własny użytek, ale tak by cieszyć się owocami przez lato aż do jesieni. Wiem, że najlepiej posadzić kilka odmian obok siebie (zapylanie krzyżowe, lepsze owocowanie itp). I tu pojawia się pytanie - czy powinny być minimum 2 krzaczki różnych odmian kwitnących lub owocujących w tym samym czasie? Czy wystarczy po 1 krzaczku z każdej odmiany owocującej w innym terminie? Te 2 krzaczki, które mam i które kwitły niemal jednocześnie a różnie owocują zamieszały mi w głowie ;:202 Ale kto pyta - nie błądzi, dlatego proszę o pomoc ;:180

borówka 1 - wcześniejsza
Obrazek
Obrazek
Obrazek

borówka 2 - późniejsza
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obie borówki (z lewej wcześniejsza)
Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

agawo czy te krzaczki na ostatnim zdjęciu to są te które mają kilkanaście lat?
Pozdrawiam. Ewa
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Jak na kilkunastoletnie to są bardzo mizerne :( - wyglądają jak 2-3 letnie sadzonki .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”