Datura - szkodniki
Re: dziurawe liście datury
oj to twoja i tak ładnie wygląda,moja to istne sitko:( ciągle pada i nie mogę ją spryskać a serce mnie boli jak widzę ja w coraz gorszym stanie. jutro chyba robię ten oprysk w końcu bo nic z niej nie ostanie niedługo:(
Markosowa
wczoraj w końcu udało mi się zrobić oprysk- efekt? w przeciągu godziny 4 martwe gąsienice najbardziej podziurawione liście usunęłam i przez to wygląda ubogo ale ważne że udało mi się znaleść przyczynę i rozpocząć walkę ze szkodnikiem:)
Markosowa
dla 4 gąsienic oprysk, który pewnie zabił tyle pożytecznych owadów, o pszczołach nie wspomnę....strach się bać jak wszyscy tak leją chemię, pewnie mnie za to nie będziesz lubić, ale może warto używać rozumu zamiast wchechobecnej i dostępnej chemiimarkosowa pisze:wczoraj w końcu udało mi się zrobić oprysk- efekt? w przeciągu godziny 4 martwe gąsienice najbardziej podziurawione liście usunęłam i przez to wygląda ubogo ale ważne że udało mi się znaleść przyczynę i rozpocząć walkę ze szkodnikiem:)
lubienie nie ma nic do rzeczy,nie znamy sie przecież. masz dużo racji w swojej wypowiedzi, zdaje sobie sprawę co dzieje sie z polskimi pszczołami ale widok mojej biednej datury i ciebie by poruszył. a nie wiedziałam przecież ile gąsienic ją konsumuje 4 czy może wiecej. podrawiam
Markosowa
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomocy !! Moją daturę zaatakowało to co widzicie na zdjęciach. Zauważyłem jakby pajęczynę na samej górze datury. Dokładnie ją obejrzałem i ku mojemu zdumieniu w środku siedziała biała gąsienica, która podżera mi listki Jak to zwalczyć ? Jakie preparaty polecacie ? I jak nazywa się ten "przybysz z kosmosu" ??
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Atak "kosmitów" na Daturze
Witaj,to gąsienica spryskaj Karate Zeon 050 CS
Pozdrawiam,
Katarzyna R.
Pozdrawiam,
Katarzyna R.
Primum non nocere
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam miło i proszę o szybką pomoc mam trzy młode świeżo ukorzenione Datury gdy je zakupiłem na jednej variegacie widziałem dziurawe liście ale pomyślałem że młode gdy wypuszcza to może będą ładne bez dziur a tu masz wczoraj jeszcze trzy młode listki były ładne bez dziurek dziś gdy rano wstałem patrze a tu dziurawe, stoją w mieszkaniu na razie na parapecie ślimaków nie ma ,proszę o pomoc co mam zrobić by jej pomóc,z góry serdecznie dziękuje.
Przeglądając wasze posty doszłem do wniosku i postanowiłem przesadzić sadzonkie do nowej ziemi ,gdy wyjąłem sadzonkię ze starej ziemi wypłukując jej korzenie w bieżącej wodzie pod kranem w korzonkach znalazłem moją przyczynę znalazłem tam małą gąsienice zieloną tą na zdjęciu przepraszam za jakość zdjęcia
ale Dzięki wam chyba uwolniłem moją daturę od nieproszonych gości a sadzonkie wsadziłem do nowej ziemi zakupionej , jeszcze jedno czy takie sadzonki mogie już nawozić by szybciej rosła?
Dziękuje i Pozdrawiam Janek
Przeglądając wasze posty doszłem do wniosku i postanowiłem przesadzić sadzonkie do nowej ziemi ,gdy wyjąłem sadzonkię ze starej ziemi wypłukując jej korzenie w bieżącej wodzie pod kranem w korzonkach znalazłem moją przyczynę znalazłem tam małą gąsienice zieloną tą na zdjęciu przepraszam za jakość zdjęcia
ale Dzięki wam chyba uwolniłem moją daturę od nieproszonych gości a sadzonkie wsadziłem do nowej ziemi zakupionej , jeszcze jedno czy takie sadzonki mogie już nawozić by szybciej rosła?
Dziękuje i Pozdrawiam Janek
Kurcze moje datrury też są tak poszatkowane. Ale nie widziałm gąsienic tylko skorki, które gryzły czubki gałązek.
z tego co wiem to te gąsiennice żerują w nocy, więc w ciągu dnia ich nie zobaczymy.pozdrawiam:)
Markosowa
Może to i gąsienice, ponieważ na moich brukselkach też są takie dziurki, ato przecież kapustne uwielbiają gąsienice.markosowa pisze:z tego co wiem to te gąsiennice żerują w nocy, więc w ciągu dnia ich nie zobaczymy.pozdrawiam:)
- janek45
Martika przesadź ją do nowej ziemi a korzonki dokładnie sprawdź ja dokładnie w ten sposób znalazłem ja płukając je teraz widzę że nowe listki rozwijają się zdrowe,pisząc do jednej z formuowiczek która podarowała mi je o tym zdarzeniu stwierdziła że od kąt gdy mi wysłała te sadzonki u niej też się uspokoiło,zobacz na fotce gdy otrzymałem je trzy listki były bardzo zjedzone u mnie wzieła sie za tego czwartego od chwili usunięcia jej z ziemi następne listki są zdrowe ona na dzień chowała sie w ziemię a w nocy grasowała jak w barze .martika30 pisze:Kurcze moje datrury też są tak poszatkowane. Ale nie widziałm gąsienic tylko skorki, które gryzły czubki gałązek.
Dzięki Janek
Ja już myślałam żeby je na te skorki potraktować płynem, ale faktycznie musze sprawdzić korzenie. Ale jak będe opłukiwać korzenie to nic im nie będzie(kwitnąć mi niedługo będą)? Może lepiej na wiosnę?
Ja już myślałam żeby je na te skorki potraktować płynem, ale faktycznie musze sprawdzić korzenie. Ale jak będe opłukiwać korzenie to nic im nie będzie(kwitnąć mi niedługo będą)? Może lepiej na wiosnę?
- janek45
Jestem nowicjuszem w hodowaniu Datur jak jest już w takim stadium rozwoju to może faktycznie nie przesadzaj jej teraz a późnym wieczorem albo w nocy sprawdzaj listki pod spodem bo one w nocy wychodzą i grasują.