Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2012, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk
Witam dostałem dwie Draceny tj. odmianę Deremeńską i Warneckiego(by najmniej mi się tak wydaje) o to one:
-Odmiana Deremeńska (chyba)
-Odmiana Warneckiego
Wszystkie stoją w świetle południowego okna padają na nie promienie słoneczne przesłonięte firanką, czy to dobre miejsce??Dodam tylko, że mieszkam w drewniaczku starym z małymi okienkami.
O to mała ekspozycycja:
Uploaded with ImageShack.us
Moje pytanie jest następujące czy mogą te draceny stać przy południowym oknie bo na tej dużej zaczęły czarnieć brzegi nie których liści...
-Odmiana Deremeńska (chyba)
-Odmiana Warneckiego
Wszystkie stoją w świetle południowego okna padają na nie promienie słoneczne przesłonięte firanką, czy to dobre miejsce??Dodam tylko, że mieszkam w drewniaczku starym z małymi okienkami.
O to mała ekspozycycja:
Uploaded with ImageShack.us
Moje pytanie jest następujące czy mogą te draceny stać przy południowym oknie bo na tej dużej zaczęły czarnieć brzegi nie których liści...
- Marlenka X
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2012, o 19:13
Re: Draceny-czy są jakieś duże różnice w uprawach rożnych gatunk
tą dracene Warneckiego ja zanam jako sanderiane (no..chyba,że posiada dwie nazwy ) Draceny nie lubią bezpośredniego naslonecznienia,a miejsce na południu nie jest odpowiednie, tak mi się wydaje . Podłoże stale wilgotne (za wyjątkiem zimy,wtedy podlewamy jak wyraźnie przeschnie)
Miłego dnia
Warto dać do doniczek drenaż - kiedyś udało się mojej rodzinie zabić dracenę, z powodu przelania. Wilgoć jest bardzo ważna, ale nie w nadmiarze.
Niestety wtedy myśleliśmy że im więcej, tym lepiej...
Niestety wtedy myśleliśmy że im więcej, tym lepiej...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2012, o 19:31
Dzięki za odpowiedź!!Więc będę musiał przenieść je na okno wschodnie tam do południa max. jest słońce.Zastanawiam się jeszcze nad odkładami powietrznymi tego długiego pędu
Draceny lubią codzienne zraszanie letnią wodą. Gdy o tym zapomnisz, będą usychać im końcówki, a w końcu będą zrzucać dolne liście. Podlewać też trzeba umiejętnie, bo zarówno minimalne przesuszenie, jak i przelanie powoduje żółknięcie i zrzucanie liści. U mnie dracena stoi w pokoju południowym, ale w odległości 1 m od okna i ładnie rośnie.