Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
I takim "niespienionym" opryskałeś? Ja wywaliłam 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Moja kreda 3 dni się rozpuszczałaYvona pisze:Zrobiłam dziś cytrynian wapnia, ale chyba się nie nadajerozpuściłam kredę w wodzie, dosypałam kwasku i...nic...Więc chyba trzeba kupić inną kredę?

Być może użyłaś wersji woskowanej kredy, taka to nawet wilgoci nie wchłonie. Można popróbować z pastą do zębów, byle nie z fluorem bo on może być antagonistą innego ważnego mikroelementu. Najlepiej jak najtańszą, bo ma w sobie najwięcej kredy jako najtańszego wypełniacza.
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
RANY!!!!!
Moja też się nie pieniła i spryskałam nią już nie raz. Może dlatego tak słabo działa? Moja kreda w ogóle nie chciała się rozpuścić, ale jej pomogłam tzn rozgniotłam. Ale żeby jakaś piana w połączeniu z kwaskiem...???? 

Musi się rozpuszczać pieniąc się obficie. Takie eksperymenty to pokazują w podstawówce na lekcji chemii. Jeśli nie ma piany to albo:
- nie jest to kreda
- albo używacie nie kwasku cytrynowego (w ogóle to nie jest żaden kwas).
Jeśli macie wątpliwość - radzę sprawdzić z octem.
Nie byłbym zaskoczony gdyby się okazało że w handlu nie ma kwasku cytrynowego
tylko jakaś imitacja (po aferze z solą).
- nie jest to kreda
- albo używacie nie kwasku cytrynowego (w ogóle to nie jest żaden kwas).
Jeśli macie wątpliwość - radzę sprawdzić z octem.
Nie byłbym zaskoczony gdyby się okazało że w handlu nie ma kwasku cytrynowego
tylko jakaś imitacja (po aferze z solą).
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja 'kreda' też się nie pieniła.
Nie miałam, tzn. dzieci nie miały ;), tej prawdziwej - białej ze szkoły, tylko taką kolorową 'chodnikową'. Nie nadaje się.
Nie miałam, tzn. dzieci nie miały ;), tej prawdziwej - białej ze szkoły, tylko taką kolorową 'chodnikową'. Nie nadaje się.
Mi też się nie pieniło a próbowałem 2 razy, w końcu telefon do producenta z opakowania po kredzie i powiedział że do węglanu wapnia dodaje jakiś klej silikonowy żeby się kreda nie pyliła.
Może przez to reakcja nie zachodzi?
Może przez to reakcja nie zachodzi?
Nieźle, poczytajcie sobie o wpływie silikonu na zdrowie to się odechce robić opryski z cytrynianu wapniowego uzyskanego z takiej kredy. Chlor i wyższe węglowodory aromatyczne (rakotwórcze).Bart85 pisze:powiedział że do węglanu wapnia dodaje jakiś klej silikonowy żeby się kreda nie pyliła.
Aż się włos na głowie ..............
To już lepiej pastę do zębów użyć, najtańszą albo taką dla dzieci (bo są bardziej restrykcyjne normy).
Nie pieni się - NIE UŻYWAĆ.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niby sucha zgnilizna świadczy o niedoborze wapnia w roślinie, ale nie wiem, czy taki oprysk pomoże. W tamtym roku miałem atak, nic nie robiłem, i jakoś sama przeszła.
pozdrawiam, Gunnar
Soczewki kontaktowe, opatrunki na ciężko gojące się rany. Silikon, to bardzo szerokie pojęcie.loginal pisze:
Nieźle, poczytajcie sobie o wpływie silikonu na zdrowie to się odechce robić opryski
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 cze 2011, o 16:36
Szukałem u nas saletry wapniowej i nie znalazłem. Udało mi się jedynie kupić saletrę wapnowo magnezową i tym pryskam. forumowicz mnie ostrzegał, że wapń blokuje działanie magnezu, ale ja do tej pory żdnych braków nie zauważyłem. Suchej zgnilizny brak, liście nie sygnalizują braku magnezu. Na etykiecie jest napisane:
W 1 litrze nawozu zawarte jest
- 100 g N-NO3 tj. około 7,5% postaci saletry wapniowej i magnezowej
- 65 g Ca tj. około 5% w postaci saletry wapniowej
- 35 g Mg tj. około 2,8% w postaci saletry magnezowej
W 1 litrze nawozu zawarte jest około 262 g saletry wapniowej i około 232 g saletry magnezowej oraz niewielkie ilości azotanowych form mikro i ultra mikro elementów występujących w dolomicie. Nawóz zawiera również krzemionkę koloidalną.
Chętnie bym się dowiedział co na to nasi doradcy. Proszę nie doszukiwać się ironii bo jak do tej pory to po za tą saletrą (brak alternatywy) stosuje się dokładnie według ich wskazań i mam nie złe efekty.
W 1 litrze nawozu zawarte jest
- 100 g N-NO3 tj. około 7,5% postaci saletry wapniowej i magnezowej
- 65 g Ca tj. około 5% w postaci saletry wapniowej
- 35 g Mg tj. około 2,8% w postaci saletry magnezowej
W 1 litrze nawozu zawarte jest około 262 g saletry wapniowej i około 232 g saletry magnezowej oraz niewielkie ilości azotanowych form mikro i ultra mikro elementów występujących w dolomicie. Nawóz zawiera również krzemionkę koloidalną.
Chętnie bym się dowiedział co na to nasi doradcy. Proszę nie doszukiwać się ironii bo jak do tej pory to po za tą saletrą (brak alternatywy) stosuje się dokładnie według ich wskazań i mam nie złe efekty.
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Jejku ludzie wy naprawdę pryskacie całą tą chemią pomidory??
To już chyba lepiej w markecie kupić pomidory.. Wyjdzie ze tam nawet zdrowsze będą.

To już chyba lepiej w markecie kupić pomidory.. Wyjdzie ze tam nawet zdrowsze będą.

Tak, ale inny skład ma ten który kobiety wszywają sobie z przodu parami gdzieś między pępkiem a szyją, a inny o zastosowaniu przemysłowym.karthyer pisze:Soczewki kontaktowe, opatrunki na ciężko gojące się rany. Silikon, to bardzo szerokie pojęcie.
Skoro kreda nie jest już prawdziwą kredą, to cóż się dziwić że wędliny w marketach z dolnej półki zawierają 20-30% mięsa w 1 kg produktu. Coraz trudniej o napoje z prawdziwym cukrem, gotowe wyroby z prawdziwą solą. Wszędzie wpycha się albo aspartam, albo glutaminian bo tak taniej.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Ale sobie narobiłam. Mam tyle krzaków pomidorów, że cały czas wolny muszę spędzać na ich pielęgnacji. Wilki rosną jak oszalałe. Niektóre krzaki już osiągają moją wysokość ( 170 cm). Nie wiem kiedy mam je ogłowić, ile gron zostawić, czy pięć a moze cztery? Ktoś mi podpowie? A może jest już tu wątek o ogławianiu pomidorów a ja go nie znalazłam. 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
Udało mi się kupić jedynie dolomit 50. Teraz proszę powiedzcie mi ile muszę tego rozrobić w litrze wody, żeby zadziałało na zgniliznę moich pomidorów. W instrukcji jest tylko ile trzeba tego wysypać na 1 m kw. Pani sprzedająca twierdziła, że opryskać też można.