Gloksynia - problemy
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Gloxinia - liście żółtką, brązowieją i usychają - pomocy!
Też obstawiam grzyba? Mnie załatwił wszystkie cztery gloksynie, które miałem - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=54403
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to co zostało na razie dzielnie się trzyma.
-
- 20p - Rozkręcam się...
czy jest możliwe, że to co widać na zdjęciach jest spowodowane poparzeniem słonecznym? To pewnie czas pokaże, ale wyszło to w lato. Całą zimę nic się nie działo. Pościnałam tamtej chore liście, przeniosłam do drugiego pokoju, sztukę drugą postawiłam w miejscu pierwszej, na parapecie. No i teraz na drugiej zaczęły się robić te różowo-pomarańczowe plamki. Okno niby wschodnie, ale spaliło mi storczyka - do białości. Koło 10 na prawdę mocno grzeje. Ta co pierwsza zachorowała stoi na innym parapecie, w cieniu draceny i pięknie się rozrasta. Czy gdyby to faktycznie był grzyb to mogłaby dalej rosnąć?
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Ja dalej obstawiam za swoim.Ze zdjęcia wygląda też jakby te przypalenia były spowodowane laniem po liściach.Grzyb dalej jest i czeka na sprzyjające warunki do ponownego ataku[jesień,zima]Oby nie.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- Locutus
- Kontakt:
Heh? Owszem, Sleepingsun, jest taka możliwość. Moja matka miała przez kilkanaście lat gloksynię na północnym parapecie, aż coś ją podkusiło, by przenieść ją na parapet południowy. Efekt ? moja matka nie ma już gloksynii. A obrażenia wyglądały dość podobnie. Najprawdopodobniej najpierw roślinę spaliło słońce, a potem do tak osłabionej dobrał się już nasz stary znajomy ? grzyb.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Gloksynia - liście żółtką, brązowieją i usychają - pomocy!
a czy coś mogę zrobić w sprawie tego grzyba, czy tylko patrzeć jak mi zabija roślinki?
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Najlepiej spytać w dobrym ogrodniczym[weż bidule ze sobą]na pewno pomogą lub doradzą.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- Locutus
- Kontakt:
@ Sleepingsun ? osobiście zapryskałem oraz podlałem moje gloksynie środkiem grzybobójczym, ale absolutnie nic to im już nie pomogło...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 20p - Rozkręcam się...
szkoda najgorsze jest to, że osoba od której kwiatki dostałam zmarła parę dni temu... Chciałabym jakoś to uratować... Jak spróbuję ją rozmnożyć to grzyb też się przeniesie?
-
- 20p - Rozkręcam się...
z grzybem, czy też nie obie moje Gloxynie postanowiły zakwitnąć. Fioletowa nie kwitła bardzo długo, ma piękne, zielone liście, kilka pąków no i imponującej wielkości kwiat. Czerwona ma się gorzej, liście nie mają ładnego koloru i kwiaty gorszej jakości.
Co ciekawe ostatnio moja mała siostrzyczka zaczęła bawić się w podlewanie kwiatków. Jak się zorientowałam doniczki ważyły z kilo ;) liście natychmiast zaczęły żółknąć, brązowieć i usychać. Więc jeżeli to grzyb to działa tylko w bardzo sprzyjających warunkach. Przy normalnym podlewaniu nie pojawia się.
A o to zdjęcia:)
kwiat na prawdę jest wielkości doniczki ;)
tak wyglądają liście, w stosunku do tego co było przedtem - aż brak słów.
i czerwona.
Co ciekawe ostatnio moja mała siostrzyczka zaczęła bawić się w podlewanie kwiatków. Jak się zorientowałam doniczki ważyły z kilo ;) liście natychmiast zaczęły żółknąć, brązowieć i usychać. Więc jeżeli to grzyb to działa tylko w bardzo sprzyjających warunkach. Przy normalnym podlewaniu nie pojawia się.
A o to zdjęcia:)
kwiat na prawdę jest wielkości doniczki ;)
tak wyglądają liście, w stosunku do tego co było przedtem - aż brak słów.
i czerwona.
-
- 20p - Rozkręcam się...
musiałam doszczętnie ściąć jedną roślinę. zazwyczaj po takiej kuracji wypuszczała młodziutkie liście. teraz tego nie robi. w takim razie mam ją odstawić do ciemnego miejsca na parę tygodni, czy pielęgnować tak jak inne rośliny czekając aż coś się z tego ponownie urodzi?
- Locutus
- Kontakt:
Kup jakiś środek owadobójczy w sklepie ogrodniczym i weź ją opryskaj. Ewentualnie coś w stylu pałeczek Provado ? wsadza się toto w glebę, a roślina wsysa trutkę przez korzenie. Działa nieco później niż oprysk, ale za to długotrwale i systemowo.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI