Surmia, Katalpa ( Catalpa )
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie to drzewo
Jeśli zwyczajna ma białe kwiaty to to ta:) dziękuję bardzo za odpowiedź:):)
-
- 50p
A czy wie ktoś jak się je rozmnaża, znaczy domyślam się , że nasiona są w tych wiszących takich strąkach, ale jak je z nich wyjmować i jak zrobić, żeby wyrosło z nich nowe drzewo?
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbierasz nasiona jesienią gdy już "strąki" wyschną, przechowujesz na sucho i wiosną wysiewasz. Z tym, że podobno nasiona z bardzo młodych drzew nie kiełkują. Najlepiej zbierać nasiona z trochę starszych drzew. Ale spróbować nie zaszkodzi.
-
- 50p
- Od: 30 maja 2012, o 09:53
Sadzonki katalpy kosztują kilka-kilkanaście złotych za sztukę kilkudziesięciocentymetrową.
Ja bym się nie bawił w siew. Nie wiadomo, czy w ogóle wyrosną, kiedy wyrosną, czy dorodne itp.
Nawet jak wyrosną, to trzeba na nie chuchać ze 2-3 lata zanim dorosną do wielkości sadzonek dostępnych choćby na all...
Kup sadzonkę, oszczędzisz czas i pracę.
No, chyba że chcesz mieć ich tysiące albo mieć satysfakcję sprawdzenia się w trudnym wyzwaniu ogrodniczym.
Ja bym się nie bawił w siew. Nie wiadomo, czy w ogóle wyrosną, kiedy wyrosną, czy dorodne itp.
Nawet jak wyrosną, to trzeba na nie chuchać ze 2-3 lata zanim dorosną do wielkości sadzonek dostępnych choćby na all...
Kup sadzonkę, oszczędzisz czas i pracę.
No, chyba że chcesz mieć ich tysiące albo mieć satysfakcję sprawdzenia się w trudnym wyzwaniu ogrodniczym.
-
- 50p
Chodzi tu o satysfakcję, a poza tym, jeśli uda się więcej zrobić to przecież mogę oddać użytkownikom za koszt przesyłki sam albo wystawić na all.....
Katalpa z nasion to nie jest aż takie wyzwanie, w jeden sezon od nasionka można mieć półmetrowe i większe roślinki. Jest także opcja ukorzeniania ale technologii nie znam, sam ukorzeniałem w wodzie, ale trwało to kilka miesięcy. Praktycznie udawało się bo przez dłuższy czas nie chciało mi się wyrzucić niepuszczającego korzeni patyka a po nawet 3,5 miesiąca pojawiał się korzeń. Mam teraz jedno drzewko z nasiona i chyba 3 z patyka? Jakoś tak..
-
- 50p
Tak więc mam zamiast próbować, ile nasion wykiełkuje tyle tego będzie, a spróbuje z tyloma ile uda mi się pozyskać
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Katalpa - Surmia ( Catalpa )
Witam Forumowiczów! Pomóżcie mi odgadnąć jakie drzewo widziałem w parku zdrojowym w Połczynie-Zdroju? Kwiaty bardzo ładnie pachną a liście są wielkości głowy. Kwitnie w lipcu. Załączam kilka zdjęć. Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Jurek55
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Re: jakie to drzewo?
Surmia
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Re: jakie to drzewo?
Piotrek dziękuję za pomoc. Teraz już tylko mogę się zastanawiać czy pokusić się do nasadzenia jej na działce, wysokość do jakiej może dorosnąć jest dość imponująca. Pozdrawiam wszystkich, których zainteresował mój wątek.
Pozdrawiam - Jurek55
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Katalpa, surmia ( Catalpa ) - kiełkujące siewki
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Re: Chwast czy.... ?
Wygląda jak siewki katalpy.
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chwast czy.... ?
Mateo, czyli katalpa... siewki są właśnie pod nią. Pierwszy rok mam jej siewki, pomimo, że to stara katalpa i wielokrotnie już kwitła ;) Będę kilka pielęgnowała. Dziękuję.
Już chyba wiem ... w tym roku, jesienią, tymi fasolkami znaczyłam sobie zasadzone cebulki Może dlatego mam siewki ;)
Już chyba wiem ... w tym roku, jesienią, tymi fasolkami znaczyłam sobie zasadzone cebulki Może dlatego mam siewki ;)