Mój parapet
Re: moj parapet :)
Wpadłam z rewizytą
Piękne kwitnienia Kalanchoe i Fiołków
Biała Begonia ma taki ogromny kwiat, wygląda super.
Nie da się nie zauważyć eleganckich osłonek, fantastycznie prezentują się w nich rośliny.
A z ogrodowych najbardziej podobają mi się Hortensje
Piękne kwitnienia Kalanchoe i Fiołków
Biała Begonia ma taki ogromny kwiat, wygląda super.
Nie da się nie zauważyć eleganckich osłonek, fantastycznie prezentują się w nich rośliny.
A z ogrodowych najbardziej podobają mi się Hortensje
Jak dla mnie to te kaktusiska to istne cudo !!!!
Pozdrawiam-Jola
Sprzedam - zamienię itp.
Sprzedam - zamienię itp.
dla Was
znalazłam w internecie roślinne zabobony -tak tylko w ramach ciekawostki
"ABY ROŚLINY PRZYNIOSŁY SZCZĘŚCIE
Długie pędy nie mogą zwisać w dół, to negatywnie wpływa na dochody i nastroje. Trzeba je upinać (scindapsus, bluszcz, zielistka).
Rośliny o okrągłych liściach wnoszą spokój i sprzyjają odzyskiwaniu równowagi u osób zestresowanych (grubosz, fiołki afrykańskie, cyklameny).
Wysokie rośliny o długich spiczasto zakończonych liściach budzą z marazmu (dracena, juka).
Rośliny z kolcami ustawione na oknie odstraszają włamywaczy i nieprzyjaciół (kaktusy, róże miniaturki).
Sukulenty odstraszają miłość - nie ustawiajmy ich w sypialni. Rośliny kwitnące na biało przynoszą do domu nieszczęście."
Oczywiscie przeczytajcie je z przymrużeniem oka
znalazłam w internecie roślinne zabobony -tak tylko w ramach ciekawostki
"ABY ROŚLINY PRZYNIOSŁY SZCZĘŚCIE
Długie pędy nie mogą zwisać w dół, to negatywnie wpływa na dochody i nastroje. Trzeba je upinać (scindapsus, bluszcz, zielistka).
Rośliny o okrągłych liściach wnoszą spokój i sprzyjają odzyskiwaniu równowagi u osób zestresowanych (grubosz, fiołki afrykańskie, cyklameny).
Wysokie rośliny o długich spiczasto zakończonych liściach budzą z marazmu (dracena, juka).
Rośliny z kolcami ustawione na oknie odstraszają włamywaczy i nieprzyjaciół (kaktusy, róże miniaturki).
Sukulenty odstraszają miłość - nie ustawiajmy ich w sypialni. Rośliny kwitnące na biało przynoszą do domu nieszczęście."
Oczywiscie przeczytajcie je z przymrużeniem oka
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale cudnie doniczusie śliczne masz piękne kwiaty w ogrodzie aż dech zapiera i strasznie podoba mi się twoja piwonia mam jedną ale taką małą i miemrawą że o kwitnieniu jej to nie wiem kiedy mogę pomarzć a twoja cudna
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Hej
Właśnie trafiłam do Ciebie i przejrzałam cały wątek. Masz naprawdę piękne kwiaty w ogrodzie i w domu, będę wpadać częściej
Właśnie trafiłam do Ciebie i przejrzałam cały wątek. Masz naprawdę piękne kwiaty w ogrodzie i w domu, będę wpadać częściej
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Zgadzam się z Nolinką w 100% a nawet 200%, naprawdę jest ładnie i kwiaty cieszą oczy także nas ogladajacych.Nolinka pisze:No co ty, czemu mamy się śmiać Zmiany widać i to wyraźnie. Oczywiście na plus. Troszkę koloru nie zawadzi i przyciąga wzrok
Bardzo śliczna hortensja, moja jest malutka, choć nie jest młoda, i chyba będzie w tym roku tylko jeden kwiatek. Reszta roślinek też piękna, a działeczka ogromna i bardzo zadbana. W takich warunkach można wspaniale odpocząć
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochana parapet ładnie się zabarwił, pamiętam zdjęcie z początku wątku - same grubosze też ładne. A że odpoczywałaś na działeczce to zrozumiałe taka działka zadbana, że tylko leniuchować, bardzo mi się tam spodobało
A i przyznam się teraz, że chyba dobrze, że mój stefanotis nie zakwitł w tym roku, bo i bez białych kwiatów M. złamał nogę, to co by było gdyby czarny humor, co?
A i przyznam się teraz, że chyba dobrze, że mój stefanotis nie zakwitł w tym roku, bo i bez białych kwiatów M. złamał nogę, to co by było gdyby czarny humor, co?
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Niby przeczytałam z przymrużeniem oka, ale sukulenty z sypialni wyniosłam
No i ta informacja o białych kwiatach to musi być jakaś pomyłka
No i ta informacja o białych kwiatach to musi być jakaś pomyłka
Dzięki kochani za miłe słowa
Ostatnio przez mój ogródek przeszło małe tornado (czytaj moja córeczka) która rządzi teraz w ogrodzie domek plastikowy, hustawka wisząca, hustawka bujana, zjezdzalnia, basenik -chyba jeszcze piaskownicy mi brakuje
Heliofitka - Co do sypialni to już mi kilka osób mówiła kochana że nie powinno sie trzymac w sypialni zadnych kaktusów ani takich spiczastych kwiatów tylko takie o zaokrąglonych lisciach, tak samo według zasady feng shiu w sypialni powinno być wszystko "po 2 " tzn jak jakieś słoniki czy aniołki to 2, jak kwiatki to 2, jak ramki ze zdjeciami to 2... oczywiscie nie trzymam się przepisowo tych zasad ale troche o tym czytam
Heliofitka, Sylvi - z tymi białymi kwiatami to nie chce mi sie wierzyc, białe czy to storczyki, czy fiołki -wszystkie pieknie i elegancko wygladają !
Co znalazłam o kwiatach w sypialni...
W sypialni nie powinno się ustawiać kwiatów o silnym zapachu oraz roślin mogących powodować reakcje alergiczne. Należą tu m. in. takie gatunki jak:
-begonia pachnąca (Begonia),
-hiacynt (Hyacinthus),
-prymulka (pierwiosnek) (Primula veris L.),
-konwalia (Convallaria L.),
-kalia (Zantedeschia),
-cyklamen perski (Cyclamen persicum Miller),
-lilia (Lilium L.),
-wilczomlecz drobny (Euphorbia exigua L.),
-fiołek afrykański = sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha),
-fikus (Ficus L.),
-filodendron (Philodendron Schott),
-dieffenbachia (Diffenbachia Schott.),
-oleander (Nerium L.),
-kroton (Codiaeum),
-hortensja (Hydrangea L.),
-kliwia (Clivia),
a u mnie jak bum cyk na parapecie w sypialni fiołki afrykanskie i alpejskie taaa a co tam
Pytanko do speców od storczyków
nie wiem co mnie pokusiło (bo przeciez nie mam zielonego pojecia o storczykach) ale kupiłam kilka dni temu takie maleństwo miniaturkę przekwitniętą za 4zł -nie wiem co sobie myslałam... w domu otwierajac folie odpadł mi jeden listek dzisiaj drugi... nie wiem czy wisiało to w powietrzu a ja głupia nie zauwazyłam czy jak...
no ale za 4zł co mozna było sie spodziewac... takie oto resztki wyrzucic? juz nie ma szansy uratowac?
Ostatnio przez mój ogródek przeszło małe tornado (czytaj moja córeczka) która rządzi teraz w ogrodzie domek plastikowy, hustawka wisząca, hustawka bujana, zjezdzalnia, basenik -chyba jeszcze piaskownicy mi brakuje
Heliofitka - Co do sypialni to już mi kilka osób mówiła kochana że nie powinno sie trzymac w sypialni zadnych kaktusów ani takich spiczastych kwiatów tylko takie o zaokrąglonych lisciach, tak samo według zasady feng shiu w sypialni powinno być wszystko "po 2 " tzn jak jakieś słoniki czy aniołki to 2, jak kwiatki to 2, jak ramki ze zdjeciami to 2... oczywiscie nie trzymam się przepisowo tych zasad ale troche o tym czytam
Heliofitka, Sylvi - z tymi białymi kwiatami to nie chce mi sie wierzyc, białe czy to storczyki, czy fiołki -wszystkie pieknie i elegancko wygladają !
Co znalazłam o kwiatach w sypialni...
W sypialni nie powinno się ustawiać kwiatów o silnym zapachu oraz roślin mogących powodować reakcje alergiczne. Należą tu m. in. takie gatunki jak:
-begonia pachnąca (Begonia),
-hiacynt (Hyacinthus),
-prymulka (pierwiosnek) (Primula veris L.),
-konwalia (Convallaria L.),
-kalia (Zantedeschia),
-cyklamen perski (Cyclamen persicum Miller),
-lilia (Lilium L.),
-wilczomlecz drobny (Euphorbia exigua L.),
-fiołek afrykański = sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha),
-fikus (Ficus L.),
-filodendron (Philodendron Schott),
-dieffenbachia (Diffenbachia Schott.),
-oleander (Nerium L.),
-kroton (Codiaeum),
-hortensja (Hydrangea L.),
-kliwia (Clivia),
a u mnie jak bum cyk na parapecie w sypialni fiołki afrykanskie i alpejskie taaa a co tam
Pytanko do speców od storczyków
nie wiem co mnie pokusiło (bo przeciez nie mam zielonego pojecia o storczykach) ale kupiłam kilka dni temu takie maleństwo miniaturkę przekwitniętą za 4zł -nie wiem co sobie myslałam... w domu otwierajac folie odpadł mi jeden listek dzisiaj drugi... nie wiem czy wisiało to w powietrzu a ja głupia nie zauwazyłam czy jak...
no ale za 4zł co mozna było sie spodziewac... takie oto resztki wyrzucic? juz nie ma szansy uratowac?
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Marudzia
Specem od storków to ja nie jestem bo początkującym hodowcą ale ja nie wyrzucałbym jeszcze tego storka za 4zł,kórego kupiłaś.
Ja postawiłbym go na południowym-słonecznym parapecie i podlewał raz w tygodniu i ostrożnie nawoził a powinien po jakimś czasie wypuścić przynajmniej jeden nowy listek.
Storki to roślinki dla bardzo cierpliwych ale potrafiące się odwdzięczyć.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
Specem od storków to ja nie jestem bo początkującym hodowcą ale ja nie wyrzucałbym jeszcze tego storka za 4zł,kórego kupiłaś.
Ja postawiłbym go na południowym-słonecznym parapecie i podlewał raz w tygodniu i ostrożnie nawoził a powinien po jakimś czasie wypuścić przynajmniej jeden nowy listek.
Storki to roślinki dla bardzo cierpliwych ale potrafiące się odwdzięczyć.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podzielam Twoją aniołową pasję:) Też je uwielbiam, bo ponoć otaczają nas swoimi skrzydłami:)
Piękne masz kwiaty, a fiołki cudne. Też przymierzam się do ich zasadzenia na zimę do donicy, teraz jeszcze rosną u mamy (od niej będę brać zaszczepki).
Co do małego storczyka - poczekaj... z doświadczenia wiem, że często takie kwiaty odbijają, i później pięknie kwitną.. tylko potrzebują chwilę na zaadoptowanie się do nowych warunków (ja dzisiaj kupiłam wilczomlecz w kauflandzie, był przeceniony i kosztował ... 50 groszy... czasem trafiają się takie oferty i zawsze z nich korzystam:))
Piękne masz kwiaty, a fiołki cudne. Też przymierzam się do ich zasadzenia na zimę do donicy, teraz jeszcze rosną u mamy (od niej będę brać zaszczepki).
Co do małego storczyka - poczekaj... z doświadczenia wiem, że często takie kwiaty odbijają, i później pięknie kwitną.. tylko potrzebują chwilę na zaadoptowanie się do nowych warunków (ja dzisiaj kupiłam wilczomlecz w kauflandzie, był przeceniony i kosztował ... 50 groszy... czasem trafiają się takie oferty i zawsze z nich korzystam:))
Pozdrawiam, Anna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Byle nie na południowe okno, bo go Poparzysz. Zachodnie lub wschodnie - tak I czekamy na bassal keiki u Ciebie
-
- 100p
- Od: 13 sie 2012, o 21:47
Parapet elegancki ,a nad doniczkami to tylko sobie wzdychłam .