Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Co do gnicia cukinii od strony kwiatka, to nie dotyczy to tylko mojej uprawy. Wiele osób tutaj tak miało i nikt nie potrafił dokładnie określić dlaczego tak się dzieje.
Alembik pisze:Przecież nawet arbuzy ludziska polecają hodować w gruncie. A tę cukinię to wiosną, jak kto bardzo lubi może sobie kupić za grosze w markecie - sprowadzoną z Hiszpanii.
U mnie arbuzy na powietrzu szlag trafił i wyrwałem wszystkie. Natomiast te w tunelu rosną strasznie, tfu, tfu, ładnie. Co do cukinii, to w tunelu są ledwie 4 krzaki, natomiast na powietrzu chyba z 30, trochę się ich ostatnio połamało z uwagi na silne wiatry. Coś mi się zdaje że niedługo tej cukinii będę miał dosyć. Będzie codziennie na śniadanie, obiad i kolację w różnej postaci: leczo, panierowana, placki itd.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to Ci zazdroszczę. Moje cukinie wykończył mój M podczas mojej nieobecności Ja zdążyłam zjeśc może trzy maleństwa.
Teraz próbuję je reanimowac, ale nie wiem czy mi się to uda.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś z Was uskarża się na brak owoców? Mam sporo kwiatów, ale cukinkę dopiero jedną :( Widziałam na YT, że ludzie zapylają żeński kwiat pyłkami z męskiego. Czy ktoś to praktykuje? :roll:
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Dzialeczka pisze:Czy ktoś z Was uskarża się na brak owoców? Mam sporo kwiatów, ale cukinkę dopiero jedną :( Widziałam na YT, że ludzie zapylają żeński kwiat pyłkami z męskiego. Czy ktoś to praktykuje? :roll:
Witam

U mnie zawsze masa zawiązków, trzy krzaki zwykle wystarczają na całą rodzinę. Cukinia w gruncie a zapylanie tylko naturalne różnymi "pszczółkami" :)
dorota1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2012, o 18:05

Post »

hej ja tez mam 3 krzaczki i obdzielam jeszcze sąsiadów tak rosną....
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Zgadza się 3 krzaczki z powodzeniem wystarczają, ale mi w tym roku nie chciały kiełkować więc dosiewałam, a jak już ze 2 razy dosiałam, to wyszły mi 4 cukinie zielone, 1 żółta i jeszcze 5 patisonów disco :heja W związku z powyższym spożywamy cukinie, gdy tylko są trochę większe od palca, a patisony gdy maja ok 5 cm srednicy. Na razie z powodu chłodów trochę przystopowały więc jedzenie ich jest nadal przyjemnością.
Dorota
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 sty 2011, o 20:27

Post »

Kochani - bardzo proszę Was o pomoc. Szukam wszędzie ale nie znając nazwy trudno cokolwiek w sieci znaleźć więc zwracam się do Was. Powiedzcie mi co to jest za warzywo? Wykiełkowało samo u mnie na działce... Nie miałam nigdy takiego warzywa. Miałam tykwy, ale to raczej wygląda na jadalne a nie na ozdobne.. Miałam również cukinie - ale to wydaje owoce o pokroju bardziej kulistym. Płoży się po ziemi nie aż tak jak dynia, raczej jak cukinia. Czy to jakaś odmiana cukinii? Liście się nieznacznie różnią od liści cukinii, która rośnie nieopodal. Także moja dynia ma inne liście. Żadna sąsiadka nie wie co to.. a mi to dojrzewa i nie wiem nawet czy to jadalne. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie - czekam :) Pozdrawiam i dołączam zdjęcia dziwadła. Obrazek Obrazek Obrazektutaj w porównaniu z torebką kg mąki Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Może to jakiś zmutowany kabaczek.... :idea:
Awatar użytkownika
jadzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 sty 2011, o 20:27

Post »

Nie wytrzymałam i rozkroiłam. Nie za wiele mi to dało. Skórkę ma to twardą - zdecydowanie bardziej od dojrzałej przerośniętej cukinii. W środku jak widać... Proszę o pomoc ;:oj Obrazek
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Miałam kiedyś piękne kabaczki, długaśne ze skórką w kolorze Twojej "gruszki" zebrałam nasiona i w następnym roku wyrosły właśnie "gruszki", zjadliwe, ale miały twardszą skórkę niż rodzic kabaczek. To mutant.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Przecież są dyniowate w kształcie gruszki, chyba patison. Nigdy nie miałem, ale może pod tym kontem szukaj. Może to być faktycznie jakaś krzyżówka, ale rozglądnij się w googlach bardziej za patisonem w kształcie gruszki. Ma podobno właśnie bardzo twardą skórę taki dojrzały...
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

powiedział bym że odwrotnie:P
mutanty to my sadzimy żeby plon był wielki
a to powraca do natury
a w smaku do czego podobne ?
bo smak da odpowiedź
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

A spróbuj sam opisać smak:

1. Cukini
2. Kabaczka
3. Patisona

Własnymi słowami, a do tego o włuknistości bez sensu pisać bo tu dochodzi wiek owocu.
Smak tak blisko spokrewnionych dyniowatych jest bardzo trudny do opisania, ale ciekaw jestem czy będziesz w stanie to zrobić w miarę biegle skoro taką propozycję zadałeś koleżance :) :) :uszy
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”