Ogórek w gruncie cz.2
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie cz.2
Grania , Czuszka - z rozsad próbowałam w tamtym roku i w tedy lepiej rosły te wysiewane do gruntu niż te z rozsad.
W tym roku sobie odpuszczę już , pogoda w ogóle nie sprzyja ,a poza tym zdaję sobie sprawę z tego,że przez kilka lat używania ziemia jest już jałowa, więc może one po prostu nie mają siły... na jesień zamówiłam obornik, a co do wiosny - pożyjemy, zobaczymy...
W tym roku sobie odpuszczę już , pogoda w ogóle nie sprzyja ,a poza tym zdaję sobie sprawę z tego,że przez kilka lat używania ziemia jest już jałowa, więc może one po prostu nie mają siły... na jesień zamówiłam obornik, a co do wiosny - pożyjemy, zobaczymy...
Sandra, ja wszystkie mam z rozsad. Kilkadziesiąt ziaren wysianych do gruntu w ogóle nie wzeszło. Ziemia ta sama, co do rozsad zmieszana z kompostem więc dość żyzna.
No nic, życzę aby te co są owocowały ładnie, a w przyszłym roku jak wzmocnisz ziemię doczekasz się mega zbiorów.
A ja cały czas martwię się o te moje, bo jest sporo, naprawdę sporo małych owoców, dużo jest kwiatów męskich co mnie denerwuje... Ale one znów stanęły w miejscu. Zamknęłam szklarnię żeby zrobiło im się cieplej. Na dworze ok 12-15C więc może to spowalnia ich wzrost??? Zobaczę za dwa dni przy zamkniętej szklarni czy będą się miały lepiej, a dziś wzmocnie je odżywką. Nieco mocniejszą niż zwykle.
No nic, życzę aby te co są owocowały ładnie, a w przyszłym roku jak wzmocnisz ziemię doczekasz się mega zbiorów.
A ja cały czas martwię się o te moje, bo jest sporo, naprawdę sporo małych owoców, dużo jest kwiatów męskich co mnie denerwuje... Ale one znów stanęły w miejscu. Zamknęłam szklarnię żeby zrobiło im się cieplej. Na dworze ok 12-15C więc może to spowalnia ich wzrost??? Zobaczę za dwa dni przy zamkniętej szklarni czy będą się miały lepiej, a dziś wzmocnie je odżywką. Nieco mocniejszą niż zwykle.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lip 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jednak oktopusy są najlepsze. Robiłam wieczorem korniszony. Gotując ostatnią partię słoików mi się przysnęło. Gotowały się 1,5 godziny aż wody zostało z 2 cm. Teraz otworzyłam słoik, żeby sprawdzić co z nich zostało. Są twarde!!!
Anka
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Może to mieć podłoże fizjologiczne :
- przy nadmiernej temperaturze powietrza w stosunku do temperatury gleby
- przy zalaniu korzeni
- przy nadmiernie rozwiniętej części nadziemnej w stosunku do korzeni
- przy nieodpowiednim cieciu
- przy podlewaniu zbyt zimna wodą w stosunku do temperatury gleby
Rozumiem, że więdną pojedyncze liście . Spróbuj zatem usuwać te liście, które wykazują objawy więdnięcia. O ile nie ma zmian chorobowych na łodydze czy ogonkach liściowych.
- przy nadmiernej temperaturze powietrza w stosunku do temperatury gleby
- przy zalaniu korzeni
- przy nadmiernie rozwiniętej części nadziemnej w stosunku do korzeni
- przy nieodpowiednim cieciu
- przy podlewaniu zbyt zimna wodą w stosunku do temperatury gleby
Rozumiem, że więdną pojedyncze liście . Spróbuj zatem usuwać te liście, które wykazują objawy więdnięcia. O ile nie ma zmian chorobowych na łodydze czy ogonkach liściowych.
- Dzialeczka
- 500p
Dzięki, forumowicz! Nasłonecznienia i zacienienia w tym roku nie zmienię, ale mogę regularniej podlewać wodą z beczki, zawsze cieplejsza niż ta z kranu. No i temperatury nie pomagają - codziennie ponad 30 stopni Myślisz, że jeszcze można chociaż trochę zahamować ten proces więdnięcia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Działeczko, wieczorem i rano też są zwiędnięte? U mnie też więdną w ciągu dnia w słońcu, ale gdy tylko słońce schowa się za drzewa ogórki wracają do formy. Gdy były mniejsze cieniowałam włókniną, w tej chwili to niemożliwe, są za duże krzaczyska, wlazły na siatkę z fasolą i na lilaki.
Pozdrawiam! Gienia.
Dopisałem edit.Dzialeczka pisze: Myślisz, że jeszcze można chociaż trochę zahamować ten proces więdnięcia?
Ogórki nie mogą być podlewane wodą prosto z kranu.
- Dzialeczka
- 500p
Świetnie. Dziękuję . Będę usuwać zwiędnięte liście. Objawów chorobowych nie widzę. Staram się podlewać deszczówką, tylko deszczy w tym roku nie mamy wcale, więc nie jestem konsekwentna... Na kranówkę zakaz.
Gieniu, niestety, są zwiędnięte niezależnie od pory dnia
Gieniu, niestety, są zwiędnięte niezależnie od pory dnia
Właśnie, przy podlewaniu ogórków zimną wodą występuje swoisty paradoks. Ogórki więdną z braku wody mimo, że w glebie mają jej dosyć. Wskutek nagłego ochłodzenia podłoża korzenie tracą zdolność pobierania wody.
Na szczęście w Uk deszczów że ho ho. Deszczówkę mam zawsze i nią tylko podlewam. Chyba że jest bardzo zimna... dolewam ciepłej z czajnika, żeby nie było wstrząsu termicznego.
Ale mam teraz pewien problem. Dwa ogórki są do zerwania za 4-5 dni góra (tak, dokładnie tylko dwa). Reszta ledwo rośnie. A te dwa zamiast od nasady to są z samych czubków. I co tu robić? czego to wina?
Ale mam teraz pewien problem. Dwa ogórki są do zerwania za 4-5 dni góra (tak, dokładnie tylko dwa). Reszta ledwo rośnie. A te dwa zamiast od nasady to są z samych czubków. I co tu robić? czego to wina?
Dzialeczka a ty czasem nie lejesz wody na liście ? I o której godzinie podlewasz?
- Dzialeczka
- 500p
Eldo, podlewam albo po szostej rano (przed wyjsciem do pracy) albo ok. 7 wieczorem. Staram się nie lać po liściach - moje ogórki pną się po sznureczkach do góry, nie leżą na ziemi.
A propos, jaką porę dnia na podlewanie ogórków polecasz?
A propos, jaką porę dnia na podlewanie ogórków polecasz?