Uprawa porów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2012, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa porów
a ja juz myslalam ze niczego ciekawego sie nie dowiem hehe o porach rzecz jasna... to zdjecie Adriana to zaciekawilo mnie i to bardzo no to odpowiedzcie o jakich butelkach mowa? plastikowych takich po napojach czy co???? ;:ojtemat mnie zaciekawali choc swoja droga nie wyobrazam sobie ze swoje 200 szt obrobie butelkami , ale chetnie sie dowiem cos wiecej o tym sposobie
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Z reguły robi się kopczyki jak najwyżej rośliny. Logicznym jest że butelka utrzyma taki kopczyk bez względu na deszcz i wiatr więc daje efekty lepsze niż kopczyk. Jaki typ butelki? Jaki Ci się podoba.
Z reguły daje się zwykłe butelki po napojach PET bo są ogólnie dostępne i każdy kupuje czy to mineralną czy to napoje gaz/niegaz. Innego typu butelki dziś chyba nie mamy, więc odpowiedź jest prosta.
Na siłę to i po kartonowym soku mógłbyś dać a nawet poobcinać puszkę po piwie ;)
Z reguły daje się zwykłe butelki po napojach PET bo są ogólnie dostępne i każdy kupuje czy to mineralną czy to napoje gaz/niegaz. Innego typu butelki dziś chyba nie mamy, więc odpowiedź jest prosta.
Na siłę to i po kartonowym soku mógłbyś dać a nawet poobcinać puszkę po piwie ;)
Dokładnie zwykła butelka po napojach 1,5 czy 2l można też użyć plastikowych kawałków rur pcv czasem można znaleźć takie np przy budowach dróg.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2010, o 17:22
- Kontakt:
Bardzo fajny pomysł z tymi butelkami czy też rurami. Czy coś takiego można jeszcze zastosować? Kiedy najlepiej, to robić?
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Jak na mój gust im wcześniej tym lepiej, ale jak roślina jest już w miarę sztywna i wysoka. Jak to jeszcze sadzonka w formie trawki raczej za wcześnie. Musi osiągnąć swój wzrost...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 cze 2012, o 20:27
Moje pory ładnie rosnął, chętnie wykorzystam patent "na butelkę"
mam tylko jeden mały problem...
kupiłam na rynku rozsadę pora letniego i zimowego i teraz nie wiem który jest który
macie jakis pomysł jak to rozróżnić
Jeden jest większy i ciemniejszy, drugi zdecydowanie jaśniejszy i mniejszy, sadzone były takie same i jednego dnia.
I czy ten zimowy można zostawić przez zimę na grządce???
Może pytania naiwne, ale to mój pierwszy por i w dodatku zawaliłam że nie podpisałam...
kupiłam na rynku rozsadę pora letniego i zimowego i teraz nie wiem który jest który
Jeden jest większy i ciemniejszy, drugi zdecydowanie jaśniejszy i mniejszy, sadzone były takie same i jednego dnia.
Może pytania naiwne, ale to mój pierwszy por i w dodatku zawaliłam że nie podpisałam...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
moonlight Przeważnie odmiany zimowe są ciemnozielone (czasami nawet sine). Jasnozielone to przeważnie odmiany letnie. Rozumiem, że nie jesteś w stanie podać nazw odmian?
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Tak jak Przemek napisał, letnie są jaśniejsze i mają dłuższy szczypior, a zimowy przeważnie rośnie w liście. Zimowy jak sama nazwa wskazuje można zostawić na działce. ale ja polecałabym wyrwać na zimę wszystkie pory. Jeśli masz piwnicę, bardzo ładnie się w piwnicy przechowują, zarówno jedne jak i drugie. Wyrywać z korzeniem w pogodny dzień, niech lekko obeschną i takie z korzonkami wynieść do piwnicy, potem sprawdzać, czy liście nie gniją i ewentualnie rozkładać do obsuszenia. W ten sposób mam por przez całą zimę aż do wiosny.moonlight pisze:Moje pory ładnie rosnął, chętnie wykorzystam patent "na butelkę"
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 cze 2012, o 20:27
dziękuję Wam serdeczne - w takim razie najpierw jemy ten jasny
(a ja szczerze mówiąc myślałam że jest odwrotnie )
nie mam pojęcia jakie to odmiany niestety...
pozdrawiam gorąco
Ola
(a ja szczerze mówiąc myślałam że jest odwrotnie )
nie mam pojęcia jakie to odmiany niestety...
pozdrawiam gorąco
Ola
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tak jak napisała Krycha, zimowy ciemniejszy wykop późną jesienią. Zostawiony na działce też przezimuje, ale zewnętrzne liście przemarzną i zrobią się takie szkliste, nie do użytku. Poza tym, jak ściśnie mróz, to nie wbijesz łopatki, żeby go wykopać . Układaj do skrzyneczki, ukośnie rządkami i w każdym rządku obsypuj korzenie torfem lub zwykłą ziemią z działki. Będą się lepiej trzymać i nie wysychać. Trzymać gdzieś w piwiniczce, w chłodzie. W ten sposób to i letni też przetrzymasz (tylko wcześniej go wykopać, zanim będą przymrozki i zjadać go wcześniej ).
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
ja zamiast butelek wykorzystałem plastikowe kubki
Odświeżam temat siejecie pory czy jeszcze czekacie??