Pomidorki koktajlowe - 1cz.
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje pomidorki rosły w polu na poletku gdzie były warzywa w bezpośrednim sąsiedztwie cebuliWeigela pisze:Wiolinko w tamtym roku posadziłam dużo pomidorków w gruncie i wszystkie się pochorowały.Wtym roku też bym chciała posiać,lecz się boję,że znowu mój trud pójdzie na marne.Dlatego się pytałam gdzie posadzisz te pomidorki.Nic złego się z nimi nie dzieje? Może rosną w jakimś osłoniętym miejscu?
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem to już najwyższy czas..ja już zabieram się za pikowanie.W tunelu wzeszła mi już rzodkiewka.Kacper pisze:Kiedy wysiewać nasiona pomidorów koktajlowych?. Będę je uprawial w tunelu.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
też mam pytanie a propos pomidorów... czy zacząć już produkcję 8) rozsady pomidorów, które będą uprawiane w gruncie lub w dużych donicach (jeszcze nie wiem na co sie zdecydować) bo co prawda uprawiam już 3 rok z rzędu koktajlowe, ale w tym roku postanowiłam ze zrobię wszystko jak należy i w terminie, bo poprzednio to różnie z tym bywało
pozdrowienia dla wszystkich zwariowanych smakoszy pomidorów typu "cherry"
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
pozdrowienia dla wszystkich zwariowanych smakoszy pomidorów typu "cherry"
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Tu znajdziesz trochę wiadomosci Blue na temat sadzonek pomidorów czyli jak pikować, podlewać, gdzie trzymać itp. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 75&start=0
- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanko, wysadziłam pomidorki z nasion, przepikowałam je już jakiś czas temu do większych kubeczków plastikowych. W maju chcę je wystawić na balkon. Jak na razie siewki mają ok 10-12cm, wiec do maja jeszcze trochę podrosną. Tylko nie wiem czy po przeniesieniu na balkon wystarczy je trzymać jeszcze przez jakiś czas w tych kubeczkach czy przesadzić od razu do większej donicy? No i jeśli chodzi już o docelową większą donicę jakich musi ona być mniej więcej rozmiarów, nie ukrywam że mam mały balkon, więc dużo mi tam donic nie wejdzie. Mam takie na ok 25cm szerokie i 30cm wysokie, czy takie mogą być?
W ubiegłym roku wysiałam nasiona pomidorków wprost do gruntu i okryłam włókniną.Jak miały ok.10 cm rozsadziłam je na miejsce stałe.Udały się wspaniale.
Pomimo dość częstych deszczów nie chorowały.Pomidory rosły pomiędzy bazylią.
Wszystkie nasiona wzeszły w związku z tym moi sąsiedzi również zajadali się nimi ,aż do przymrozków.
W poprzednich latach wysadzałam gotowe sadzonki i mogę stwierdzić ,że owoce były podobne.
a oto one:
![Obrazek](http://images33.fotosik.pl/211/fa1088b0cbdb74d3m.jpg)
Pomimo dość częstych deszczów nie chorowały.Pomidory rosły pomiędzy bazylią.
Wszystkie nasiona wzeszły w związku z tym moi sąsiedzi również zajadali się nimi ,aż do przymrozków.
W poprzednich latach wysadzałam gotowe sadzonki i mogę stwierdzić ,że owoce były podobne.
a oto one:
![Obrazek](http://images27.fotosik.pl/192/6fa2760d0e50d894m.jpg)
![Obrazek](http://images33.fotosik.pl/211/fa1088b0cbdb74d3m.jpg)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
steresa
steresa
Wysiew pomidorków koktajlowych.
Jak w temacie ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Nabrałam ochoty na własne, koktajlowe pomidorki.. Tylko czy aby nie jest już za późno na wysiew..?
Kiedy ewentualnie doczekałabym się owocków..?
Moglibyście mi podpowiedzieć, jak wygląda taki pomidorkowy cykl rozwojowy..?![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Nabrałam ochoty na własne, koktajlowe pomidorki.. Tylko czy aby nie jest już za późno na wysiew..?
Kiedy ewentualnie doczekałabym się owocków..?
Moglibyście mi podpowiedzieć, jak wygląda taki pomidorkowy cykl rozwojowy..?
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zapraszam na mój balkon
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- kocurek
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pierwsze pomidorki dostałam maleńkie od mamy, miały może 10 cm? urosły bardzo szybko do całkiem pokaźnych pomidorów, ostatnie owoce zbierałam w październiku czy nawet listopadzie, juz przymrozki były. Nowe pomidorki wysiewają sie same, w tym miejcsu, co rosły, ewentualnie tam, gdzie spadł owoc.
To takie pomidorki - samosiejki, dlatego najlepiej, żebyś pierwsze roślinki od kogoś dostała (no ja nie mam doświadczenia w wysiewaniu ich z nasion). Potem już je będziesz po prostu mieć ;)
Moje jeszcze nie zaczęły schodzić, ale zauważyłam, że u nas w Rzeszowie wiosna później zaczęła start niż np. w Dębicy zaledwie 50 km dalej wgłąb Polski (gdzie mieszka moja mama). U mnie np. perukowiec dopiero zaczął wypuszczać listki, a akacja ma grube pąki. Zapytam mamy, czy u siebie już zauważyła jakies pomidorki koktajlowe.
Myślę, że skoro moje jeszcze śpią, na Twoje z nasion też nie jest za późno.
To takie pomidorki - samosiejki, dlatego najlepiej, żebyś pierwsze roślinki od kogoś dostała (no ja nie mam doświadczenia w wysiewaniu ich z nasion). Potem już je będziesz po prostu mieć ;)
Moje jeszcze nie zaczęły schodzić, ale zauważyłam, że u nas w Rzeszowie wiosna później zaczęła start niż np. w Dębicy zaledwie 50 km dalej wgłąb Polski (gdzie mieszka moja mama). U mnie np. perukowiec dopiero zaczął wypuszczać listki, a akacja ma grube pąki. Zapytam mamy, czy u siebie już zauważyła jakies pomidorki koktajlowe.
Myślę, że skoro moje jeszcze śpią, na Twoje z nasion też nie jest za późno.