Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: KIedy wysiewacie słonecznik?

Post »

przesadziłam swoje słoneczniki ze szklarni, oba miały po pół metra i przyjęły się bez problemu - zobaczymy co z nich wyrośnie :twisted:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Moje słoneczniki przy szklarni jeden już ma 2m :D wydaje mi się a raczej jestem pewna, że ciągnął papu spod szklarni :;230

Obrazek

Tak jak pisałam te przesadzone ze szklarni przyjęły się bez problemu, nie są takie wysokie jak te normalne ale rosną.
Pozdrawiam
Leszko_Pierwszy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2012, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słonecznik - uprawa

Post »

Jeden ze słoneczników nie ma głowy :roll: Spośród 30, cztery zaczynają rosnąć 'wielogłowowo'. Te mniejsze główki urwałem, bo nie sądzę aby miało to jakiś negatywny wpływ na główny owoc a wręcz przeciwnie - więcej substancji odżywczych pójdzie do głównego łba.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Leszko_Pierwszy pisze:...Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi...
Czy to konieczne? :wink: Posiałam 29 "kupek" po 3 nasiona (teraz wycięte po 2 i rośnie sobie pojedynczo). Bolał mnie kręgosłup, wiec motyką zrobiłam dołki, nie schylając sie wrzuciłam z góry po 3 nasionka i przykryłam ziemia motyką. Z 87 nasion nie wzeszło jedno, pozostałe rosły "normalnie do wysokości ok 20cm, po czym część "zginęła tragicznie" ścięta sekatorem przy ziemi. Może dzięki wrzucaniu ustawiły się czubkiem w dół? :wink:
Leszko_Pierwszy pisze:...można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu...
A jeśli było zaprawiane? ;:oj
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Leszko_Pierwszy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2012, o 17:05

Post »

To "nadgryzanie" nie wiele daje, również spieszenie się niewiele daje, bo dobrej słonecznej pogody nie da się wyprzedzić i nasiona sadzone później dogonią te wcześniejsze. Przynajmniej mi się nie udało oszukać natury amatorskimi środkami.
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

z kątów liści wyrastają nowe pąki słonecznika. Czy trzeba je usuwać?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z jadalnego słonecznika urywam te dodatkowe pąki, z ozdobnego zostawiam.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Zachciało mi się słonecznika. Sąsiad zrobił sadzonki i część podarował mnie. Dbałam, nawoziłam i podziwiałam jak rośnie. I przyleciało coś uskrzydlonego i wyjadło 50% dojrzewających nasionek. Spróbowałam sama z tego co zostało. To skrzydlate wiedziało co robi. Takie świeżutkie nasionka są pyszne :)
Jednakże na przyszłość wolałabym się podzielić słonecznikiem z M niż z ptaszkami. Czy istnieje jakiś sposób aby dojrzewający słonecznik był niedostępny dla ptaszysków???
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak- istnieje
Trzeba zbierać a nie wyrzucać stare rajstopy albo ze starej flizeliny, starej firanki, siatkowych worków po jarzynach, ziemniakach lub innych , starych ażurowych tkanin ,wyciąć kołpaki, założyć na tarczę słonecznika po przekwitnięciu i obwiązać za tarczą wokół łodygi.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Re: Słonecznik ozdobny

Post »

Wysiać można, ale chyba nie zdąży zakwitnąć. Ale można wysiać bylinkę podobną do słonecznika, nazywa się chyba słoneczniczek. Zakwitnie na drugi rok, na trzeci...
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Re: Słonecznik ozdobny

Post »

Shan-lee pisze:Kto mi powie co zjadło moje słoneczniki? Z około 10 sadzonek zostały gołe łodyżki :(
Uratowałam pozostałe 10 pryskając wywarem z pokrzyw i wodą z mlekiem. Po sadzonkach śmigały mrówki, mszyce siedziały na nagietkach.
Obstawiam ślimaka ślinika poszukaj go dobrze w ogrodzie :P
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

sprawdzę w przyszłym sezonie, a starych rajstop nie wyrzucam tylko tnę na wąskie paski i używam do podwiązywania pomidorów ;:79
rozumiem, że wtedy kiedy obłożę słoneczniki rajstopami :D to ptaszyska nie wyjedzą nasionek, ale jak będą próbowały je skosztować to i tak narobią szkód, ale pewnie i tak mniejszych niż bez nałożonych ochraniaczy:)
Awatar użytkownika
-JERRY-
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2011, o 21:03

Słonecznik z własnych nasion

Post »

Witam serdecznie ;:138
W tym roku pierwszy raz posadziłem słoneczniki (kupione w Obi) i wyrosły bardzo ładne i dorodne. Moje pytanie więc brzmi czy jak te słoneczniki wydłubie i wysusze a na wiosne je posadze to czy mi to wyroną?
Załaczam foto części juz ściętej tych słoneczników:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”