Jest taki i nie dla laików wydawany corocznie za parę zł.Dla kompletnych laików to trzeba by podać gotowy program ochrony
EDYTA
A dla nas forumowicz
Jest taki i nie dla laików wydawany corocznie za parę zł.Dla kompletnych laików to trzeba by podać gotowy program ochrony
Jeżeli masz gdzieś blisko Obi albo Castoramę to tam znajdziesz polecane preparaty. Nie proś o radę, tylko bierz to co ci tu polecono. Gdy choroba już wystąpi to preparaty zapobiegawcze nic nie dadzą, trzeba stosować interwencyjne.easygo pisze:Szanowni forumowicze,
sama wiem, że zasługuję na ochrzan, za brak wiedzy i ignorancję tematu...ale spróbuję się choć trochę wytłumaczyć: to moja pierwsza uprawa pomidorów, w pt. zauważyłam plamy, więc pomocy szukałam w sklepie ogrodniczym, wyjaśniłam co i jak..i dostałam Miedzian, użyłam ale dziś zauważyłam, że jest gorzej, zaczęłam przeszukiwać internet - trafiłam do WAS, zaczęłam czytać i oglądać wątki - wgapiałam się w wątek Comci ale miałam problem z diagnozą, nie wiedziałam, czy jest to altern. czy ZZ, czytałam dalej....ale informacji było tak wiele, że poddałam się i poszłam zrobic zdjęcia i wkleiłam czekając na pomoc. W między czasie - dzięki Wam wiedziałam, że to ZZ i pojechałam do sklepu, tam 3 "ekspertów" wręczyło mi....Target Dithane Neo Tec...wiec wróciłam do domu, godzinę usuwałam uszkodzone liście i owoce i opryskałam kupionym Dithane.....
Otwieramy i co w niej czytamy ?Jak skutecznie chronić pomidory przed zarazą ziemniaka
Czy widzicie tu Miedzian ? Czy trzeba jakiejś extra instrukcji ?Po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby
na roślinach polecane są fungicydy o charakterze
wgłębnym, np. Acrobat MZ?5 69 WG,
Curzate M?6 72,5 WP czy Ekonom?7 72 WP.
Fungicydy te, w przeciwieństwie do środków
kontaktowych, wnikają do części tkanek roślinnych
(w obrębie miejsc naniesienia), dzięki
temu jest szansa na wyniszczenie grzybni
P. infestans na początkowym etapie nawiązania
kontaktu pasożytniczego z rośliną. Przy
dość zaawansowanym rozwoju patogenu w roślinie
bardziej przydatne są fungicydy systemiczne,
których substancje aktywne mogą krążyć
wewnątrz roślin. Do tych fungicydów należy Amistar
?2 250 SC, Ridomil Gold MZ?2 67,8 WG,
Mildex?1 711,9 WG lub Infinito?1 687,5 SC*.
nutka1234 pisze:Moje pomidorki mają zielone wierzchołki, twarde, nie dojrzewające - tylko wierzchołki, reszta owocu jest czerwona. ... Czegoś im brakuje, ale czego?
Moja "rodzinna" odmiana Bawolich serc od wielu lat uprawiania miała zielone piętki na owocach (skórka i w środku też twardy miąższ). Po lekturze forum postawiłam na potas i w ubiegłym sezonie nie było zielonych piętek. Jest to cecha odmianowa i pomidor nie jest cały czerwony, tylko zamiast zielonej piątki ma w tym miejscu żółtą skórkę, a pod nią czerwony pyszny miąższ!darbo pisze:Noooo. Ja bym postawił na potas. O ile nie jest to cecha odmianowa.
No tak.karr-km pisze:osobiście kupiłem miedzian z myślą o innych opryskach