Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Dla kompletnych laików to trzeba by podać gotowy program ochrony
Jest taki i nie dla laików wydawany corocznie za parę zł.
EDYTA
A dla nas forumowicz
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

Ala przecież taki zetaw ŚOR był w tym wątku podawany, chociażby przez forumowicz. Można się praktycznie dowiedzieć na jaką chorobę i w jakim okresie można stosować dany preparat i jakie mogą być skutki uboczne. Dobrze, że ludzie tu trafiają i pytają się co się dzieje, a nie praskają i pryskają różnymi praparatami, które nic w efekcie nie dają. Na przyszłość zwiększy się ich świadomość dotycząca ochrony roślin (tak jak mnie w zeszłym roku) i że lepiej jest zapobiegać niż leczyć (ale tak jest zawsze)

Pozdrawiam
Marcin
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pestycydy to szerokie pojęcie ale w nim zawierają się fungicydy, herbicydy czy insektycydy. Może faktycznie lepiej by tam pasowało słowo fungicydy. Co do Topsinu to do tunelu może i w pewnym choć niewielkim stopniu nadaje się, bo np mój kolega który pracuje w szklarni m. in. przy pomidorach mówił mi że tego tam używa choć nie wiem czym się kierują ci co mu to zalecają. Fakt ma dość szerokie spektrum ale trzeba pamiętać że co do wszystkiego to do niczego.
Miałem na myśli trochę inny program ochrony niż ten o którym piszecie tzn data-preparat, ale to chyba za proste by było.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

No ja bym powiedział że za szybko pytają, nie czytając wcześniejszych postów . Tam jest zawartych wiele mądrości. Zdjęć zz jest wiele i tematów jakie opryski stosować przy okazji. Że nie wspomnę o temacie podpiętym. Wspominał forumowicz o pracy Comci.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
easygo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2012, o 17:02
Kontakt:

Post »

Szanowni forumowicze,
sama wiem, że zasługuję na ochrzan, za brak wiedzy i ignorancję tematu...ale spróbuję się choć trochę wytłumaczyć: to moja pierwsza uprawa pomidorów, w pt. zauważyłam plamy, więc pomocy szukałam w sklepie ogrodniczym, wyjaśniłam co i jak..i dostałam Miedzian, użyłam ale dziś zauważyłam, że jest gorzej, zaczęłam przeszukiwać internet - trafiłam do WAS, zaczęłam czytać i oglądać wątki - wgapiałam się w wątek Comci ale miałam problem z diagnozą, nie wiedziałam, czy jest to altern. czy ZZ, czytałam dalej....ale informacji było tak wiele, że poddałam się i poszłam zrobic zdjęcia i wkleiłam czekając na pomoc. W między czasie - dzięki Wam wiedziałam, że to ZZ i pojechałam do sklepu, tam 3 "ekspertów" wręczyło mi....Target Dithane Neo Tec...wiec wróciłam do domu, godzinę usuwałam uszkodzone liście i owoce i opryskałam kupionym Dithane.....teraz zaglądam w wątek..i widzę, że nie zrobiłam dobrze :(
dziś już nie mam siły, ale jutro kolejna bitwa..

raz jeszcze bardzo dziękuję za cierpliwość, wyrozumiałość i rady!
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Post »

Moje pomidorki mają zielone wierzchołki, twarde, nie dojrzewające - tylko wierzchołki, reszta owocu jest czerwona. Przy sadzeniu dostały obornik, potem gnojówkę z pokrzywy, potem troszkę na ziemię obok roślin obornika i ok. tydzień temu podlałam je Magiczną siłą do warzyw. Czegoś im brakuje, ale czego? Pozostałe pomidorki nie dojrzewają, ciągle są zielone. Czy jeśli teraz je czymś zasilę, to pozostałe dojrzeją? czego im potrzeba?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Noooo. Ja bym postawił na potas. O ile nie jest to cecha odmianowa.
Pozdrawiam
Dariusz
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

easygo pisze:Szanowni forumowicze,
sama wiem, że zasługuję na ochrzan, za brak wiedzy i ignorancję tematu...ale spróbuję się choć trochę wytłumaczyć: to moja pierwsza uprawa pomidorów, w pt. zauważyłam plamy, więc pomocy szukałam w sklepie ogrodniczym, wyjaśniłam co i jak..i dostałam Miedzian, użyłam ale dziś zauważyłam, że jest gorzej, zaczęłam przeszukiwać internet - trafiłam do WAS, zaczęłam czytać i oglądać wątki - wgapiałam się w wątek Comci ale miałam problem z diagnozą, nie wiedziałam, czy jest to altern. czy ZZ, czytałam dalej....ale informacji było tak wiele, że poddałam się i poszłam zrobic zdjęcia i wkleiłam czekając na pomoc. W między czasie - dzięki Wam wiedziałam, że to ZZ i pojechałam do sklepu, tam 3 "ekspertów" wręczyło mi....Target Dithane Neo Tec...wiec wróciłam do domu, godzinę usuwałam uszkodzone liście i owoce i opryskałam kupionym Dithane.....
Jeżeli masz gdzieś blisko Obi albo Castoramę to tam znajdziesz polecane preparaty. Nie proś o radę, tylko bierz to co ci tu polecono. Gdy choroba już wystąpi to preparaty zapobiegawcze nic nie dadzą, trzeba stosować interwencyjne.

Pozdrawiam
Marcin
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To proste jak konstrukcja parasola ;:oj

Wpisujesz jeden z drugim w wyszukiwarkę google hasło " zaraza ziemniaczana " I wyświetli się- jako pierwsza nawet- strona pt:
Jak skutecznie chronić pomidory przed zarazą ziemniaka
Otwieramy i co w niej czytamy ?
Po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby
na roślinach polecane są fungicydy o charakterze
wgłębnym, np. Acrobat MZ?5 69 WG,
Curzate M?6 72,5 WP czy Ekonom?7 72 WP.
Fungicydy te, w przeciwieństwie do środków
kontaktowych, wnikają do części tkanek roślinnych
(w obrębie miejsc naniesienia), dzięki
temu jest szansa na wyniszczenie grzybni
P. infestans na początkowym etapie nawiązania
kontaktu pasożytniczego z rośliną. Przy
dość zaawansowanym rozwoju patogenu w roślinie
bardziej przydatne są fungicydy systemiczne,
których substancje aktywne mogą krążyć
wewnątrz roślin. Do tych fungicydów należy Amistar
?2 250 SC, Ridomil Gold MZ?2 67,8 WG,
Mildex?1 711,9 WG lub Infinito?1 687,5 SC*.
Czy widzicie tu Miedzian ? Czy trzeba jakiejś extra instrukcji ?

Trzeba się tylko wyzbyć lenistwa.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz ją osobiście kupiłem miedzian z myślą o innych opryskach, a czytając ulotkę dowiedziałem się że służy on na ZZ. Więc wiele osób może się nabrać w ten sposób.
:wit
A o to ulotka
Środek grzybobójczy Miedzian 50 WP 15g
[Środek grzybobójczy Miedzian 50 WP 15g]

Środek o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, sadowniczych, warzywnych i roślin ozdobnych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi oraz do odkażania parapetów i przejść w uprawach pod osłonami.
Zastosowanie
jabłoń, grusza, morela, śliwa, orzech włoski, pomidor, fasola, ogórek, mieczyk, wiśnia, czereśnia, porzeczka, agrest
Wydajność
15g na 2,5L do7,5l wody
Roślina
Choroba
Dawka/Stężenie
jabłoń
parch jabłoni, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, drobna plamistość liści jabłoni
15g/100m2 na 5-7,5 l wody
grusza
parch gruszy, biała plamistość liści gruszy, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, rak bakteryjny
30g/100m2 na 5-7,5 l wody
wiśnia, morela, czereśnia
rak bakteryjny drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, dziurkowatość liści
śliwa
brunatna zgnilizna, torbiel śliw
brzoskwinia
kędzierzawość liści brzoskwini
90-150g/100m2 na 5-7,5 l wody
porzeczka
opadzina liści porzeczek, rdza wejmutkowo-porzeczkowa
30g/100m2 na 5-9 l wody
agrest
opadzina liści, biała plamistość liści porzeczek
15g/100m2 na 5-9 l wody
ogórek
antraknoza dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych
25-30g/100m2 na 6-8 l wody
pomidor
septorioza liści, zaraza ziamniaka, bakteryjna cętkowatość
25-30g/100m2 na 6-8 l wody
0,3% (30g środka w 10 l wody)
ziemniak
zaraza ziamniaka
2
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

nutka1234 pisze:Moje pomidorki mają zielone wierzchołki, twarde, nie dojrzewające - tylko wierzchołki, reszta owocu jest czerwona. ... Czegoś im brakuje, ale czego?
darbo pisze:Noooo. Ja bym postawił na potas. O ile nie jest to cecha odmianowa.
Moja "rodzinna" odmiana Bawolich serc od wielu lat uprawiania miała zielone piętki na owocach (skórka i w środku też twardy miąższ). Po lekturze forum postawiłam na potas i w ubiegłym sezonie nie było zielonych piętek. Jest to cecha odmianowa i pomidor nie jest cały czerwony, tylko zamiast zielonej piątki ma w tym miejscu żółtą skórkę, a pod nią czerwony pyszny miąższ!

Powodzenia :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

karr-km pisze:osobiście kupiłem miedzian z myślą o innych opryskach
No tak.
Wstąpił do piekieł bo po drodze mu było. :lol: