Chore róże
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chore róże
Tak wyglądają rany po uszkodzeniach mrozowych - najlepiej zetnij te pędy nisko.
Może i Mnie ktoś pomoże rozpoznać co za paskudztwo zaatakowało moje różyczki.
Liście róż brązowieją a od spodu robi się na nich zielony nalot.
Niestety nie umiem załadować fotek....
Liście róż brązowieją a od spodu robi się na nich zielony nalot.
Niestety nie umiem załadować fotek....
Ucięłam uschnięte liście z zielonym nalotem. Zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam...
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Riciusia, trudno doradzić nie widząc zdjęcia. Proszę nausz się ładować zdjęcia. to może być bardzo pomocne.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
W tym roku moja róża multiflora wygląda dość nędznie. Liście są drobne, rzadkie i żółtozielone. Początkowo sądziłam, że to efekt dziwnej zimy. Potem podejrzewałam braki w nawożeniu. A dzisiaj ku swej rozpaczy odkryłam mocno zniekształcone pędy.

Czy można ją uratować? Czy jedyne racjonalne wyjście to wykopać i spalić? Wypuszcza też nowe pędy i na nich liście są soczyście zielone. Bardzo proszę o pomoc. Ten krzak ma ładnych parę lat i sporo przeszedł.

Czy można ją uratować? Czy jedyne racjonalne wyjście to wykopać i spalić? Wypuszcza też nowe pędy i na nich liście są soczyście zielone. Bardzo proszę o pomoc. Ten krzak ma ładnych parę lat i sporo przeszedł.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wytnij te pędy i spal - najpierw pędy przemarzły, a potem doszło do zakażenia grzybem - z nich już nic nie będzie. Po wycięciu popryskaj róże środkami przeciwgrzybowymi.
Witam,
może mojej różyczce też pomożecie? Nie wiem, co jej może dolegać.. Nawoziłam ją preparatem do roślin kwitnących (ogólnie, nie tylko do róż). Wyhodowana z malutkiej, kupionej w markecie, bez szans na przeżycie:) rosła pięknie dzięki tej chemii i słońca, ale od jakiegoś czasu zauważam żółknienie i opadanie liści. Zdjęcie poniżej.

może mojej różyczce też pomożecie? Nie wiem, co jej może dolegać.. Nawoziłam ją preparatem do roślin kwitnących (ogólnie, nie tylko do róż). Wyhodowana z malutkiej, kupionej w markecie, bez szans na przeżycie:) rosła pięknie dzięki tej chemii i słońca, ale od jakiegoś czasu zauważam żółknienie i opadanie liści. Zdjęcie poniżej.

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Joanno, to jest dokładnie to, co u mnie, jakbym widziała swoje zdjęcia...pisałam o tym kilka stron wcześniej...
W końcu po obejrzeniu liści pod lupą - spróbuj też to zrobić - uznałam, że to mączniak rzekomy, chociaż nie do końca typowo to wygląda...Ale chyba rzeczywiście - bo po 2 opryskach jest trochę lepiej.
W końcu po obejrzeniu liści pod lupą - spróbuj też to zrobić - uznałam, że to mączniak rzekomy, chociaż nie do końca typowo to wygląda...Ale chyba rzeczywiście - bo po 2 opryskach jest trochę lepiej.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie podejrzewałam, że to coś podobnego co u Ciebie, ale wolałam się upewnić. Kupię chemię i zobaczę czy różyczka zareaguje. Pozdrawiam:)
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Wielkie dzięki Gosiu! Dałaś mi nadzieję, że można ją uratować. Zrobię tak jak radzisz.
moje roze tez choruja! tak wygladaja wszystkie lodyzki a latem liscie sa odbarwione, w zolte plamy z czarnymi i czerwonymi kropkami a kwitnienie jest niezbyt obfite i krotkie! mozecie mi pomoc na podstawie tych fotek?
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Proponuję wyciąć stare, porażone pędy, rany zasmarować pastą z fungicydem (u nas Funaben ale na pewno dostaniesz w sklepie coś odpowiedniego). Po cięciu można opryskać pozostałe pędy Miedzianem lub podobnym fungicydem.
Gdy latem zaczną pojawiać się plamy na liściach, nie wolno czekać z opryskiem.
Stosowałabym w tym roku co miesiąc oprysk przeciwgrzybowy aby wyleczyć zarażone rośliny i pokonać źródło choroby.
Gdy latem zaczną pojawiać się plamy na liściach, nie wolno czekać z opryskiem.
Stosowałabym w tym roku co miesiąc oprysk przeciwgrzybowy aby wyleczyć zarażone rośliny i pokonać źródło choroby.