Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metody rozmnażania róż

Post »

jasna sprawa,w tamtym roku nie udało mi się nic rozmnożyć ,ale w tym roku mama kupiła kilka odmian więc chciałbym tanim kosztem i dla własnej jak i waszej satysfakcji coś wyhodować.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ja w ubiegłym roku spróbowałam. Z 9 patyków umoczonych w ukorzeniaczu i wetkniętych do ziemi pod butelki plastikowe - korzonki puściły 2. W tym roku te dwie rozrastają się i kwitną.
Ukorzeniałam pod koniec lipca i moim zdaniem ciut za późno. W tym roku 3 patyki wsadziłam na początku lipca. Tym razem użyłam zamiast butelek 1 i 1/2 takie 5 litrowe. Zaobserwowałam, że pod tymi mniejszymi butelkami jest trochę za ciasno młodym krzaczulkom. No i zakopcować ( bo to bezwzględnie konieczne ) będzie mi łatwiej takie większe szklarenki - obsypię liśćmi "po szyję". Traktuję to jak zabawę - żaden ze mnie znawca. Ale adrenalinka podskoczyła, gdy odkryłam kopce wiosną i zobaczyłam listeczki :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wyglądają ukorzenione gałązki Baron Girod....
Obrazek

Obrazek
FUSIACOLA
---
Od: 21 lip 2012, o 21:35

Post »

kiedy już mniej więcej wiadomo czy roślina się przyjęła? czy te, którym zwiędły liście nie ukorzenią się już?

mirzan masz sporo tych róż:) ukorzeniasz dla siebie tylko czy profesjonalnie zajmujesz sie hodowlą? Ja będę potem poszukiwać chętnych na wymiany sadzonek, bo sama bedę mieć - o ile się przyjmą - po wiele sztuk z tego samego rodzaju.
mirzan
---

Post »

Profesjonalna produkcja to nie jest,takie chałturzenie.Do ogrodu za daleko,na paliwo trzeba
jakoś zarobić.Te,które nie mają listków,jeszcze mogą je puścić.Ale te,które miały, po ukorzenieniu i straciły listek,mają liche perspektywy.
Jeśli robisz sadzonki z listkami,to normalne,że listek zamiera.Ja obcinam listki,robiąc sadzonki.
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja robię z liśćmi i nie wszystkie sadzonki tracą je w czasie ukorzeniania. Fredensburg i inne rabatowe często mają je cały czas. Robię im takie "sauny". Niestety w zbyt słonecznym miejscu już niektóre ugotowały się. Ale niektóre mają już korzenie (wychodzą im z doniczek dołem).
Obrazek
FUSIACOLA
---

Post »

Ja pierwsze sadzonki zrobiłam jakieś 2 tyg temu i właśnie części uschły liście a część wypuściła nowe, więc tego się obawiałam czy te, którym uschły ukorzenią się. Widzę, że każdy ma inną metodę okrywania sadzonek, ja mam część bez przykrycia, części dołożyłam po tygodniu butelki (obcięty spód i otworem do góry), Wisteria a Ty przykrywasz je tak, że powietrze w ogóle nie dochodzi? Zastanawiam się po prostu nad najlepszą opcją, bo teraz zabieram się do większej ilości.

Chciałabym wiedzieć czy one przezimują w ogrodzie? szukam róż nie typowo ogrodowych lecz z tych ciętych róż dostępnych na giełdzie kwiatowej. Najbardziej interesuje mnie róża jak na pierwszym zdjęciu co dałam tylko wewnątrz soczyście pomarańczowa (zamiast tych jasnych części płatków) ale niestety nie mogę znaleźć zdjęcia. moze ktos ma jakieś doświadczenia z ukorzenianiem ciętych kwiatów i wie jakie odmiany mają większe szanse na zimowanie w ogrodzie?
wisteria
200p
200p

Post »

Powietrze jakoś dochodzi, nie ma uszczelek dokoła doniczek :wink:
Ta folia to strecz z palet, ma jakieś tam warstwy niekoniecznie szczelne.
Nie zawsze ogrodowe odmiany przezimowują, więc trudno się spodziewać dobrego zimowania odmian szklarniowych, ale można próbować.
Powodzenia! Pozdrawiam.
FUSIACOLA
---

Post »

wisteria pisze:Nie zawsze ogrodowe odmiany przezimowują, więc trudno się spodziewać dobrego zimowania odmian szklarniowych, ale można próbować.

wiem, ale będę mieć róże z dekoracji ślubu i szkoda je wyrzucić potem. Któreś odmiany na pewno będą dobre do naszych warunków klimatycznych i specjalnie wybrałabym wówczas takie, tylko nigdzie nie mozna znależć informacji na ten temat. Wcześniej myslałam o dekoracjach z róż ogrodowych i dzikich, ale nie mam dostępu do takich, a zasoby mojego ogrodu to jednak zbyt mało.
wisteria
200p
200p

Post »

Dla odmiany coś innego. Niektórzy sieją róże co widać w poszczególnych ogrodowych wątkach, może wkleję dwie moje tegoroczne mikruski
Obrazek

Obrazek
Może ktoś wkleiłby zdjęcia swoich krzaczków?
Najfajniejsze jest to, że każdy kolejny kwiatek tej samej roślinki jest inny.
FUSIACOLA
---

Post »

Wisteria jakie odmiany siejesz? Które róże można rozmnażać w ten sposób? Napisz proszę coś więcej o tej metodzie
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

FUSIACOLA - koniecznie dawaj znaki jak idzie ukorzenianie róży z kwiaciarni. Bardzo mnie to zaciekawiło! ;:3
mirzan
---

Post »

Często zdarza się,że po mocnym deszczu czy wichurze,niektóre pędy róż zostają wyłamane.
Należy taką gałąź oskubać trochę z liści,obciąć miękką górę, i posadzić w piachu.Prawie
sto procent przyjęć.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

jak obciąć (obrać pęd ze skóry) tą zieloną skórę?
mirzan
---

Post »

Ciach...i już.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”