Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
estil
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Dorcinda pisze:EStil to co Ty dawałeś gencjanę czy nadmanganian potasu? O gencjanie w tabletkach to pierwsze słyszę...
Sory pomyliłem pojęcia,bo to i to fioletowe.
Nadmanganian potasu w tabletkach.Dokładnie to: Kalium hypermanganicum Galena.Nie jestem chemikiem,ale to odczytałem z fiolki.Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A, mam taką sprawę :D jakby ich tu było mało. Nie wiem czy to coś poważnego. Na moich betaluxach w ilości dwóch krzaków pojawiły się jakieś plamki i zaschnięte końce liści. Pomidorki w zeszłym tygodniu wykazywały mały niedobór magnezu, a ponieważ padało, to nie opryskiwałam tylko podlałam z innym wieloskładnikowym nawozem na początku tygodnia. Po paru dniach ustąpiły deszcze i trochę zapobiegawczo i ze strachu o swój pomidorowy "dorobek" zrobiłam oprysk Tanosem z dodatkami nawozowymi (siarczan mg, saletra potasowa (pół dawki, bo owoce dopiero się wiązały, bioflorin). No i nie wiem czy wystarczy tylko poobrywać chore liście, czy prysnąć czymś jeszcze? Za dużo też śor używać nie chcę.
Proszę ew. spojrzeć :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ps. ;:180 Jestem naprawdę wdzięczna za wszelkie porady, instrukcje i cierpliwość naszych Pomidorowych Ekspertów, dzięki temu forum (odpukać) moje pomidorki w tym roku czują się świetnie, ślicznie wiążą, i nawet nic im nie dolega, no chyba że Ja :;230 :;230
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się że widzę pewną regułę - szansę na brak lub ekologiczną obronę przed zarazą ziemniaczaną mają osoby uprawiające pomidory w terenach górzystych.....
Niziołkowie mają gorzej. :wink:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Estil, sposób z gencjaną podrzuciłam siostrze w Polsce. Zastosowała gencjanę w płynie (nie na spirytusie)do podlewania, pomidory już miały owocki... no i nie uwierzycie! Pomidory rosną pięknie a siostra chodzi dumna jak paw!
Opryskiwała oczywiście 1 raz Mildexem, gdy tuż obok na ziemniakach pojawiła się zaraza. Tak naprawdę to nie wiadomo czy gencjana tak dobrze zabezpiecza czy mildex w porę był podany. W ub. roku pomimo oprysków pomidory jej padły wyjątkowo wcześnie.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Marmollada, to tylko sucha zgnilizna. Owoc z powierzchniowymi zmianami na skórce niepotrzebni zerwałaś, bo takie zwykle są najsłodsze po dojrzeniu.
Dorotyl, na początku uprawy poprowadziłaś te pomidory zbyt wegetatywnie (za małe stężenie pożywki, lub zbyt częste podlewanie). O zbyt wegetatywnym prowadzeniu świadczy duży ślad poszypułkowy. Teraz, aby ograniczyć pękanie trzeba je regularnie podlewać, nie dopuszczając do zbytniego przesuszenia ziemi między kolejnymi nawodnieniami, ale też nie mogą mieć ciągle mokro. Jeśli pomidory mają być niedługo ogłowione, można je podlać siarczanem potasu z dodatkiem siarczanu magnezu. Jeśli mają jeszcze trochę rosnąć, saletra potasowa plus siarczan magnezu. Nie podrywaj więcej niż 2 liści jednorazowo, bo to też zwiększa pękanie. Na przyszłość po posadzeniu nie rozpieszczaj tej odmiany wodą.
Pelasiu, jeśli pomidory zaczynają już dojrzewać i nie ma zielonych piętek, może wystarczyć nawet jeden raz. Jeśli są niedojrzewające piętki, po 7-10 dniach podlej jeszcze raz.
Nutka1234, teraz to jest potrzebny potas bez dodatku azotu (czyli Magiczna siła odpada). Podlej 0,2% siarczanem potasu. Oprysk niby działa szybciej, ale pomidory potrzebują dużo potasu. Piętka będzie się stopniowo rozmywać, pierwsze efekty widać już po 5 dniach.
Gosia amator, na pomidorach widać alternariozę i głód. Podlej czymś wieloskładnikowym, bo owoce nie będą miały o czym dorosnąć i dojrzewać.
Hania_wroc, to są mechaniczne otarcia o palik i łodygi. Zostaną ciemne ślady na skórce i mogą później być w tych miejscach pęknięcia.
Na liściach dobrze nie widać co to jest. Na ogonku może być zaraza, na listkach albo zaraza, albo brunatna plamistość. Jeśli pod spodem liścia jest brunatny (na początku białawy) nalot, a na wierzchu żółta plama, to masz brunatną plamistość.
Termic88, to alternarioza. Jak masz Acrobat albo inny interwencyjny, to opryskaj bo jest jej za dużo aby lekceważyć.

Pozdrawiam, kozula
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2012, o 21:48

Post »

Dziękuję Kozula :D
Cieszy mnie twoja diagnoza. W poniedziałek pryskałam cytrynianem wapnia więc mam nadzieję, że to się już nie powtórzy. Owoce zerwałam wiadomo - ze strachu :)

Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Kasia
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@marmollada

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Te czarne kropki mnie zmyliły. Dalej mnie mylą. Gapię się w to zdjęcie i dostrzegam (ale powoli), że po wycięcu z pierwszego planu plamek, suchą zgniliznę rozpoznałby nawet taki cienias jak ja.
gosia amator
100p
100p
Od: 6 wrz 2009, o 13:17

Post »

Dzięki Kozula - podkarmiłam je już Agrecol-em do pomidorów teraz tylko będę szukać środka na alternariozę no i dowiem się co to jest :oops:
Gosia
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Dziękuję Kozulo! ;:180 Właśnie tak mi coś świtało, ale pewna nie byłam. No to w czwartek lecę z opryskiwaczem.
Porażone liście zerwać oczywiście?
Co do środków mam Acrobat, mam też Mildex. Który polecacie? Coś mi dzwoni po przeczytaniu substancji czynnych że lepszy będzie Acrobat..hmm. Revus też mam ale nim robiłam pierwszy oprysk już po "zadomowieniu się pomidorów" w czerwcu, więc powtarzać to chyba nie pasuje za bardzo. Mielibyście jakiś pomysł na śor? :idea:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Dziękuję Kozulo. Moje pomidory jeszcze nie dojrzewają. Ociągają się strasznie. Może po prostu wszystkie odmiany ,które mam nie są wczesne. Czyli za tydzień następna dawka nawozu :)
Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

termic88 pisze: Mielibyście jakiś pomysł na śor? :idea:
Tereso

Mildex lub Infinito. Nie baw się w Acrobat bo nie masz pewności , że dokładnie pokryjesz krzaki opryskiem
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Dzięki forumowicz ;:180 Kaski nie mam więc zostaje Mildex. A mój opryskiwacz już na wykończeniu ma już z 20 lat.. odziedziczyłam po rodzicach :;230 Trzeba na kolejny rok kupić coś swojego ;:173
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

termic88 pisze: Kaski nie mam
Nie myśl sobie , że Infinito tak kupisz na poczekaniu. W wielu sklepach to jest słowo nieznane w Królestwie Miedzianu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”