Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Wiem właśnie, chciaż tam gdzie pytałam (Wia-lan) był dostępny. Trzeba się będzie zastanowić i zaopatrzyć w zimie albo na wiosnę żeby sezon był spokojny. Ja zawsze robię listę środków które mogą być potrzebne i pytam o nie w sklepie, a nie o chorobę i środek na nią bo wiadomo jak jest w sklepie.. liczy się sprzedaż nie pomoc czy informacja. Przynajmniej w większości. ;:223
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p
Od: 13 cze 2012, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po wizycie w sklepie ogrodniczym wiem, że Infinito jest sprzedawane w ilościach potrzebnych na uprawy wielohektarowe. Z mniejszych pojemności był tylki Mildex. forumowicz podpowiadałeś, żebym połączyła śor z mocznikiem lub florowitem. Tego pierwszego nie ma do kupienia. Kupiłam florowit. Zaopatrzyłam sie też w saletrę potasową ( zauważyłam,że część dojrzewających pomidorów ma dużą zieloną piętkę). Teraz mam pytanie jak to wszystko połączyć ( florowit, mildex, saletrę p. ). W jakich odstępach czasu i stężeniu. Czy powinnam dostarczyć swoim pomidorkom siarczan magnezu?
DarekRz

Post »

forumowicz pisze:
termic88 pisze: Mielibyście jakiś pomysł na śor? :idea:
Tereso

Mildex lub Infinito. Nie baw się w Acrobat bo nie masz pewności , że dokładnie pokryjesz krzaki opryskiem
A co sadzisz o fungicydzie Tanos 50 WG? Co prawda nie na pomidorze, ale sprawdził mi się lepiej jako środek interwencyjny niż Infinito.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rekawka z tego co pamiętam, to rozpuszczamy 25 dag nawozu w 5L butli - przepis na saletrę potasową i na siarczan magnezu do dwóch osobnych butki oczywiście opisanych :D Do oprysku rozcieńczmy w stosunku 1:10. Czyli: Na 10 litrów roztworu do oprysku (w sumie) dodajemy: 1 litr saletry potasowej, 1 litr siarczanu magnezu, florovit wg instrukcji na opakowaniu, no i śor taki jaki chcemy użyć też wg etykiety, dopełniamy do 10 litrów i mieszamy! No i już tylko pryskać :uszy

DarekRz - w środę w tamtym tygodniu pryskałam wszystkie pomidory Tanosem (te w gruncie). W czwartek spróboje Mildexem :uszy
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DarekRz pisze:A co sadzisz o fungicydzie Tanos 50 WG?
To nie jest kwestia jednego preparatu.
Trzeba mieć pewien program ochrony
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

termic88 pisze:Czyli: Na 10 litrów roztworu do oprysku (w sumie) dodajemy: 1 litr saletry potasowej, 1 litr siarczanu magnezu, florovit wg instrukcji na opakowaniu,
Jak Florovit to nie saletra- Tereso
DarekRz

Post »

Termic88 - ale czy musisz tak co tydzień pryskać i to złożonymi ŚOR o działaniu wgłębnym i układowym?

forumowicz - rozumiem, że nie stosujesz Tanosa w swoim programie ochrony pomidora przeciw zarazie i/lub alternariozie?
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

Zgłupiałam ;:202 . Czy dobrze zrozumiałam? Mam dać siarczan m., saletrę potasową i Mildex? :uszy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

DarekRz pisze:rozumiem, że nie stosujesz Tanosa w swoim programie ochrony pomidora przeciw zarazie i/lub alternariozie?
Wcale to z mojego postu nie wynika.
Inna sprawa, że akurat w tym sezonie nie mam tego środka. Mam inne z ub roku, których przecież nie wyrzucę.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

forumowicz proszę potwierdź czy dobrze odczytałam?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

rekawa pisze:Zgłupiałam ;:202 . Czy dobrze zrozumiałam? Mam dać siarczan m., saletrę potasową i Mildex? :uszy
Do Mildex'u daj Florovit i siarczan magnezu. Oprysk/lub podlanie/ saletrą potasową osobno
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

B A R D Z O dziękuje! ;:196 W jakim odstępie czasu?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli chcesz saletrą opryskać po fungicydzie- 3 do 5 dni
Podlać możesz już dziś.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”