Obcinanie naci u marchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Ladys606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Obcinanie naci u marchewki

Post »

witam mam pytanie, posadzialm marchewke w kwietniu, jest dosc spora, ale pytanie czy obcina sie nac u marchewki kiedy jeszcze jest w ziemi, podobno tak sie robi i korzen bardziej rósł, szukalam informacji w internecie ale na nic na ten temat nie znalazlam. Bardzo bylabym wdzieczna gdyby ktos zechcial mi odpisac, Przenioslam sie na wies z duzego miasta i mam przy domku dosc duzy kawalek ziemi, aż grzechem by by;lo nic nie posadzic hehe/
Mam tez pytanie odnosnie brukselki, krukselke sadzilam ok 20 maja, ma ja ponad 1 metr wysokosci, to kiedy obcinac wierzcholki? podobno jak dolne głowki beda miec ok 1,5 srednicy, ale moze bardziej okreslenie miesiaca by mi cos bardziej pomoglo/ Teraz głowki srednica ok 1 cm.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Obcinanie naci u marchewki

Post »

Jeśli teraz obetniesz natkę marchewki, to tym samym odbierzesz jej możliwość dalszego wzrostu. Ktoś zażartował wykorzystując Twoją nieświadomość.
Brukselkę kiedyś uprawiałam, ale nie obcinałam jej wierzchołków, a podbierałam od dołu największe główki. Po pierwszych przymrozkach wyrywałam i wieszałam w piwnicy całe rośliny. Ponieważ piwnica jest ciepła, więc długo nie powisiały. Myślę, że w chłodnym pomieszczeniu można byłoby przechowywać dłużej.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Obcinanie naci u marchewki

Post »

Brukselkę można zostawić na polu. Jeżeli nie będzie jakichś "mrozów stulecia", to świetnie się przechowa w gruncie. Zrywasz do wiosny prosto z krzaka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”