Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Moja Hokaido ma największy owoc wielkości grejfruta,drugi nieco mniejszy i trzy dopiero zawiązane.Pierwszy raz mam dynię-czy zdążą dojrzeć?Czy szybko rosną owoce?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Black hubbard to raczej będzie ciemnozielony;) Ambar też jest zielona w momencie zbioru, ale dużo mniejsza niż hubbard, i okrągła. Ten dzyndzelek w trakcie wzrostu nie będzie bardzo rósł i na końcu nie będzie się tak rzucał w oczy u Ambara. U hubbarda będzie wyraźny. Ponadto, Ambar jest krzaczasta..jak cukinia.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czemu tu jest pomarańczowa? http://cucurbitophile.fr/var/0144/var.phploeb pisze:Black hubbard to raczej będzie ciemnozielony;)
No to moje cudo nie jest ambarem.loeb pisze: Ambar jest krzaczasta..jak cukinia.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Z tymi ciemnozielonymi to jest tak [z mojego doświadczenia]: większość w momencie zbioru jest jednak ciemnozielona. Niektóre mają wtedy pomarańczowe nacieki. Po długim przechowywaniu niektóre dynie zmieniają kolor i robią się pomarańczowe całe lub w części. Tak mi się Tetsukabuto częściowo przebarwiło po paru miesiącach.
Baron, Hokkaido spokojnie zdąży dojrzeć. Ona ma krótki okres wegetacji, ok. 95 dni. A są dynie, które potrzebują 140-150 dni. Na pewno owoce zdążą dojrzeć.
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
AniuD ,mam nadzieję,że będzie tak jak piszesz,bo taki wielki krzaczor urósł,a dyni jak na lekarstwo.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym najlepiej nawozić dynie w fazie kwiatów i pąków?...dalej ledwo co rosną... chociaż jeden owoc by mnie zadowolił,a przy 3 liściach na krzyż to raczej mało prawdopodobne...
Dostały tydzień temu dolistnie florovit ... nie mam nastawionej gnojówki póki co - czego szukać w sklepie?
Aniu D. dynie rosną przy sadzie - bo mój ogród jest ogólnie przy sadzie zlokalizowany Po ostatnich kilku tygodniach deszczu jest jeszcze wilgotno , od 5 do 14/15 mają słońca sporo, później delikatnie zacieniają je drzewa. Liście są spore ,ale przebarwione, dzienny przyrost? Niezauważalny.... tygodniowy - max jakieś 3/4cm....
Może po prostu trzeba sobie odpuścić dynie i zająć się kwiatkami
A tak wygląda CAŁY krzak Blue Kuri
Dostały tydzień temu dolistnie florovit ... nie mam nastawionej gnojówki póki co - czego szukać w sklepie?
Aniu D. dynie rosną przy sadzie - bo mój ogród jest ogólnie przy sadzie zlokalizowany Po ostatnich kilku tygodniach deszczu jest jeszcze wilgotno , od 5 do 14/15 mają słońca sporo, później delikatnie zacieniają je drzewa. Liście są spore ,ale przebarwione, dzienny przyrost? Niezauważalny.... tygodniowy - max jakieś 3/4cm....
Może po prostu trzeba sobie odpuścić dynie i zająć się kwiatkami
A tak wygląda CAŁY krzak Blue Kuri
Nie rezygnuj tak łatwo. Kup jakiś nawóz wieloskładnikowy i podsyp wg zaleceń na opakowaniu. Na przyszłość staraj się lepiej przygotować miejsce dla dyń, bo to bardzo żarłoczne rośliny ale i dające ogromne plony. Ja sadzę dynie na lub obok kompostownika, tych dodatkowo nie nawożę. Uprawianym pod drzewami przygotowuję dołki zaprawione kurzeńcem, wsadzam sadzonki a kiedy się rozrosną jeszcze czasem podlewam pokrzywówką lub kurzą gnojówką. Po prostu rośliny trzeba obserwować i reagować. Słaba roślinka plonu nie wyda. Powodzenia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2012, o 20:28
Kochani podajcie nazwy odmian, dostępne do kupienia w Polsce, takie gatunki słodkie, najlepsze na kremy, kolor pomarańczowy podobno najlepszy. i jeszcze jedno, ktoś z Was robi może z dyni dzemy?
-- 25 lip 2012, o 21:02 --
najlepsze na zupy o to mi chodzilo
-- 25 lip 2012, o 21:02 --
najlepsze na zupy o to mi chodzilo
Poczytaj ten wątek, masz tu wypowiedzi prawdziwych ekspertów, a to co najlepsze dla nas niekoniecznie smakuje drugiemu. Jest też na forum wątek z przepisami z dyni. Miłej lektury.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Moi drodzy a mam siarczan magnezu, podać go dyniom, czy dać coś innego, a może sypnąć coś jeszcze?
Baron, ja Hokkaido siałam i w czerwcu, na plony nie narzekałam.
SandraABC, Twoje dynie wyglądają bardzo słabo. Jeśli rosną przy sadzie, to mogą być ograbiane ze składników pokarmowych przez korzenie drzew. Możesz ew. spróbować zasilić je dolistnie, jeśli nie będzie reakcji, rośliny nie zaczną intensywnie rosnąć, to raczej plonów nie będzie. I tak jest już bardzo późno na tworzenie masy liściowej.
SandraABC, Twoje dynie wyglądają bardzo słabo. Jeśli rosną przy sadzie, to mogą być ograbiane ze składników pokarmowych przez korzenie drzew. Możesz ew. spróbować zasilić je dolistnie, jeśli nie będzie reakcji, rośliny nie zaczną intensywnie rosnąć, to raczej plonów nie będzie. I tak jest już bardzo późno na tworzenie masy liściowej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2012, o 20:28
moje dynie tez na komposcie, mam dynie ozdobne i jakąś kupiona w warzywniaku, nie pamieytamm odmiany , ale wiem ze nie olbzymia. Moja dynia dopiero zakwita, kwiatow ma pełno, ciekawe czy każdy kwiat da owoc??? dynia ozdobna ma mniejsze liscie i owoców malutkich dyn mase. tO MOJA pierwsza dynia posadzona w zyciu, zawsze mialam cukinie, ale cos ostatnio stracilismy w domu na nia apetyt, Moze nam sie przejadla hehe. No to moja 1 lekcje mam za sobą / zwracac uwage na odmiany!!! . Licze ze nie jedno sie jeszcze dowiem od Was
To moj 1 rok w ktorym zajelam sie ogrodem, kiedys wiedze na temat ogrodu przekazywala matka ojciec dzieciom a ja niestety nie moge z tego skorzystac, ale Dzięki Bogu jest Internet.
Co roku jezdze do mojej siostry za granice i w zeszlym roku dala mi do zpróbowania zupe z dyni , w zasadzie to był krem. Zakochalam sie w tym smaku. Wiem tylko ze dynia dyni nie rowna, Moja ktora rosnie ma liscie tak wielkie 0,5 x 0,5 m albo i większe to jakas inna odmiana ale zobaczymy przy zbiorach jak bedzie smakowac...
A dynie ozdobne posadzilam przez blizniaki, moje szkraby ida teraz od wrzesnia do 1 klasy a wiem ze w szkole w okolicy pazdziernika jest taki zwyczaj ze każdy dziecko przynosi dynie ozdonbne do szkoly i potem sa jakies konkursy ktore dynie najladniejsze czy cos takiego ... no to nie moga byc gorsi, hehe
No to pytanko , a co Wy z dyni robicie???
To moj 1 rok w ktorym zajelam sie ogrodem, kiedys wiedze na temat ogrodu przekazywala matka ojciec dzieciom a ja niestety nie moge z tego skorzystac, ale Dzięki Bogu jest Internet.
Co roku jezdze do mojej siostry za granice i w zeszlym roku dala mi do zpróbowania zupe z dyni , w zasadzie to był krem. Zakochalam sie w tym smaku. Wiem tylko ze dynia dyni nie rowna, Moja ktora rosnie ma liscie tak wielkie 0,5 x 0,5 m albo i większe to jakas inna odmiana ale zobaczymy przy zbiorach jak bedzie smakowac...
A dynie ozdobne posadzilam przez blizniaki, moje szkraby ida teraz od wrzesnia do 1 klasy a wiem ze w szkole w okolicy pazdziernika jest taki zwyczaj ze każdy dziecko przynosi dynie ozdonbne do szkoly i potem sa jakies konkursy ktore dynie najladniejsze czy cos takiego ... no to nie moga byc gorsi, hehe
No to pytanko , a co Wy z dyni robicie???