Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Ale przecież tyle razy pisaliśmy tu na forum ,że pomidory ogławia się w/g potrzeby.Więc ja nie widzę w poście Pomodora żadnej nieodpowiedzialności. Jedni ogławiają po trzecim gronie, bo tak chcą, a drudzy mogą ogłowić i po pierwszym ,bo tak mogą.
Asia
Asia
Dokładnie. A jeśli ktoś czyta "po łebkach" a potem działa szybciej niż pomyśli to nieważne czy jest zarejestrowany na forum czy nie i czy czyta je od kilku lat czy od kilku godzin - pretensje może mieć tylko i wyłącznie do siebie. forumowicz - droga Oxalis - nigdzie nie napisał, że pomidory należy ogłowić po pierwszym gronie. Napisał, że można. A to zasadnicza różnica, którą każdy umiejący czytać ze zrozumieniem zauważy i pojmie.
Dokładnie corazon
Wystarczy uruchomić trochę swoją wyobraźnię i pojąć , że :
- z każdego wysokiego pomidora można w trakcie wegetacji uczynić albo karłowym albo samo kończącym. Jest to tylko kwestia prowadzenia i odpowiedniego usuwania lub nie- pędów i ich ogławiania z wierzchołkiem głównego pędu włącznie. Kto tego nie rozumie niech lepiej nie zaczyna dyskusji.
Wystarczy uruchomić trochę swoją wyobraźnię i pojąć , że :
- z każdego wysokiego pomidora można w trakcie wegetacji uczynić albo karłowym albo samo kończącym. Jest to tylko kwestia prowadzenia i odpowiedniego usuwania lub nie- pędów i ich ogławiania z wierzchołkiem głównego pędu włącznie. Kto tego nie rozumie niech lepiej nie zaczyna dyskusji.
forumowicz, korzystając z okazji zapytam o coś. Oglądałam na Twoich zdjęciach Sławę Nadrenii - widać, że jest bardzo plenna (będę się uśmiechać o nasionka ), powiązała Ci pięknie grona od góry do dołu, nie widzę "pustych" szypułek, a i owoce są bardzo ładne, kształtne. Ja mam kilkanaście odmian pomidorów, m.in. Złotego Ożarowskiego (po raz pierwszy go uprawiam) i z nim mam taki problem: zawiązane są po 4-6 pierwszych owoców na gronie i te owoce ładnie rosną, zaczynają się już wybielać, natomiast kolejne zawiązki - mimo, że zapylone, bo kwiaty dawno opadły a kolanka nadal zielone - w ogóle nie rosną. Zatrzymały się na średnicy mniejszej niż 1 cm i utknęły Tak się dzieje na niemal wszystkich gronach. Dodam, że po krzakach nie widać jakichś niedoborów - żeby to miało być z głodu Moje pytanie: poobcinać te niedorostki, czy zostawić?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, dziś i wczoraj było ciepło, tak 28-29 stopni, i mam nadzieję, że moje pomidory też z tego korzystały, bo to jest wręcz idealna temperatura do dojrzewania. Dzisiaj zeżarłem Złoty Ożarowski po odkrojeniu nieznacznej części, i on był bardzo smaczny.pomidorzanka pisze:ładna dzisiaj nareszcie pogoda była !
pozdrawiam, Gunnar
- marenka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2012, o 22:09
zgadzam się co do czytania "po łebkach" tez tak przeczytałam o zgniliźnie wierzchołkowej, ktora wylazła na dwóch sztukach pomidorów i zaraz je oczywiście oberwałam. później się dopiero doczytałam, że jak małe plamy to mogą się zagoić po oprysku. no cóż trzeba czytać dokładnie każdy post i ten z pytaniem i ten z odpowiedzią i te sąsiednie i dobrze, że te posty są
pozdrawiam wszystkich forumowiczów, zwłaszcza "pomidorowych" i dzięki Wam baaaardzo
pozdrawiam wszystkich forumowiczów, zwłaszcza "pomidorowych" i dzięki Wam baaaardzo
Marzena
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Dojrzały mi (w gruncie) dwa pierwsze, więc małe, pomidorki Brad's . Zapomniałam, że on należy do tych czarnych. Zjadłam dzisiaj . Po pierwszym plasterku zaczęłam się delektować, jakbym miała na talerzu truflę za ileś set dolarów (nie żebym je kiedyś jadła, ale wczułam się w rolę ). Tak dobrego pomidora w życiu nie jadłam . Soczysty, bardzo mało galaretki, smak ani kwaśny ani słodki - jakby winny. Nasionek niestety nie było, tylko takie jakby zaczątki mniejsze od główki od szpilki, będę szukać w większych. Krzaczor urósł wysoki, zdrowy, łodygi grube ale bardziej wiotkie niż inne. Liście pierzaste, opadają w dół (po posadzeniu myślałam, że więdnie, a to taka jego uroda). Wiąże średnio dobrze, ale ze względu na smak na pewno będzie u mnie w przyszłym roku.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Też mam nasiona Brad's Black Heart, i on jest w planie na przyszły rok. Krzaczek wygląda jak podwiędnięty jak każda odmiana typu bawole serce.jode22 pisze:Dojrzały mi (w gruncie) dwa pierwsze, więc małe, pomidorki Brad's . Zapomniałam, że on należy do tych czarnych. Zjadłam dzisiaj . Po pierwszym plasterku zaczęłam się delektować, jakbym miała na talerzu truflę.
pozdrawiam, Gunnar
- Luka85
- 100p
- Od: 8 lip 2012, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Mam pytanie czy pomidor odmiany Czarne Serce Brada ma liście typu ziemniaczanego?
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Luka85 , Brad's ma liście tradycyjne.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Luka85
- 100p
- Od: 8 lip 2012, o 22:32
To teraz już naprawde mam zagadke, bo mój pomidor ma liscie ziemniaczane.A jest to ten co na zdjęciu.
Zapraszam do Siebie
pozdrawiam Łukasz
pozdrawiam Łukasz
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To musi być jakaś mutacja. Mój Brad's ma liście bardziej delikatne i bardziej ząbkowane (pierzaste) niż zwykły. Owoce też są bardziej wydłużone, sercowate.
A teraz mój problem . Mam z akcji pomidory Orange Strawberry x Persimon - 3 krzaki. Dwa są marne, niskie, pomidorki zebrowate, nieduże. Natomiast jeden to duży, wysoki, porządny krzaczek. Owoce zawiązane w każdym gronie, wyrównane, dość duże, koloru jasnozielonego z ciemniejszą piętką. Jeszcze żaden nie dojrzał, więc nie wiem jaki będzie kolor i smak . Czy też ktoś je ma i mógłby mi powiedzieć jakie być powinny ?
Nastepna enigma to Czekolada. Z akcji mam Czekoladę, kupiłam też Chocolade Stripes (od Syzyfa). Podejrzewam, że powinien to być ten sam gatunek. Mam jeden krzaczek Czekolady, a 3 szt. Chocolade Stripes. Dwa są zebrowate, jeden zielony z ciemniejszą piętką oraz jedna czekolada jasnozielona z ciemniejszą piętką . Jaki być powinien? Wygląda na to, że on też nie jest jeszcze ustalony.
Pozdrowienia, Jola
A teraz mój problem . Mam z akcji pomidory Orange Strawberry x Persimon - 3 krzaki. Dwa są marne, niskie, pomidorki zebrowate, nieduże. Natomiast jeden to duży, wysoki, porządny krzaczek. Owoce zawiązane w każdym gronie, wyrównane, dość duże, koloru jasnozielonego z ciemniejszą piętką. Jeszcze żaden nie dojrzał, więc nie wiem jaki będzie kolor i smak . Czy też ktoś je ma i mógłby mi powiedzieć jakie być powinny ?
Nastepna enigma to Czekolada. Z akcji mam Czekoladę, kupiłam też Chocolade Stripes (od Syzyfa). Podejrzewam, że powinien to być ten sam gatunek. Mam jeden krzaczek Czekolady, a 3 szt. Chocolade Stripes. Dwa są zebrowate, jeden zielony z ciemniejszą piętką oraz jedna czekolada jasnozielona z ciemniejszą piętką . Jaki być powinien? Wygląda na to, że on też nie jest jeszcze ustalony.
Pozdrowienia, Jola