Senecio mandraliscae

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Fabiola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Senecio mandraliscae

Post »

Kupiłam ww. senecio i usiłuję się coś o nim dowiedzieć, ale tylko potwierdziłam, że to to. Ale jak to hodować ;:oj ??? Na razie podlewam bardzo bardzo skąpo i stoi na oknie pd-zach (przed oknem loggia) :lol: Chciałabym zmienić doniczkę, ale jaką dać ziemię, jak do kaktusów? I czy raczej ciasną czy dużą, płytką czy głęboką? To mój pierwszy sukulent tego typu :oops:
Fabiola
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Re: Senecio mandraliscae

Post »

U siebie mam senecio serpens, wygląda podobnie, więc myślę, że i wymagania ma podobne. Jakoś szczególnie go nie traktuję, przepuszczalne podłoże z dużą ilością piasku i żwiru, otwory w dnie doniczki i dużo słońca. Ziemia do kaktusów jest dobra, ale i tak trzeba do niej dodać piach i żwir. Wydaje mi się, że lepsza będzie szersza doniczka, ponieważ roślina będzie wypuszczała podziemne rozłogi, a z nich będą wyrastać nowe roślnki. Coś w typie misy.
Swoje senecio podlewam obficie, ale po przeschnięciu podłoża.
Fabiola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za informacje, jak posadzę na stałe - zrobię zdjęcie, ale to dopiero w sierpniu. Pozdrawiam.
Fabiola
Fabiola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przesadziłam, razem z takim z Biedronki ("sukulenty mix" !), w misę bez dziury, za to z dużą ilością keramzytu i żwiru - zobaczę, jak się będą czuły :wink: Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”