Jałowiec - choroby i szkodniki
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Usychający jałowiec chiński stricta
Jest kilka powodów.Sadzone z bryłą czy z doniczki?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
sadzone były z doniczki
bodajże C-10
bodajże C-10
- Napoleon
- 500p
Sadzone w ziemię która jest w ogrodzie czy raczej w torf? jaka jest ta ziemia? gliniasta,piaszczysta?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Ziemia w ogrodzie jest gliniasta
Wykopalem dosc duzy dol
Sypnalem na dol warstwe piasku
Na to ziemie jaka mi przywieziono do zalozenia trawnika - nie wiem co to jest chyba wykopywane z jakiejs laki
Wokol doniczki i gorna warstwa - jakies 30 cm to ta ziemia
Na oko jest czarna:-)
Wykopalem dosc duzy dol
Na to ziemie jaka mi przywieziono do zalozenia trawnika - nie wiem co to jest chyba wykopywane z jakiejs laki
Na moje oko ,za dobra ziemia.U mnie toto rośnie na piasku takiej bidzie ,że hej a ,że schnie woda ,nieprzepuszczalna gleba .Jałowce rosną na piasku.W szkółce do dziś pamiętam,ze na dobrej czarnej ziemi ,,stricta ;; się nie udawały.Padały wszystkie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
A nie sa to jakies choroby?
Bo ten pierwszy zanim usechl to zrobil sie najpierw caly brazowy
Bo ten pierwszy zanim usechl to zrobil sie najpierw caly brazowy
Jałowiec chiński lubi też podmarznąć albo całkiem wymarznąć.Nie lubią przewiewów i zimnych wiatrów .Mówisz maj mogła go Zośka trącić.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- Napoleon
- 500p
Otóz to otóż to.robertP2 pisze:Na moje oko ,za dobra ziemia.U mnie toto rośnie na piasku takiej bidzie ,że hej a ,że schnie woda ,nieprzepuszczalna gleba .Jałowce rosną na piasku.W szkółce do dziś pamiętam,ze na dobrej czarnej ziemi ,,stricta ;; się nie udawały.Padały wszystkie.
-- 28 lip 2012, o 12:00 --
Jedyna szansa to wzniesiony zagon.Jeśli chcesz aby ładnie rosły możesz zaprojektować coś ala skalniak albo większy pagórek i posadzić te jałowce na gorszej ziemi.Tylko czy masz miejsce w ogrodzie?enickman pisze:Ziemia w ogrodzie jest gliniasta
Wykopalem dosc duzy dol
Miejsce zawsze sie znajdzie ale szkoda mi bo to mial byc zywoplot
Trudno - posadze tam tuje
Znacie jakies odmiany ktore rosna do 1,8 metra i dobrze wszerz ( a nie jak to mowi moja zona takie fiuty jak szmaragd . )
Trudno - posadze tam tuje
Znacie jakies odmiany ktore rosna do 1,8 metra i dobrze wszerz ( a nie jak to mowi moja zona takie fiuty jak szmaragd . )
- Napoleon
- 500p
Jak nie fiuty jak Smaragd to tylko dryblasy Brabanty które można ciąć na takiej wysokości jakiej się chce.
- kropka77
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lut 2012, o 12:31
Polecam Thuję plicatę Kórnik.
Bardzo ładny kolor, żółtawe końcówki pędów, rośnie "dobrze w szerz" i do +- 2,5 metra.
Można go ciąć- bardzo to lubi.
Nie choruje, nie przemarza, na zime zmnienia trochę kolor- robi się lekko pomarańczowy.
Odmiana trochę zapomniana, ale warta uwagi.
Pozdrawiam.
Anka
Bardzo ładny kolor, żółtawe końcówki pędów, rośnie "dobrze w szerz" i do +- 2,5 metra.
Można go ciąć- bardzo to lubi.
Nie choruje, nie przemarza, na zime zmnienia trochę kolor- robi się lekko pomarańczowy.
Odmiana trochę zapomniana, ale warta uwagi.
Pozdrawiam.
Anka
- Napoleon
- 500p
Re: Jałowiec - choroby i szkodniki
To powinno wyglądać tak.Kupujesz,rozluźniasz bryłę jeżeli korzenie były zbite,podlewasz i zapominasz.mrozik pisze:Witam
Prosze o pomoc z moimi jałowcami.
Pospolity, odmiana Meyer, zakupiony w szkółce, w donicach 5L, zasadzony w ziemi, w dołkach ziemia wymieszana z torfem kwasnym 1:1.. Szpaler.
Dostarczone jałowce mialy (niektore) po kilka "paczek" suchych łusek (igieł) na koncach niektorych pędów. Oberwałem, zasadziłem i spałem spokojnie. 3 dni.
Po zasadzeniu zaczęły marnieć. Dosłownie pare dni po.
Przewodniki są mocno obwiśnięte, kilka sztuk (mam 32) straciło igły z dolnych gałązek. Niby zielone, a opadły pod wpływem przeciągniecia palcami.. Paczki igieł brązowieją, żółkną, odpadają..
Podlałem Substralem "Magiczna siła" do iglaków..
Nie wydaje mi się, zeby był to jakiś szkodnik, ale widzac delikatne pajeczynki pryskałem pare dni temu na przedziora przy pomocy Karate.
Marnieja dalej.. Przewodniki jakby nie miały siły stać prosto..
Poradźcie.. Mam problem ?..
Z gory dzięki za sugestie..
Błędem było sadzenie w torf kwaśny.Już nazwa jałowiec mówi że gleba nie może być zbyt żyzna.Większość rośnie na lekko kwaśnej a sabińskie na zasadowej.
Mógł im zaszkodzić torf,nie rozluźniona bryła,magiczna siła i pryskanie na robale których nie było.To tak jakby leczyć gorączkę której się nie ma a w żyłach krąży lek.
-- 27 sie 2012, o 20:47 --
Nie.duduś pisze:czy wszystkie jałowce potrzebują kwaśnej ziemi ?