Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Wolfheart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

to znowu zaraza???? pomidorki juz raz pryskane były mildexem, od 2-3 dni obserwuję jeden z krzaczków na którym pojawiły sie niepokojące objawy widoczne na zdjeciach....jakiś miesiac temu mialem zaraze na jednym z krzaków, którego zmuszony byłem usunąć.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nic nie widać- Wolffheart
Wolfheart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

już zedytowalem ;)
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Na razie widać tylko na megagronach w gruncie i jednym w tunelu.
Wszystkie były ukorzeniane z 'wilków" od sąsiadki.

Na innych pomidorkach na razie nic nie widać(chyba).
pavel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2012, o 22:23

Post »

CZyżby zaraza ? Pryskałem ostatnio siarczanem magnezu z saletra amonowa . Popryskałem przed chwila Acrobatem mz 67wg czy starczy jeśli to zaraza?
Obrazek Obrazek Obrazek
waga2012
50p
50p
Od: 1 kwie 2012, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

waga2012 pisze:forumowicz
czy roztwór z saletry wapniowej do oprysku jest 0.5% czyli 25 dkg saletry wapniowej na 5 l wody,mamy 5%,później 1:10 ( taki sam przelicznik jak z siarczanu magnezu )? :wink:
Pozdrawiam Emilka
forumowicz
dziękuję.
Pozdrawiam Emilka
Pozdrawiam Emilka
50p
50p
Od: 6 sty 2011, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałbym się dowiedzieć co dolega tym pomidorom:

Obrazek

Obrazek

Plamy występują na dolnych, najstarszych liściach. Wydaje mi się, że miałem niedobory magnezu. Czy taki niedobór mógł doprowadzić do takich nekroz? A może to jakaś choroba? Nie mogłem znaleźć nic z podobnymi objawami.

Jeśli możesz, pomóż w identyfikacji pomidora
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Boziu.. ciągle się uczę. Znowu mam bałagan w notatkach.. dzięki forumowicz za świętą cierpliwość. A już chciałam jutro oprysk zrobić z mildexem, siarczanem mg, saletrą potasową i florovitem bo różnicy nie widziałam.
A bioflorin też jest wykluczony w tym wspólnym oprysku zamiast florovitu? Bo raz tak zrobiłam tylko w zmniejszonej dawne ta saletra była :oops: ale jakoś moje pomidorki mają cierpliwość do moich błędów :;230
* w zimie wszystkie nauczki i porady trzeba ładnie pozbierać i posortować żeby już głupot nie robić :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bioflorin w miejsce Florovitu może być. Każdy nawóz zawierający azot amidowy/ mocznik/
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Ekopom dziękuję .Dzisiaj rano przejrzałam dokładnie wszystkie krzaki.na dwóch na łodygach znalazłam plamy zarazy.Zrobiłam oprysk Ridomilem Gold,bo tylko to miałam w domu.A wszystkie krzaki wyglądają tak zdrowo.
poulain
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2012, o 10:22

Post »

Witam i proszę o ponowną pomoc przy określeniu dolegliwości roślinki. Pomidory koktajlowe rosną na balkonie nie były niczym pryskane. Były dość późno sadzone teraz dopiero zaczęły kwitnąć i widać że coś tam zaczyna pomidoropodobnego się na niektórych tworzyć. Niestety od paru dni zaobserwowałam nieciekawe rzeczy tworzące się na liściach i w niektórych miejscach na łodygach także :( Są to czarne plamki większe mniejsze czasami podłużne, występują w większości na liściach, jednak mam wrażenie że zaczęło się to tworzyć od lekko zaczernianej łodygi, wygląda to jak taki czarnawy połyskliwy nalot nalot lub po prostu czarne plamki. Wszystkie liście z tymi plamami usunęłam i póki co nie widzę żeby tworzyły się nowe plamy, jednak to coś zaatakowało mi kolejnego pomidora. Siedzę tu na forum i czytam próbuje coś sama zdiagnozować ale na moje oko pasuje kilka chorób i nie wiem w końcu co kupić żeby to choróbsko powstrzymać o ile w ogóle się da. Z góry dziękuję za pomoc. Obrazek Obrazek

a I jeszcze jedno moje pytanie dotyczy czegoś na łodydze innego pomidora są to kremowe smugi przechodzące po łodydze liścia, po przekrojeniu nie widzę żeby w środku były jakieś puste przestrzenie, środek jest zielony i soczysty, więc łudzę się nadzieją że to jakieś niedobory tylko a nie ten rak bakteryjny czy jakaś nekroza. Jest to na roślinie już dość długo i nie widzę żeby coś oprócz tych smug na bocznych łodygach innego się z nią póki co działo. Obrazek
Wolfheart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

niech ktos zerknie na moje zdjecia na poprzedniej stronie...bo nie wiem czy pozbywac sie krzaczka czy co robic
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

forumowicz pisze:Nic nie widać- Wolffheart

Wolfheart przecież Ci nasz spec od pomidorów odpowiedział :D A jeśli On tak mówi - możesz spać spokojnie ( na razie...)
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”