Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

Ale przecież tyle razy pisaliśmy tu na forum ,że pomidory ogławia się w/g potrzeby.Więc ja nie widzę w poście Pomodora żadnej nieodpowiedzialności. Jedni ogławiają po trzecim gronie, bo tak chcą, a drudzy mogą ogłowić i po pierwszym ,bo tak mogą.
Asia
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2012, o 09:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dokładnie. A jeśli ktoś czyta "po łebkach" a potem działa szybciej niż pomyśli to nieważne czy jest zarejestrowany na forum czy nie i czy czyta je od kilku lat czy od kilku godzin - pretensje może mieć tylko i wyłącznie do siebie. forumowicz - droga Oxalis - nigdzie nie napisał, że pomidory należy ogłowić po pierwszym gronie. Napisał, że można. A to zasadnicza różnica, którą każdy umiejący czytać ze zrozumieniem zauważy i pojmie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dokładnie corazon

Wystarczy uruchomić trochę swoją wyobraźnię i pojąć , że :
- z każdego wysokiego pomidora można w trakcie wegetacji uczynić albo karłowym albo samo kończącym. Jest to tylko kwestia prowadzenia i odpowiedniego usuwania lub nie- pędów i ich ogławiania z wierzchołkiem głównego pędu włącznie. Kto tego nie rozumie niech lepiej nie zaczyna dyskusji.
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2012, o 09:49

Post »

;:108
forumowicz, korzystając z okazji zapytam o coś. Oglądałam na Twoich zdjęciach Sławę Nadrenii - widać, że jest bardzo plenna (będę się uśmiechać o nasionka ;:173 ), powiązała Ci pięknie grona od góry do dołu, nie widzę "pustych" szypułek, a i owoce są bardzo ładne, kształtne. Ja mam kilkanaście odmian pomidorów, m.in. Złotego Ożarowskiego (po raz pierwszy go uprawiam) i z nim mam taki problem: zawiązane są po 4-6 pierwszych owoców na gronie i te owoce ładnie rosną, zaczynają się już wybielać, natomiast kolejne zawiązki - mimo, że zapylone, bo kwiaty dawno opadły a kolanka nadal zielone - w ogóle nie rosną. Zatrzymały się na średnicy mniejszej niż 1 cm i utknęły :D Tak się dzieje na niemal wszystkich gronach. Dodam, że po krzakach nie widać jakichś niedoborów - żeby to miało być z głodu :roll: Moje pytanie: poobcinać te niedorostki, czy zostawić?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

pomidorzanka pisze:ładna dzisiaj nareszcie pogoda była ! ;:136
Tak, dziś i wczoraj było ciepło, tak 28-29 stopni, i mam nadzieję, że moje pomidory też z tego korzystały, bo to jest wręcz idealna temperatura do dojrzewania. Dzisiaj zeżarłem Złoty Ożarowski po odkrojeniu nieznacznej części, i on był bardzo smaczny.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
marenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

zgadzam się co do czytania "po łebkach" tez tak przeczytałam o zgniliźnie wierzchołkowej, ktora wylazła na dwóch sztukach pomidorów i zaraz je oczywiście oberwałam. później się dopiero doczytałam, że jak małe plamy to mogą się zagoić po oprysku. no cóż trzeba czytać dokładnie każdy post i ten z pytaniem i ten z odpowiedzią i te sąsiednie i dobrze, że te posty są

pozdrawiam wszystkich forumowiczów, zwłaszcza "pomidorowych" i dzięki Wam baaaardzo
Marzena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dojrzały mi (w gruncie) dwa pierwsze, więc małe, pomidorki Brad's :heja . Zapomniałam, że on należy do tych czarnych. Zjadłam dzisiaj :tan . Po pierwszym plasterku zaczęłam się delektować, jakbym miała na talerzu truflę za ileś set dolarów :;230 :;230 :;230 (nie żebym je kiedyś jadła, ale wczułam się w rolę ;:215 ). Tak dobrego pomidora w życiu nie jadłam ;:333 . Soczysty, bardzo mało galaretki, smak ani kwaśny ani słodki - jakby winny. Nasionek niestety nie było, tylko takie jakby zaczątki mniejsze od główki od szpilki, będę szukać w większych. Krzaczor urósł wysoki, zdrowy, łodygi grube ale bardziej wiotkie niż inne. Liście pierzaste, opadają w dół (po posadzeniu myślałam, że więdnie, a to taka jego uroda). Wiąże średnio dobrze, ale ze względu na smak na pewno będzie u mnie w przyszłym roku.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

jode22 pisze:Dojrzały mi (w gruncie) dwa pierwsze, więc małe, pomidorki Brad's :heja . Zapomniałam, że on należy do tych czarnych. Zjadłam dzisiaj :tan . Po pierwszym plasterku zaczęłam się delektować, jakbym miała na talerzu truflę.
Też mam nasiona Brad's Black Heart, i on jest w planie na przyszły rok. Krzaczek wygląda jak podwiędnięty jak każda odmiana typu bawole serce.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
marenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

nie mam Brad"s i nigdy nie jadlam
Marzena
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Mam pytanie czy pomidor odmiany Czarne Serce Brada ma liście typu ziemniaczanego?
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Luka85 , Brad's ma liście tradycyjne.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Obrazek
To teraz już naprawde mam zagadke, bo mój pomidor ma liscie ziemniaczane.A jest to ten co na zdjęciu.
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

To musi być jakaś mutacja. Mój Brad's ma liście bardziej delikatne i bardziej ząbkowane (pierzaste) niż zwykły. Owoce też są bardziej wydłużone, sercowate.
A teraz mój problem ;:223 . Mam z akcji pomidory Orange Strawberry x Persimon - 3 krzaki. Dwa są marne, niskie, pomidorki zebrowate, nieduże. Natomiast jeden to duży, wysoki, porządny krzaczek. Owoce zawiązane w każdym gronie, wyrównane, dość duże, koloru jasnozielonego z ciemniejszą piętką. Jeszcze żaden nie dojrzał, więc nie wiem jaki będzie kolor i smak ;:218 . Czy też ktoś je ma i mógłby mi powiedzieć jakie być powinny :oops: ?
Nastepna enigma to Czekolada. Z akcji mam Czekoladę, kupiłam też Chocolade Stripes (od Syzyfa). Podejrzewam, że powinien to być ten sam gatunek. Mam jeden krzaczek Czekolady, a 3 szt. Chocolade Stripes. Dwa są zebrowate, jeden zielony z ciemniejszą piętką oraz jedna czekolada jasnozielona z ciemniejszą piętką ;:202 . Jaki być powinien? Wygląda na to, że on też nie jest jeszcze ustalony.

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”