Grusza - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

flowers pisze:Wygląda na rdzę gruszy, ale

sprawdź, proszę
Dziękuję Flowers :) masz rację, to jest rdza gruszy. Przeczytałam i już troszkę wiem. Rzeczywiście rośnie obok jałowca ... Tylko jeszcze bym chciała wiedzieć, czy pryskać gruszę dopiero wiosną czy można teraz też? Nie mam żadnego doświadczenia w postępowaniu z drzewami owocowymi :wink: To jedyne drzewo owocowe na mojej działce :oops: i w dodatku chore :(
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Na stronie, którą podałam Ci w linku zalecają oprysk od końca maja do końca czerwca. Teraz liście będą opadać, należy

je grabić i palić.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpisz w wyszukiwarkę hasło "Rdza gruszy".
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Dziękuję za rady :)

Liście zgrabione i czekają w worku na następną porcję i na spalenie :twisted: Z resztą poczekam do wiosny i zacznę dalej działać, żeby ratować moją piękną gruszę :D Nie chcę jej stracić, bo to jedyne miejsce na mojej działce gdzie jest cień ....

A tymczasem leżę pod gruszą
Na dowolnie wybranym boku
I mam to, co na świecie najświętsze
Święty spokój

A tymczasem leżę pod gruszą
A świat obok płynie leniwie
I niczego więcej nie pragnę
Wręcz przeciwnie... :D
trzmiel
100p
100p
Od: 9 gru 2005, o 21:12
Kontakt:

Miodówka na gruszach zwalczanie

Post »

Witam od 2006 roku używam preparatu Agricolle. Po oprysku /3 razy w sezonie/ miodówki ani śladu. Jest za to sporo biedronek, złotooków, i dziubałeczków /te ostatnie wpuszczałem do sadu aby odnowic populacje tych bardzo pożytecznych odadów. Anthocoris nemoralis-dziubałeczek gajowy świetnie sie zaaklimatyzował i zjada mszyce, przedziorki, miodówki. W 2007 roku wykonałem dodatkowo 2 wspomagajace opryski Agricolle /- dodam że preparat jest bez karencji i prewencji, ekologiczny i nietoksyczny/ można Dzięki temu preparatowi chronić owadu pożyteczne i prowadzić sad praktycznie ekologiczny.
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:... Przeczytaj na: http://ogrodowy.republika.pl/pliki/choroby.html - w temacie "Szpeciele"
Podany link nie jest aktualny - polecam http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=551
Pozdrawiam Andrzej.
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

Prześlij ZDJĘCIE będzie można lepiej zidentyfikować chorobe, a może grusze zatakowały mszyce zastosuj na szkodniki mospilan
nowincjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2008, o 17:16

Dziwne coś na gruszy

Post »

Też mam problem z gruszą. Czytałam różne informacje i porady, ale nie wiem czy moja grusza jest chora na to samo. Część objawów się zgadza a część nie. Zupełnie się na tym nie znam, dlatego dla pewności załączam zdjęcia mojej pacjentki :lol: Doradźcie proszę jak jej pomóc.. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie trzecie to chyba "...objawy żerowania podskórników na liściach jabłoni i gruszy wiosną są jasnozielone drobne pęcherzyki, które później stają się rdzawobrązowe i mają centrycznie ułożone otworki. Po stwierdzeniu takich uszkodzeń jest już za późno na zwalczanie podskórników..." - http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=551
Zdjęcie piąte to raczej pryszczarek gruszowiec - "dasyneura piri" z rodziny muchowek. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=9419#9419
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03

Post »

Jeden z objawów to może dziurkowatość liści, pod tym adresem możesz coś poczytać:
http://www.floraforum.net/topics7/chora ... vt3025.htm
nowincjusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2008, o 17:16

Ciąg dalszy zapytań o gruszę :)

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :lol:
Te linki już wcześniej przejrzałam, ale nie wszystkie symptomy mi się zgadzają. Czy w takim razie powinnam pryskać drzewo jakimś jednym preparatem na wszystkie objawy czy na każdy objaw powinnam użyć czegoś innego? I jakiego preparatu najlepiej użyć? Do tej pory pryskałam drzewo: Topsinem, Kaptanem i Decisem. Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam.
P.S. Załączam jeszcze zdjęcie drzewa w całości. Choroba zaatakowała w przeważającej mierze młode listki, aczkolwiek na niektórych starszych liściach też zaszły zmiany. Liście są jakby nadgryzione i mają pęcherzyki. Obrazek Obrazek
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Grusza

Post »

Na mojej gruszy też pojawiło się to paskudztwo.Kilka lat temu próbowałam zwalczać szpeciele mitakiem(chyba żle napisałam nazwę).Nie wiem jednak czy nie jest to bardzo szkodliwy środek?Przeczytałam podane wiadomaści i dalej nie wiem czy już niczym nie mogę w tym roku zwalczyć tego szkodnika ,bo moja gruszka teraz kwitnie.Mam jeszcze pytanie dotyczące młodej jabłonki Nie chcą się jej rozwijać liście .Obejrzałam pod lupą i widzę, że są jakby zlepione watą A może to też szpeciel?Proszę o poradę.
Jan Kowalski

Pomocy !!! chora grusza

Post »

Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji choroby widocznej na zdjęciach.
Pojawiła się wczesną wiosną, na rozwijających się pąkach. Po rozwinięciu prawie wszystkie liście były zaatakowane. Dziś wyglądają jak na zdjęciach.
Pozdrawiam
JK

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”