Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula ovata

Post »

Jest ciepło, jest słonecznie to podlewaj częściej.

Nie ma co patrzeć jak często się podlewa.... sprawdzaj podłoże palcem, zapałką lub wykałaczką jak jest suche to podlewaj.
Możesz też obserwować liście jak robią się wiotkie tzn, że nie podlane.

Każdy ma tu swoją metodę podlewania. U mnie bywa w tygodniu, że co drugi dzień dostają wodę.

ale oprócz częstotliwości trzeba wziąć też pod uwagę ilość dostarczanej wody i oczywiście podłoże.. ja ma bardzo przepuszczalne...

Tak więc najprostsza metoda to przed planowaniem podlania sprawdzaj podłoże, suche to lej, wilgotne zaczekaj.
Crassuli wystarczy jeden dzień suchego. Ale dla pewności co 2tyg możesz zrobić dłuższą suszę.....
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p
Od: 14 kwie 2011, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marlenka pisze:Zadałam pytanie odnośnie podlewania, bo ciekawi mnie czy np. częstsze (nieobfite) podlewanie może przyspieszyć ich porost. Wiecie, że moje rosną taaaak wolno. To chyba jakiś podgatunek bo maminy grubosz już dawno ma nowe młode pędy a mój to niemal stoi w miejscu.
Swoje podlewam raz w tygodniu - jeśli są upały. Jeśli padają deszcze to raz na dwa tygodnie (ale są one osłonięte przed deszczem więc natura ich nie podlewa).
A wyniosłaś na dwór? Moje na balkonie, w pełnym słońcu ruszyły z kopyta. Mają wiele odrostów i nowych listków. Ponieważ poprzesadzałam je do płaskich doniczek bonsai - podlewam bardzo często, nawet codziennie jeśli ziemia przeschnie. Rewelacyjnie rosną, dwie nowe sadzonki też mi się błyskawicznie przyjęły.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

raflezja pisze:Tomek!
A gdzie można oglądnąć Twoje rośliny?
Moje roślinki są na balkonie i się prażą w słoneczku ;D, a jeżeli chodzi Ci o zdjęcia to mam zdjęcia na swoim fotoblogu, mogę Wam pokazać, ale to zdjęcia robione ponad miesiąc temu, i rośliny już bardzo się różnią od tych na zdjęciach. Jakbyście poczekali dzień czy dwa to może uda mi się zrobić zdjęcia całej kolekcji, jak skończę podlewanie.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście na bezpośrednie, osobiste oglądanie się nie wybieram. :D
Zdjęcia na fotoblogu też mnie średnio interesują. Nie, nie zrozum mnie źle. Nie chce mi się klikać, otwierać itp. Najchętniej zobaczyłabym je tutaj, na forum a najlepiej w Twoim autorskim wątku, lub jako ilustracje porad, które wpisujesz w watkach tematycznych.

Chętnie ujrzę też inne rośliny, o których uprawie nie mam pojęcia. Często przeglądam różne wątki i zauważam tam Twoje wpisy. Rozumiem, że uwagi, które zamieszczasz nie są czysto teoretyczne, a wynikają z Twojego doświadczenia.
Dlatego wydaje mi się, że brak autorskiego wątku jest dużą stratą dla forum. :D
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

raflezja pisze:Chętnie ujrzę też inne rośliny, o których uprawie nie mam pojęcia. Często przeglądam różne wątki i zauważam tam Twoje wpisy. Rozumiem, że uwagi, które zamieszczasz nie są czysto teoretyczne, a wynikają z Twojego doświadczenia.
Dlatego wydaje mi się, że brak autorskiego wątku jest dużą stratą dla forum. :D
Pochlebiasz mi :oops: i przyznam się, że raczej nie zwracałem się ku założeniu własnego tematu, ale zrobię to specjalnie dzięki Twojej namowie :P :)
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Mirania pisze:
marlenka pisze:Zadałam pytanie odnośnie podlewania, bo ciekawi mnie czy np. częstsze (nieobfite) podlewanie może przyspieszyć ich porost. Wiecie, że moje rosną taaaak wolno. To chyba jakiś podgatunek bo maminy grubosz już dawno ma nowe młode pędy a mój to niemal stoi w miejscu.
Swoje podlewam raz w tygodniu - jeśli są upały. Jeśli padają deszcze to raz na dwa tygodnie (ale są one osłonięte przed deszczem więc natura ich nie podlewa).
A wyniosłaś na dwór? Moje na balkonie, w pełnym słońcu ruszyły z kopyta. Mają wiele odrostów i nowych listków. Ponieważ poprzesadzałam je do płaskich doniczek bonsai - podlewam bardzo często, nawet codziennie jeśli ziemia przeschnie. Rewelacyjnie rosną, dwie nowe sadzonki też mi się błyskawicznie przyjęły.
wyniosłam wyniosła. póki co rosną poooowoli. i prawie zero nowych pędów. ale może taka ich natura. nigdy nie rosły szybko a mam je z 10 lat.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Powodem tego może być zbyt alkaliczny odczyn pH substratu, może podlewałaś zbyt twardą wodą i ziemia się po prostu zrobiła zasadowa (zwapniła się), może być to spowodowane długim okresem nie przesadzania roślin. Proponuję policzyć ile lat grubosze rosną w danym podłożu, a potem samemu zdecydować czy nie lepiej byłoby je przesadzić do nowego substratu.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p

Post »

A ja się niezmiernie cieszę, ponieważ gruboszkowi, którego kupiłam dwa lata temu jako tricolor, wracają barwy. Stracił je na parapecie, a teraz - stojąc w pełnym, południowo-zachodnim słońcu - odzyskuje. :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest raczej : Crassula ovata "Hummel's Sunset"

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p

Post »

Dzięki wielkie.
Crassula ovata ssp obliqua f. variegata cv. 'Solana' też mam. Na razie jako 6-listną sadzonkę, na którą chucham i dmucham.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Majorek pisze:Powodem tego może być zbyt alkaliczny odczyn pH substratu, może podlewałaś zbyt twardą wodą i ziemia się po prostu zrobiła zasadowa (zwapniła się), może być to spowodowane długim okresem nie przesadzania roślin. Proponuję policzyć ile lat grubosze rosną w danym podłożu, a potem samemu zdecydować czy nie lepiej byłoby je przesadzić do nowego substratu.
ze dwa lata? Wodę mamy miękką, odstałą. Ziemia uniwersalna + żwirek.
One od początku rosną tak sobie. ;:185
na pewno będę je przesadzać na przyszłą wiosnę bo chcę nowe ładne doniczki.
Jak sprawdzić, czy ten odczyn pH nie jest dla nich obecnie zły? Jaki powinien byc odczyn prawidłowy?

-- 27 lip 2012, o 02:27 --
Mirania pisze:A ja się niezmiernie cieszę, ponieważ gruboszkowi, którego kupiłam dwa lata temu jako tricolor, wracają barwy. Stracił je na parapecie, a teraz - stojąc w pełnym, południowo-zachodnim słońcu - odzyskuje. :tan

Obrazek
Moje na słońcu dostały aż tak jakby fioletów spodów :D
Nie sądziłam, że mają takie kolorki ;:138 ;:oj
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Fioletowe spody mogą oznaczać lekkie przypieczenie na słonku.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirania pisze:Dzięki wielkie.
Crassula ovata ssp obliqua f. variegata cv. 'Solana' też mam. Na razie jako 6-listną sadzonkę, na którą chucham i dmucham.
Ja mam zaś Tricolor :) i listę chętnych na nią.. Ale jak coś to postaram się znaleźć kawałek na zamianę za Solane :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”