Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Czy do oprysku Mildexem moge dodac florovit uniwersalny czy nie koniecznie?
mokato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Wczoraj zauważyłam kilka porażonych krzaków zz. Najslabsze wyrwałam, a reszcie poobrywalam chore liście i zapalone owoce. Zrobilam oprysk Mildexem. Czym pryskać za 3 dni? Chyba nie tym samym, bo w ulotce napisali, że powtórzyć po 7 -10 dniach?Kozula z kolei pisze, że po 4 dniach ponowny oprysk.
A, dodam jeszcze, że na jednym krzaku mam plamę zz na łodydze, reszta to liście.
Awatar użytkownika
ilowil
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2012, o 11:48

Post »

Kozulko zerknij proszę na 79 stronę i poradź co robić :(
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kozulko dziękuję, wieczorem, jak już będzie chłodniej opryskam.

Krzaki pomidorów, z których miałam wilki do ukorzenienia, nie były 'zaprawiane' miedzianem tak jak reszta pomidorów(raz w etapie młodej siewki, a potem 2 raz po wsadzeniu do gruntu). Reszta trzyma się dzielnie, ale i tak oprysk ich nie minie.
kozula pisze:Czasem taki wskaźnik jest dobry, bo widać co będzie za dwa dni na innych odmianach.
Tak jak piszesz Kozulo, nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło. :)

Będę pryskać Revus 250 sc, bo na Amistar za gorąco. Pójdzie więc na drugi rzut -może już będzie chłodniej.
Za jaki czas pryskać Amistarem po Revusie?
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Mam pytanie:
Czy po wcześniejszym oprysku signum teraz lepiej zastosować na zz Acrobat czy Ridomil? Mam jeszcze środek o nazwie Tanos :oops:
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

znalazłam dziś w pomidorach gruntowych opadły owoc z wodnistą miękką plamą przy szypułce bez białego nalotu
co to będzie szara pleśń czy zz
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Sunny3City, to wina podłoża, chorób nie masz (a skąd tam choroby?). Na pomidorach widać nadmiar boru i duży brak miedzi. Nadmierne pobieranie boru odbywa się przy zbyt niskim odczynie podłoża. Również miedź jest pobierana w nadmiarze w takich warunkach, ale w podłożach torfowych miedzi może nie być wcale. Dlatego sądzę, że jest tu faktyczny brak miedzi w podłożu. Podobny problem miała Finestra, ale w jej przypadku nie skojarzyłam do końca wszystkich faktów. Tak samo jak u Finestry, trzeba zacząć od podniesienia odczynu. Nie wiem jaki rodzaj wapnia tam znajdziesz, w razie braku dolomitu, może być nawet budowlane. Brak miedzi można by uzupełnić opryskiem 0,1% siarczanem miedzi, ale znowu może nie być. Może znajdziesz jakieś mikroelementy, ale koniecznie bez boru.
PaulaPola, jeśsli nie ma braków na liściach, nic nie dodawaj.
Mokato, w ulotce jest przepis na regularną ochronę. Jeśli zaraza szaleje, drugi oprysk musi być wcześniej, albo wyrywasz pomidory. Kolejny może być wykonany po dłuższej przerwie, a może pogoda będzie sprzyjać i zbierzesz trochę owoców bez następnej chemii. Oprysk wykonaj środkiem z innej grupy chemicznej. Jeśli nie masz w domu, zapytaj w sklepie jakie interwencyjne środki mają. Nie bierz teraz zapobiegawczego. Koniecznie sprawdź co jest napisane na ulotce i nie daj sobie wcisnąć głupot.
Jeśli plama na łodydze nie jest głęboka, po oprysku można ją wyciąć nożem.
Wofheart, wczoraj nie zauważyłam zarazy na ostatnim zdjęciu. Noo, ekologia się skończyła... Daj też coś potasowo-magnezowego, choćby popiół drzewny jak nie chcesz sztucznych nawozów. Masz zachwiane proporcje między azotem, a pozostałymi składnikami. Jeśli wirus jeszcze nie jest w śmieciach, a szkoda ci wyrośniętych owoców, możesz go ściąć nad największymi owocami, ale nie dotykaj potem chorego pomidora i zaraz zdrowych.
Ilowil, nie mogłam obejrzeć zdjęć.
Agapa, teraz zaraza atakuje mocno, więc trzeba sięgać po środki interwencyjne. Ridomil jest zapobiegawczy, Tanos interwencyjny, Acrobat interwencyjny i wyniszczający.
Krystynac50, jeśli plama miękka, to tylko szara...
Noo, już nic nie widzę...

Pozdrawiam, kozula
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01

Post »

Forumowicze móje pomidorki odmiana jakaś typowo tunelowa wypóściły dwa kwiatostany na czubku czy to znaczy że one są samokończące? Jak właściwie wygląda samokończenie pomidora?Czy młode krzaki pomidora da się rozpoznać który będzie samokończący?Ostatnie pytanie jeżeli tak wygląda samokończenie pomidora to teraz można wypuścić mu boczny pęd aby dalej owocował?
Awatar użytkownika
marenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

zbrzydziły mi się już te pomidory. zachorował mi " Ola Polka" szara pleśń opryskałam i nadal choruje, wywale go i już I powiem tak, ja ja mam tak co chwila czymś pryskać to czy warto sobie w ogóle zawracać głowę tymi pomidorami, lepiej iść i kupić gotowe skupisko oprysków w markecie w postaci pomidorów za jedyne 1,86 za kg. :)

pozdrawiam wszystkich wytrwałych pomidorowców. m.
Marzena
Awatar użytkownika
ilowil
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2012, o 11:48

Post »

Spróbuję dodać jeszcze raz, może teraz się uda :)
Obrazek
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Powiedzicie mi proszę co może dolegać moim podfoliowym pomidorom, zawijaja się im liście do środka i usychają na koncach. Podlać pokrzywkówką czy spryskac miedzianem??
Pomóżcie proszę.

-- 28 lip 2012, o 11:10 --

ilowil jak na moje niedoświadczone oko to zgnilizna zaatakowała pomidorki. Jakiś preparat na zniulizne sobie kup i opryskaj liście zarazone obrywaj zeby ni eweszlo na reszte krzaka.
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45

Post »

Kod: Zaznacz cały

0,1% siarczanem miedzi (sól gorzka)
?
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kozula pisze:Hania_wroc, masz zarazę. Częściowo wysuszona, częściowo żywa. Amistar zostaw sobie na jesień, a pozostałymi możesz pryskać.
kozula

Dzięki kozulo za potwierdzenie "mało" radosnej diagnozy.

Zrobiłam oprysk i usunęłam wszystko co porażone (liści i frgment łodygi). Mam nadzieję, że to wystarczy, oczywiście oprysk ponowię.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”