Wysiewanie kaktusów cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysiewanie kaktusów
Można je potraktować jak wszystkie inne kaktusy, czyli wysiew może być do lekko kwaśnego lub obojętnego podłoża. Może być też to czysto mineralny substrat. U mnie astra były siane identycznie jak lobiwki i 3. rok rosną bez najmniejszych problemów. Wysiewałem wszystkie dostępne czyste gatunki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ok Dzięki
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przejrzałam już prawie całe forum, ale tu fajnie jest
To może tutaj pochwalę się moimi siewkami
Mają około 2 miesięcy. Proszę o wypowiedź jakiegoś specjalisty (a jest Was tu wielu) czy siewki są w dobrym stanie czy też może czegoś im brakuje?
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
To może tutaj pochwalę się moimi siewkami
Mają około 2 miesięcy. Proszę o wypowiedź jakiegoś specjalisty (a jest Was tu wielu) czy siewki są w dobrym stanie czy też może czegoś im brakuje?
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Shot at 2012-07-20
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest ok. Nie wiem czy trzymasz je jeszcze przykryte, ale spokojnie mozna je już trzymać bez.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dla mnie wyglądają doskonale.
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Fajnie, że się podobają
To jest mój pierwszy wysiew i szczerze mówiąc myślałam że się nie uda ale jak na razie jeszcze żadna siewka z tych które wykiełkowały nie padła.
Jeszcze je przykrywam tak do godziny 16 od rana są przykryte a później się wietrzą. Jak je raz całkiem odkryłam to się siewki rebutii bardzo skurczyły i myślałam, że to już koniec ale podlałam, przykryłam i odżyły
To jest mój pierwszy wysiew i szczerze mówiąc myślałam że się nie uda ale jak na razie jeszcze żadna siewka z tych które wykiełkowały nie padła.
Jeszcze je przykrywam tak do godziny 16 od rana są przykryte a później się wietrzą. Jak je raz całkiem odkryłam to się siewki rebutii bardzo skurczyły i myślałam, że to już koniec ale podlałam, przykryłam i odżyły
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Trochę wiedzy, trochę intuicji i jest naprawdę dobrze. I oby tak dalej.
Ostatnio zastanawiam się czy moje siewki nie zaczęły się trochę wyciągać. Stoją na biurku w pobliżu południowego parapetu, ale poza zasięgiem słońca i wydaje mi się jakby za bardzo rosły w górę. Siewki mają około 6 tyg.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jeszcze teraz jest OK, ale mogą za jakiś czas się wyciągać bo są za bardzo jasnozielone , może to byc spowodowane tym , że mają za mało światła.
Można już w takim razie takie siewki postawić na słońcu ?
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie to one są jeszcze za małe na pełne słońce. Postaw je po prostu bliżej okna, a jeśli już na słońce, to daj jakieś cieniowanie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Siewki wyciągają się ale jak pisali poprzednicy na pełne słonko jeszcze dla nich za wcześnie. Możesz postawić je na parapet z dostępem słonka pod warunkiem, że będą cieniowane np. półprzezroczystą bibułą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za podpowiedzi. Siewki stoją w zasadzie w ostatnim możliwym miejscu, którego nie dosięgają bezpośrednie promienie słoneczne, więc wystawię na słońce i przykryję. Czy w tej roli spisze się jedna warstwa chusteczki higienicznej ? Następne pytanie - lepiej wietrzyć je kiedy będą w słońcu czy wtedy pozostawić zamknięte i otworzyć dopiero jak słońce przejdzie ?