Róże w donicach

Zablokowany
Bazi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w donicach

Post »

Mam pytanie do Was. Chcę zasadzić róże w donicach drewnianych i tu pojawia się moja rozterka. Jaka wysokość donic będzie najbardziej odpowiednia dla pnących, przy założeniu nie przesadzania ich do gruntu. Zatem ile powinna wynosić wysokość donic, aby np. za 3-4 lata nie musieć jej wymieniać? Mam do wyboru donice o wysokościach: 47, 51.5, 56, 60,5 - którą wybrać? Czy kratka o wysokości 1,5 m będzie ok?
Kolejne pytanie: czy w donicach drewnianych niezbędne jest zrobienie otworów w dnie donicy dla róż?

Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedżi, bardzo proszę o pomoc ;:180.
joso79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2012, o 19:18

Post »

witam
czy różę Jasmina mogę posadzic w pojemniku czy raczej nie jest to dobry pomysł? z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja spisałam sobie listę z pewnej zagranicznej szkólki róż polecanych do pojemników- i tam miedzy innymi wymieniona jest Jasmina. Czyli spokojnie posadź sobie w donicy. Pewnie będzie wymagała potem odpowiedniego cięcia , bo to pnąca- ale da radę w donicy żyć. :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
joso79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2012, o 19:18

Post »

Nela - wielkie dzięki!!! ;:196 bo juz trzeci dzień się zastanawiam co zrobić z Jasminą, miałam dla niej wybrane miejsce w ogrodzie ale jak zaczęłam tam kopac to jakas straszna ziemia tam wyszła, twardo, jakies kamienie czy gruz.
a byłabyś tak miła i napisała coś więcej o tym wymaganym cięciu? :)

-- 26 maja 2012, o 22:59 --
Bazi pisze:Chcę zasadzić róże w donicach drewnianych i tu pojawia się moja rozterka. Jaka wysokość donic będzie najbardziej odpowiednia dla pnących, przy założeniu nie przesadzania ich do gruntu. Zatem ile powinna wynosić wysokość donic,
też mnie to ciekawi :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja tak myślę, że róża pnąca w donicy nie dostanie takiego wzrostu mocnego jak w gruncie. Przycięta krótko corocznie wiosną osiągnie niewielki wzrost i ładnie się będzie prezentować w donicy. Ja co roku nowe róże sadzę do donic- do jesieni nie maja jakichś wielgachnych przyrostów- więc myślę, że corocznie cięcie pozwoli utrzymać tę różę w donicy...I nie chodzi tu o jakies specjalne ciecie- tylko o cięcie w ogóle... :wink:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bazi,nie wiem jak chcesz to zrobić, ale sadząc cokolwiek do donicy drewnianej ,trzeba ją zabezpieczyć folią i to bardzo szczelnie bo po jakimś czasie ona po prostu się rozpadnie.Folia z czasem też ulega uszkodzeniu i pod wpływem wody,taka donica może po prostu gnić. Może lepiej posadzić roślinę do donicy i dopiero wtedy ją umieść w tej drewnianej,no i muszą być jeszcze otwory na odpływ wody.Może ta drewniana powinna być bez dna.Dla pnącej będzie najlepsza ta najwyższa,tylko nie wiem czy dasz radę ją gdzieś potem schować /na zimę/bo to będzie dosyć ciężkie,no i jeszcze trzeba ją będzie wytargać z tej drewnianej.Chyba że będzie na podstawce z kółkami.Różę po kilku latach i tak trzeba przesadzić do nowej ziemi.Przez 2-3 lata możemy wymieniać tylko górną warstwę ziemi ale z czasem powinno się wymienić całą ziemię.Kratka 1,5 m to nie jest zbyt wysoka ,ale zależy jaką różę chcesz posadzić.Są takie które rosną do 2 m i dla takiej by była dobra.Można to wszystko zrobić, tylko sporo z tym zachodu.
_Magdusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2012, o 10:53

Re: Róża w donicy - balkon

Post »

dziekuje wszystkim za porady :)

takie mam piekne rozne na balkonie:

ObrazekObrazek

nie zakwitła i wogole NIC nie puscil trzeci krzaczek ciemnorozowy :(
za to blekitno-fioletowa ma 8 kwiatow, 7 paczkow i mase takich malutkich paczuszkow co to moze sie w kwiaty zamienią :)
jednak w tym kwiacie łodyżki są wiotkie i słabe

za to biała roza wyrosła na 30cm prostej lodydze... ale ma tylko 1 kwiat.
obok kwiatu wystrzelił ponad 1metrowy badyl (1cm srdenicy) z wielkimi kolcami i ladnymi platkami. na czubku badyla są 3-4 malusienkie jeszcze pączuszki.
co to moze byc takie dziwadlo?! :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Róża w donicy - balkon

Post »

Ta biała to może być Pascali...
Awatar użytkownika
rumiankowa
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 16:46
Kontakt:

Post »

Nowe nabytki do donic :) obie teoretycznie zalecane przez szkółkę m. in. do donic :)

1. Larissa
2. Mini Eden Rose
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 21:54

Post »

Dzień dobry:)
Witam w tym wątku mile. Zauroczyły mnie róże.Jest przy domu prostokąt trawnika około 10m x 6m(zwany szumnie) ogrodem. płot który tworzą iglaki, potrzebna zasłona od ulicy, ponieważ ten fragment jest od wschodniej strony domy, iglaki rzucają cień na trawnik potem jest troszkę słońca, otóż na tym trawniku dziadek posadził klapsę, daje ona cień również..jest starym drzewem...w równoległej linii do gruszy posadziłam dwa tygodnie temu Chopina sztamowego..i więcej na tym trawniku się nie zmieści....(tzn jest jeszcze lawenda kępkami posadzona na długościach trawnika , też niedawno:):) i tu rozpacz :oops: bo nie zmieszczę tu już róż(iglaczki na szerokościach prostokąta).

Jedynym wyjściem dla mnie wydaje się być taras i róże w donicach. Zakręcona jestem maksymalnie, podczytująca forum w każdej chwili :heja ... odkryłam Was niedawno.I zatem na balkonie pragnęłąbym Souvenir de la Malmaison oraz Boule de Neige.Zakręciło mnie na biel w różach bądź kremowość....teraz założenie ogródka różanego na tarasie jest niemożliwe...już chyba za późno bo szkólki wyprzedały asortyment wiosną(ruch zaczyna się chyba już od stycznia w szkółkach).
Nie odmawiam urody różom o innych barwach..ale mnie trafiło tylko na jasności....Dlaczego Comte de Chambord nie jest biały lub kremowy:):):)!. Czy jest wyjście dla mnie teraz jeszcze aby do jesieni poszaleć z różami na tarasie???? od wschodu i gorący do 14.....
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Witaj Allhambra,tez uprawiam w donicach i tez biale albo blade.Souvenir de la Malmaison juz zamowilam,nigdy jej nie widzialam,ale sie naczytalam i musze miec! Teraz dostaniesz jeszcze cos w doniczkach,ale raczej popularne odmiany,np.Aspirin.
Pozdrawiam
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Obrazek
Najnowsze cudo-"Comte de Chambord".
Pozdrowienia
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 21:54

Post »

alexia...jakie piękne (Tfu, tfu , tfu....)
a mój Chopin załapał chyba przędziorka....
, oglądając takie zdjęcia uzależnię sie....C de Ch jest niesamowita( czy jest różowa , lekko?)..bo uzależnie od "takiego" różu....normalnie się napatrzeć nie mogę.... ;:162 ;:333
Sylwia
Zablokowany

Wróć do „Róże”