Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidor Czarny lub granatowy

Post »

Alembik!
Tam pewnie sprzedają nasiona handlowcy a nie ogrodnicy!
I nie mają czasu na uprawianie.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gunnar dbaj o te TRUE BLACK BRANDYWINE bo liczymy na nasiona w przyszłym roku (tam gdzie zamówiłam nie odpisują pewnie nie mają) i dokumentację rób ,
Kasencja

Post »

Alembik pisze:A widzieliście na allegrooo zdjęcia black sherry? Chodzi mi o to zdjęcie, na którym pomidory wyglądają jak plastikowe....
Taaaa.... nie wiem, czy o te same mi chodzi, ale one wyglądają jak czarne porzeczki :lol: .
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kamma pisze:Gunnar dbaj o te TRUE BLACK BRANDYWINE bo liczymy na nasiona w przyszłym roku (tam gdzie zamówiłam nie odpisują pewnie nie mają) i dokumentację rób
Pewnie tak zrobię, i nasiona będą w następnej akcji i nie tylko.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p
Od: 17 paź 2010, o 11:37

Post »

Mam posadzone black krim- czy to normalne u tej odmiany że z każdego grona na końcu wyrastaja liście,zaś w gronie jest dwa , trzy pomidory.Myślałem ze będą bardziej obficie owocowac.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mic44 pisze:Mam posadzone black krim- czy to normalne u tej odmiany że z każdego grona na końcu wyrastaja liście,zaś w gronie jest dwa , trzy pomidory.Myślałem ze będą bardziej obficie owocowac.
Nie powinne być mniej plenne od innych odmian. Nie uprawiałem, ale mam nasiona, i wysieję w następnym roku.
pozdrawiam, Gunnar
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

P20 lepiej wiąże w gruncie.
Fiolet nie jest oznaką dojrzałości, ale efektem opalania w słoneczku. W gruncie już ledwo zawiązane pomidorki są fioletowe od strony nasłonecznionej. W szklarni wzrasta tylko kilka pomidorków w każdym gronie, w gruncie wszystkie lub prawie wszystkie. Chcąc mieć całego fioletowego, lub prawie całego najlepiej posadzić w donicy, i co jakiś czas przekręcać donicę.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Tak wygląda mój P-20. Krzak rośnie w folii.Jutro chyba zerwę pierwszy owoc... Do gruntu posadziłam ukorzenionego wilka , ale dopiero zaczyna owocować.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

P-20 w gruncie ma głębszy fiolet niż ten z folii. Znajomy ma w folii krzaczek ode mnie, moje gruntowe są o wiele ciemniejsze.
Zdjęcie czerwieniejącego z 17 lipca, 21 lipca został komisyjnie poćwiartowany i pożarty - niestety bez relacji zdjęciowej.
Krzaczki - zdjęcie z wczoraj. Widoczne uszkodzenia to grad.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p
Od: 17 paź 2010, o 11:37

Post »

GunnarSK pisze:
mic44 pisze:Mam posadzone black krim- czy to normalne u tej odmiany że z każdego grona na końcu wyrastaja liście,zaś w gronie jest dwa , trzy pomidory.Myślałem ze będą bardziej obficie owocowac.
Nie powinne być mniej plenne od innych odmian. Nie uprawiałem, ale mam nasiona, i wysieję w następnym roku.
Ja myślę, że to przez te liście na gronach, gron też jest mało dwa, trzy na krzaku, ale pomidorki duże.
Czytałem żeby liście wyrastające na gronach ucinać, ale myślałem że taki urok tej odmiany skora tak jest na każdym gronie.Na razie jestem za cienki w te klocki.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidory w handlu powinne się nazywać OSU Blue a nie P-20. Ta pierwsza znaczy po prostu Oregon State University, i nasiona pochodzą pierwotnie z wycieku. Pod nazwą P-20 istnieje tylko wersja robocza, i jest dostępny dopiero po podpisaniu umowy, z której wynika, że nie wolno się dzielić nasionami. Te pomidory są wynikami pracy zespołu pod kierownictwem prof. Jima Myersa z OSU.
pozdrawiam, Gunnar
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37

Post »

Moje skromne podsumowanie pięciu odmian czarnych pomidorow.

1. miejsce Japanese Trifele Black krzak wątły wysoki, dobre wiązanie plenny, owoc mały do średniego, smak wyśmienity.
2. miejsce Brandywine True Black krzak gruby wysoki, średnie wiązanie ale rekompensuje dużymi owocami, smak też bardzo dobry winny.
3. miejsce Black Cherry wielki krzak gruby mocno ulistniony, dobre wiązanie, owoce duże jak na koktaliówkę słodkie, traktuje go jako ozdoba tunelu.
4. egzekwo Brand,s i Czarny Książe.
Brand,s czyli czarne bawole serce. Krzak gruby wysoki ulistniony wiązanie słabe kilka sztuk, owoce średnie do dużych smak podobny do Brandywine, nie moglem mu dogodzić ciągle skręcał liście.
Czarny Książe krzak gruby mocno ulistniony wysoki, wiąże do samej góry plenny. owoc mały do średniego a czasem trafi się wielki, miękki wodnisty, smak dobry ale nie ta jak poprzedników.
Pierwsze trzy odmiany dostały nominacje na przyszły rok. :heja
Kasencja

Post »

Dla mnie z czarnych na pierwszym miejscu jest Schwarze Sarah. Krzaczor wysoki, owoce duże i wyśmienite. Czarny Księciu out :) .
Black cherry średni, Carbon i Cherokee pyszne i Rudy z liśćmi regularnymi też. O Brandywine jeszcze sobie zdania nie wyrobiłam, bo ciągle ktoś przede mną go zrywa i zjada :twisted: .
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

U mnie P-20 Blue też coraz ładniej się wybarwia, pomidorki są dość duże, mniej więcej wielkości piłeczki pingpongowej, może nieco większe. Odmiana dość plenna, gronka kształtne, bardzo ładnie zawiązały, mają średnio po ok. 10-12 owoców:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Kasencja pisze:Dla mnie z czarnych na pierwszym miejscu jest Schwarze Sarah. Krzaczor wysoki, owoce duże i wyśmienite. Czarny Księciu out :) .
Black cherry średni, Carbon i Cherokee pyszne i Rudy z liśćmi regularnymi też. O Brandywine jeszcze sobie zdania nie wyrobiłam, bo ciągle ktoś przede mną go zrywa i zjada :twisted: .
No to pewnie pycha ten Brandywine jak Ci ktoś je podjada ;:224
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”