Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Kurczaczki, mam zdjęcie green delicious z aukcji wegetarianki i tam kolor jest bardzo podobny, ale kształt ma inny - ma czubek, jest w przekroju zbliżona do serca, a ta moja spłaszczona Nic już nie wiem, do niczego z mojej kartki ta dynia nie pasuje
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że tak. Moje dynie są zwyklejsze od zwykłych a smakują wysmienicieTula pisze: Czy kwiaty dyń w cieście można robić z każdej odmiany dyni ?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tula, to ja tylko potwierdzę, że te poprzednie to Blue Hubbard Smaczne pieczone
Ta z pręgami, to nie Green Delicious- one są nieco wydłużone, nie takie "plaskate" ;) a w przekroju mają kształt serca
Obstawiam Mikoshi (99,9%), luknij tu:
http://www.kcb-samen.ch/shop/product.pH ... sCsid=25cd
Mogłaś dostać ją w gratisie ;)
Jeśli dynia przestała rosnąć, sprawdzaj paznokciem, jeśli lekko wchodzi w skórę, czekaj, jeśli skórka staje się skórą ;) i stawia opór- można zrywać.
Ta z pręgami, to nie Green Delicious- one są nieco wydłużone, nie takie "plaskate" ;) a w przekroju mają kształt serca
Obstawiam Mikoshi (99,9%), luknij tu:
http://www.kcb-samen.ch/shop/product.pH ... sCsid=25cd
Mogłaś dostać ją w gratisie ;)
Jeśli dynia przestała rosnąć, sprawdzaj paznokciem, jeśli lekko wchodzi w skórę, czekaj, jeśli skórka staje się skórą ;) i stawia opór- można zrywać.
Tula, jak możesz to wstrzymaj się jeszcze ze zbiorem. Nawet jeśli już przestała rosnąc, to teraz nabiera odpowiedniego smaku
Forumowiczka Kasia...;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2012, o 10:55
- Tula
Wegetarianko dziękuję za identyfikację ! To jest to, porównałam z kilkoma zdjęciami z netu.
W gratisie miałam Boston Marrow ;)
Caterino wstrzymać się mogę, w zamrażarce mam jeszcze jakieś 5 kg Atlantic Giant z zeszłego roku
W gratisie miałam Boston Marrow ;)
Caterino wstrzymać się mogę, w zamrażarce mam jeszcze jakieś 5 kg Atlantic Giant z zeszłego roku
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Te wszystkie maximy są najlepsze jak są zerwane w pełnej dojrzałości, a i najlepiej jak jeszcze poleżą. Mi się nasiało ze 3 sztuki czegoś, zastanawiam się czasem czy nie acorny.. Podstępem skubane się załapały do produkcji;)
- Tula
Tak o tych dyniach ostatnio piszemy... a zrobiłam dziś risotto z zamrażarkowych zapasów. Pycha wysżło, a córa wcinała jakby to była czekolada. Czyli dynię już wiem jak jej przemycać ;)
SandraABC, wg mnie za blisko drzew. Miałam raz posadzone tak cukinie, bo zostaly mi wolne sadzonki. Urosły rachityczne, z 6 roślinek tylko jedna miała malutki owoc. Inne, posadzone z dala od drzew rosły bez problemu, dały dużo owoców. Nie powinno się sadzić w pobliżu korony drzewa, bo tam są jego korzenie, które wyciągną wodę i składniki pokarmowe. Można sadzić dalej, pędy dyni mogą iść sobie w sadek, czy na trawnik. Ale sama dynia musi mieć dla siebie wolne miejsce, bez tak silnej konkurencji. U Ciebie widać to po minimalnych przyrostach pomimo kilkakrotnego nawożenia. W innym miejscu po takich nawozach dynie by szalały, tu prawie nie było na nich widać reakcji na pokarm. Jeśli dynie w przyszłości nie miałyby innego miejsca, to sadzenie może być w skrzyniach wypełnionych obornikiem, kompostem i dobrą ziemią. Inaczej, poza kwiatami jednorocznymi, które mają niewielki system korzeniowy, nic tam nie urośnie.
Loeb, widzisz acorny chcą abyś się do nich przekonała Aniu, sreberkiem błyskasz
Forumowiczka Kasia...;)
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.