Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje
Re: Jak wykonać tani chodnik?
I jak się z tym uporałeś? Czy były to duże pęknięcia? Kruszyło się? Ja szczerze mówiąc podsypałem nieco pospółki i ją zagęściłem z wyjątkiem końcówki chodnika jak słusznie zauważyłeś. Jednak jest to niewielka grubość -10 cm. Nie wybierałem również czarnoziemu. Zasugerowałem się, iż pod czarnoziemem mam żwir i piasek więc podłoże chłonne. Jednak bezpieczniej byłoby wykopać czarnoziem?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z kamieni polnych nie robiłem typowego chodnika transportowego, ale wszystkie chodniczki rozdzielające skalniki i oddzielające skalniaki oraz inne klomby od trawnika. W tym drugim przypadku chodziło o ułatwienie koszenia i nie wrastanie trawy w klomby (koło kosiarki jedzie po chodniczku i zawsze jest wykoszone dokładnie). Z kamieni polnych mam również wykonany podjazd do posesji - ale to inna bajka - utwardzenie podłoża musiało być solidne, gdyż podjazd musi wytrzymać nacisk kilkutonowych samochodów.
Początkowo te chodniczki wykonałem bez żadnej podsypki i bez fug z suchego betonu i....szybko rozebrałem, gdyż całość zarastała chwastami. Następnie bez podsypki i fugi z suchego betonu - chodniczki pękały, fugi łuszczyły się i wychodziły pojedyncze kamienie - oczywiście rozebrałem to, co nie nastręczało wielkich problemów, gdyż kamienie po działaniu mrozów były słabo związane ze sobą.
Ostatnie podejście do chodniczków to wykopanie podłoża na głębokość (szpadla tak mi się wydaje, że nie więcej) zasypanie podsypką z suchego betonu do poziomu gruntu (utwardzenie - ręczne) i układanie kamieni (kamienie i młot). Później już normalnie fugowanie suchym betonem.
Chodniczki były wykonane w 2002 roku i do tej pory spełniają swoje zadanie. W miejscach mniej uczęszczanych fugi porastają mchem i pojawiają się pojedyncze chwasty, ale...nikt nie mówił, że życie jest łatwe.
Data jak na zdjęciach:
Zdjęcie wykonane dziś (25-05-2011)
Początkowo te chodniczki wykonałem bez żadnej podsypki i bez fug z suchego betonu i....szybko rozebrałem, gdyż całość zarastała chwastami. Następnie bez podsypki i fugi z suchego betonu - chodniczki pękały, fugi łuszczyły się i wychodziły pojedyncze kamienie - oczywiście rozebrałem to, co nie nastręczało wielkich problemów, gdyż kamienie po działaniu mrozów były słabo związane ze sobą.
Ostatnie podejście do chodniczków to wykopanie podłoża na głębokość (szpadla tak mi się wydaje, że nie więcej) zasypanie podsypką z suchego betonu do poziomu gruntu (utwardzenie - ręczne) i układanie kamieni (kamienie i młot). Później już normalnie fugowanie suchym betonem.
Chodniczki były wykonane w 2002 roku i do tej pory spełniają swoje zadanie. W miejscach mniej uczęszczanych fugi porastają mchem i pojawiają się pojedyncze chwasty, ale...nikt nie mówił, że życie jest łatwe.
Data jak na zdjęciach:
Zdjęcie wykonane dziś (25-05-2011)
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Muszę przyznać, że czas świetnie podziałał na Twój chodnik. Ma bardzo naturalny charakter. Właśnie mi też o to chodzi. Z tego co piszesz to ... na własnych błędach jak to w życiu. Na zdjęciach trudno określić jakiej wielkości otoczaków użyłeś. Ja sprzątając swoją krusznie segregowałem względem wielkości. Na chodnik do "deptania" wyselekcjonowałem takie z jedną w miarę gładką powierzchnią o średnicy 12,15 do 20 cm. Na podjazd, nie wiem szczerze czy się uda, kamienie są jak "podnieść", niektóre z nich musiałem przytoczyć (szkoda kręgosłupa), bo mają wagę na pewno powyżej 90 kg. Wybrałem tylko te z dużą powierzchnią płaską. Planuję powierzchnie między nimi zasypać suchym betonem, ale z dużą ilością "płuczki" - małych kamyczków ze żwirowni. Jak cement zacznie wiązać, myślę tak sobie, coby wziąć pędzla i przemyć fugi, aby kamyczki uzyskały naturalny kolor. Jak myślisz, czy to wyjdzie? Czy też zwyczajnie nie warto sobie takim czymś zawracać gitary?
Ostatnie zdjęcie - naprawdę rewelacja wygląd! Gratulacje!
Ostatnie zdjęcie - naprawdę rewelacja wygląd! Gratulacje!
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Po "fugowaniu" suchym betonem po prosty należy wszystko skropić mgiełką z opryskiwacza ogrodowego, bądź wężem z dyszą tworząca mgiełkę. Pył cementowy zostanie spłukany z kamieni i będą miały odpowiednią swoją barwę. Dodatkowo beton szybciej zwiąże i już na drugi dzień można po tym delikatnie chodzić.mucek37 pisze: Jak cement zacznie wiązać, myślę tak sobie, coby wziąć pędzla i przemyć fugi, aby kamyczki uzyskały naturalny kolor. Jak myślisz, czy to wyjdzie? Czy też zwyczajnie nie warto sobie takim czymś zawracać gitary?
Piszesz o ciężkich 90 kg kamieniach , kamienie dla siebie do ogrodu musiałem przewozić ostrówkiem a jeden z nich to nawet ostrówek nie podniósł.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
No nie żartuj tak duże kambulce na podjazd dałeś? Czy tylko jako ozdoba ogrodu? Ja na swojej kruszni mam oczywiście takie, które spokojnie ponad tonę ważą lecz postanowiłem je połupać. Część jest w trakcie tego zabiegu. Jak znajdę chwilę czasu to wrzucę fotki na bloga z opisem jak ja to czynię. Niestety takich kambylców, które ładnie się łupią w listki mam niewiele. Zazwyczaj mają słoje i pękają jak chcą.paco pisze: Piszesz o ciężkich 90 kg kamieniach , kamienie dla siebie do ogrodu musiałem przewozić ostrówkiem a jeden z nich to nawet ostrówek nie podniósł.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ależ oczywiście takie "kamolce" to jedynie ozdoba.
A na łupanie kamieni, nie mam ani czasu, ani chęci.
A na łupanie kamieni, nie mam ani czasu, ani chęci.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Nie znam nikogo, kto by miał chęci na taką czynność :P
Ja od kilku sezonów przymierzam się do zrobienia ścieżek na działce. W tym roku wreszcie postanowiłam się za to wziąć. Wymyśliłam sobie (zobaczyłam zdjęcie takiej ścieżki, w której się zakochałam) płyty z łupka szarogłazowego w połączeniu ze żwirem. Ale podobno to nie jest dobry pomysł. Czy macie może jakieś doświadczenia z takim materiałem i ewentualnie wiedzę jak to dobrze wykonać? To po pierwsze. A po drugie - jeżeli to faktycznie złe połączenie, to z czym można taki łupek łączyć? Zależy mi na jak najbardziej naturalistycznym wyglądzie. Na pewno nie chcę czegoś takiego:
Musze pogadać z kolegą, który ułożył sobie podjazd ze zwykłego wapienia. Efekt zajefajny!!
Raz zrobiłem ścieżkę z kręgów drewnianych co wyglądało bardzo naturalistycznie i ciekawie. Ale drewno jak to drewno mimo impregnatu zaczęło gnić, poza tym miałem wykop na działce i niestety ścieżka poszła do pieca
Raz zrobiłem ścieżkę z kręgów drewnianych co wyglądało bardzo naturalistycznie i ciekawie. Ale drewno jak to drewno mimo impregnatu zaczęło gnić, poza tym miałem wykop na działce i niestety ścieżka poszła do pieca
Chodnik z piaskowca - jak układać?
Witam
Planuje zrobić sobie chodnik z kamienia naturalnego - piaskowiec, płyty o grubości 4 - 6 cm. Planuje to zrobić tak:
1. wykopać rów o szerokości chodnika i głębokości 35 cm
2. podbudowa 20 cm - resztki gruzu betonowego + kruszywo łamane (nie wiem jak się nazywa - żółty kamień, kliniec łamany) - wszystko zagęszczane ubijarką
3. warstwa betonu - piasek + cement - grubość około 10 cm
4. w warstwie betonu ułożę płyty piaskowca, utopione, tak by tworzyły jednolitą płaszczyznę.
5. fugowanie odstępów pomiędzy płytami betonem
Może tak być?
Pytanie dodatkowe:
pkt 2. czy wystarczy 20 cm podbudowy? Chodnik tylko dla ludzi - bez wjazdu samochodów itp.
pkt. 3 czy beton ma byś suchy czy można układać płyty w mokrym?
Będę wdzięczny za sugestie.
pzdr
tomek
Planuje zrobić sobie chodnik z kamienia naturalnego - piaskowiec, płyty o grubości 4 - 6 cm. Planuje to zrobić tak:
1. wykopać rów o szerokości chodnika i głębokości 35 cm
2. podbudowa 20 cm - resztki gruzu betonowego + kruszywo łamane (nie wiem jak się nazywa - żółty kamień, kliniec łamany) - wszystko zagęszczane ubijarką
3. warstwa betonu - piasek + cement - grubość około 10 cm
4. w warstwie betonu ułożę płyty piaskowca, utopione, tak by tworzyły jednolitą płaszczyznę.
5. fugowanie odstępów pomiędzy płytami betonem
Może tak być?
Pytanie dodatkowe:
pkt 2. czy wystarczy 20 cm podbudowy? Chodnik tylko dla ludzi - bez wjazdu samochodów itp.
pkt. 3 czy beton ma byś suchy czy można układać płyty w mokrym?
Będę wdzięczny za sugestie.
pzdr
tomek
Re: Chodnik z piaskowca - jak układać?
20 cm starczy. Beton na sucho. Tylko nad tym fugowaniem bym się zastanowił bo takie fugi lubią potem pękać, wypadać, szczególnie po zimie. Lepiej użyć gotowej mieszanki do fugowania lub jeśli masz wolną większą sumę pieniędzy, fugę epoksydową.
Hej
Dzięki za odpowiedź. Z tego co do tej pory się orientowałem to beton ma być mokry. Generalnie jest tak, że prawdziwi kamieniarze kładą na mokrym i fugują, a wykonawcy chodników z kostek betonowych (puzzli) sugerują na sucho. Bądź tu mądry
Chyba zrobię raz tak i raz tak i zobaczę jak pójdzie.
A jakie proporcje betonu (piasek : cement) pod kamień?
pzdr
tomek
Dzięki za odpowiedź. Z tego co do tej pory się orientowałem to beton ma być mokry. Generalnie jest tak, że prawdziwi kamieniarze kładą na mokrym i fugują, a wykonawcy chodników z kostek betonowych (puzzli) sugerują na sucho. Bądź tu mądry
Chyba zrobię raz tak i raz tak i zobaczę jak pójdzie.
A jakie proporcje betonu (piasek : cement) pod kamień?
pzdr
tomek
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeżeli kładziesz takową ścieżkę pierwszy raz to fugi epoksydowej bym unikał - potem już nie ma poprawek [ łatwych ] a każda ewentualna poprawka będzie widoczna. Poza tym jeżeli coś było by źle zrobione w niższych warstwach i ścieżka by lekko zaczęła siadać to pęknięcia mogą pójść przez płyty kamienne a nie po fugach [ mocne dziadostwo ]
Domyślam się że chcesz fugę betonową czy inną trwałą żeby nic nie przerastało pomiędzy płytami - na pewno jest to wygodne, ale kamień zawsze naturalniej wygląda jak nie ma takiej jednolitej fugi [ zwłaszcza ze sam nie jest jednolity ] a chodzi pewnie też o płyty nieregularne? czy równo cięte? bo w tedy przy prostym układzie to rzeczywiście wygląda lepiej.
Domyślam się że chcesz fugę betonową czy inną trwałą żeby nic nie przerastało pomiędzy płytami - na pewno jest to wygodne, ale kamień zawsze naturalniej wygląda jak nie ma takiej jednolitej fugi [ zwłaszcza ze sam nie jest jednolity ] a chodzi pewnie też o płyty nieregularne? czy równo cięte? bo w tedy przy prostym układzie to rzeczywiście wygląda lepiej.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana