Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Pomidory dziś.
Betalux - ładne krzaki, dochodzą do metra wysokości, ale pomidorów najwięcej.
Obrazek
rio grande - wysoki, pomidorów mało.
Obrazek
betalux jeszcze jeden
Obrazek
malinowy olbrzym - pomidory spore, klika na krzaku, ciągle rośnie
Obrazek
koktailowe - spisane kiedys na straty, wsadzone w chaszczach
Obrazek
ogóry na siatce, zaczynam robić w słoiki
Obrazek
Obrazek
bateria nowych ogórów w szyku bojowym, dalej kiełkująca trzecia fala cukinii
Obrazek
dynia makaronowa
Obrazek
świeża cukinia, niedawno posadzona
Obrazek
zioła, estragon, bazylia, kolendra
Obrazek
dynia makaronowa w gruncie w chaszczach
Obrazek
truskawki z nasionka, zaczynają puszczać pędy boczne, co z nimi robić?
Obrazek
Awatar użytkownika
areks
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 23:37

Post »

Fajny masz ten warzywniaczek.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super podwiązania, ja stara baba wychowana na wsi, przeflansowa do domu z ogrodem i szklarnią w dużym mieście, gdzie pracowałam i miałam swoje obowiązki a i tak nie pojęłam uszczykiwania "wilków" w pomidorach.
BRAWO !!!! Podziwiam :)
Ladys606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super warzywniak! a jeszcze bardziej super praca na utworzenie tego wątku, wszystko dokladnie i zdjącia! Ja wlasnie podobnie jak ty, w tym roku pierwszy strzal na warzywniak swoj, pod domem, przeprowadzilam sie z duzego miasta i zrobilam sobie duuuzy ogrod, tez szklarnia jest :D hehe. ale ja mam wiecej ziemi, oczywiscie owoce tez oprocz warzyw. Ja wpadlam na pomysl ze wydrukuje sobie z neta wszystkie warzywa jakie sa i wszystkie posadze. oprocz ziemniakow bo ich sie nie oplaca, tez bez szczawiu i rabarbaru bo szkodliwe na drogi moczowe hehe. Pare dni temu znalazlam to forum , bo nikt mi nie pomaga a czasami trzeba zasiegnac info pomocne.

Szkoda tylko ze na kwiatki juz niestety nie mam czasu,Oprócz ogrodu mam jeszcze inne obowiązki.. :(

Szczególnie zwraca się uwagę na zdjęcia, pewnie też o tym pomyśle w przyszłości :D
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Ladys606 witaj na forum :D
Ladys606 pisze:Super warzywniak! a jeszcze bardziej super praca na utworzenie tego wątku, wszystko dokladnie i zdjącia!
Praca to to może nie jest, ale wyhodowac coś z malutkiego nasionka i pochwalić sie tym na forum to czysta przyjemność, może ktos kiedyś skorzysta z tej amatorszczyzny :twisted:
Marzę o tym by mieć w przyszłości duży ogród z kwiatami, warzywniak i szklarnię, póki co cieszę się małym ROD i tym co na nim mam.
Warzywka, jak najbardziej ale zaczniesz siew dopiero w przyszłym sezonie, chociaż niektórzy sieją pomidorki do minipalet już w grudniu ;:oj ja też spróbuje.
W tym roku przygotuj sobię ziemię pod warzywa, chyba że już masz przygotowaną, a szczaw w przyszłym roku na pewno posieję, na zupę jak znalazł :D
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

kasia82 pisze: szczaw w przyszłym roku na pewno posieję, na zupę jak znalazł :D
Od czasu do czasu można, ale za często to wiesz- osteoporoza i kamyczki na nerkach/ te ostrzejsze, szczawianowe /
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

RingoJelcz - przepiękne pomidory i ogórki BRAWO !!!!
U mnie jak poniżej pomidorki rosną jeszcze nie czerwienieją, zjadłam pierwsze ogórki.
Cukinią jestem zasypywana - co z nią robicie - znalazłam przepis na zupę - macie jakieś pomysły?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 1 sie 2012, o 12:19 --

dla mnie największym szczęściem było zjedzenie pierwzego ogórka - cieszyłam się jak dziecko.
Własny ogród jest zdrowy i bardzo cieszy :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Kochammmkwiaty z cukini placuszki smażone mniam - miód w gębie. Cukinię ze skórką starkuj jak ziemniaki do tego starkuj z 2-3 cebulki, dodaj mąki pół szklanki, sól i pieprz ja sypnęłam troszkę wegety :twisted: i smaż jak placki ziemniaczane... aż mi ślinka pociekła na samą myśl.
A i jeszcze pokrojony w grubsze talarki, doprawiony wegetą obtoczony w jajku i bułce tartej - smaż na patelni :D
Ja tez się podniecałam jak zrywałam pierwsze ogórki sałatkowe ze szklarni :;230 później był następny i następny - już się nie podniecam tylko cieszę, że cokolwiek mam :;230
Teraz jem pierwsze pomidorki ze szklarni, małe są ale bardzo słodkie a to najważniejsze dla mnie, na gruncie jeszcze zielone, może dzisiaj trzasne jakieś fotki.

forumowicz nastraszył ;:oj w dużych ilościach spożywany na pewno jest szkodliwy, ale raz na dwa tygodnie w zupie nie zaszkodzi :) forumowicz robi już korniszony i kwaszone?
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robię zalewę wg przepisu teściowej :twisted:
Zalewa:
woda - 1l
cukier - 1 szklanka
ocet - 1 szklanka
sól - 1 łyżka
pieprz czarny - kilka ziarnek
liść laurowy - kilka listków
koper
Tę zalewę zastosowałam w tym roku do sałatek, składniki podałam w innym watku ale powtórze może ktoś skorzysta:
Składniki na sałatkę:
- marchew - 7 średnich
- kalafior - 1szt
- cukinia - 1szt
- fasolka szparagowa - ok 1kg
- ogórek szklarniowy długi - 2szt
- cebula mała - ok 12szt
- pieczarki 1kg
- czosnek - 3 główki
- pieprz, liść laurowy i ziele angielskie na dno słoika
Wszystko prócz pieczarek pokroić i do słoia :D

A jak robicie kiszone ogórki, większość mówi, że najlepiej tylko zalać wodą z kranu i dodać soli, bez żadnych przypraw i zielepuchy?
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kasia82 pisze:forumowicz robi już korniszony i kwaszone?
Robi, robi. Dziś rano np. przytargałem 3 wiadra 10 l ogórów z działki i cały czas przy nich dłubię aż mi głowa odskakuje. I kiszone i konserwowe i pikle.
Przyprawy daje indywidualnie do każdego słoja: baldach kopru, ząbek czosnku, kawałek cebulki, liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie i kawałek słodkiej albo ostrej czerwonej papryczki do smaku i dekoracji.. Zalewam to :
1/2 l octu winnego lub winno-jablkowego 6 %
2,5 l wody
3 płaskie łyżki stołowe soli
30 dkg cukru
Słoiki gotuje tylko do zmiany koloru ogórków i natychmiast wyciągam z wody. Są wtedy kruche a nie ugotowane.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

3 wiadra ???? :) zazdroszczę, chociaż pewnie dużo przy tym pracy :|
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Dzisiaj otworzyłam jeden słoiczek z ogórkami, 5 większych i kilka małych, w smaku dobre tylko te większe strasznie gąbczaste ;:oj może były przerośnięte, słoiki gotowałam zaledwie kilka minut, może zalewając gorącą wodą nie ma potrzeby ich później gotować?

forumowicz ;:180, ja mam zaledwie kilkanaście krzaczków Octopusa i na razie wiadra nie udało mi się zebrać - na 60 słoików - 8 to ogórki :;230 , pozostałe to sałatki a dzisiaj kolega z roboty mnie zdołował, powiedział, że mu się ogórki kończą ;:223 jak u mnie dopiero się zaczęły ;:202
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kochammmkwiaty pisze:3 wiadra ????
Tak, 3 wiadra z 12 m2. + 6 krzaczków Alhambry F1 posianej na próbę jak się będzie zachowywać ta odmiana parteno w sąsiedztwie innych ogórków
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Koktajlowe zaniedbane, które kiedyś miały trafić na śmietnik. Zresztą widać zwiędłe liście, podlewane raz na parę dni.
Zadbane też już powoli żółkną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”