Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Ja swoje mam akurat z akcji :) I mam zamiar trochę na przyszłoroczną naszykować.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I u mnie wreszcie pierwsze koktajlówki zaczęły dojrzewać :D
Jako pierwsza zawstydziła się Cherolla F1. Pierwsze pomidorki już zdegustowane, muszę powiedzieć, że bardzo smaczne, słodkie, skórka średniej grubości jak na koktajlówkę. Dużym plusem tej odmiany jest plenność i śliczne, zgrabne, długaśne gronka :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo ładnie zawiązała też jedna z koktajlowych zebr, ale niestety nie wiem dokładnie co to za odmiana. Zdaje się, że zamieszałam coś przy sadzeniu lub wśród zakupionych nasion znalazło się jedno inne ;:131 ;:131 ;:131 Na razie oznaczyłam ją jako NN, ale może ktoś z Was rozpozna tą odmianę? Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji ;:180 Owocki są zdecydowanie wydłużone, troszkę jak u odmian śliwkowych:

Obrazek Obrazek Obrazek

Z koktajlowych zeberek pięknie się zapowiada również Violet Jasper:

Obrazek Obrazek

A to niezawodna Ola Polka ? zupełnie bezproblemowa i bardzo plenna:

Obrazek Obrazek

I Yellow Pear Shaped:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cantati,jakie by to nie były pomidorki, niech się nazywają nn, zawsze z wielką przyjemnością oglądam Twoje wszelkie uprawy, oczywiście wszystko jest zadbane i uprawiane tak jak trzeba, bardzo dużo serca i pracy wkładasz w to zajęcie, i widać że to Twoja pasja a nie konieczność ;:136 :tan .
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Cantati nie tylko pomidorki masz wspaniałe, ale muszę też pochwalić wspaniałe zdjęcia ;:138

U mnie zaczęło wszystko zawiązywać późno z powodu zimnej pogody. Moje Yellow Pear są jeszcze malutkie. Największe są Maskotki, na te już czekam z dnia na dzień.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Tak oglądam wasze zdjęcia, i chyba ten co mi dojrzewa to nie jest megagron.
Miałam nasiona od 2 darczyńców, więc możliwe że gdzieś się pomieszało nasionko.
Bo 3 krzaki ewidentnie mają meeeegasne grona, a ten co się rumieni to coś podobnego do truskawkowego lub tej cherolli.

ide fotki zrobić, może mi rozpoznanie zrobicie.

edit: oto zdjęcia

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Już zaczynają powoli dojrzewać moje koktajlówki:)

Truskawkowe :
Obrazek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Witajcie po wymuszonej przerwie :wit

Mój truskawkowy jest jednak inny - potężnie ulistniony krzak, owoce zróżnicowane, ale całkiem duże:

Obrazek Obrazek

A to megagrony, wbrew przewidywaniom grona rozrosły się potężnie, jednak mało owoców zawiązują, coś im nie pasi w tym roku.. :)

Obrazek Obrazek

Na koniec super - plenna Maskotka. Pewniak na kolejny sezon:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

minia821 pisze:Tak oglądam wasze zdjęcia, i chyba ten co mi dojrzewa to nie jest megagron.
Miałam nasiona od 2 darczyńców, więc możliwe że gdzieś się pomieszało nasionko.
Bo 3 krzaki ewidentnie mają meeeegasne grona, a ten co się rumieni to coś podobnego do truskawkowego lub tej cherolli.

ide fotki zrobić, może mi rozpoznanie zrobicie.

edit: oto zdjęcia

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Mam identyczną sytuację... nasiona Megagroniastego z akcji i wśród nich z jednego wyrósł bardzo podobny pomidor do Twojego, wybarwia się na czerwono i jest bardzo wysoki, już grubo ponad 2 metry w gruncie. Reszta nasion normalne Megagroniaste.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Maćku, czy Twoje maskotki mają jeszcze kwiatki? Pytam bo właśnie zdałam sobie sprawę dlaczego maskotki mi się zawsze pierwsze kończą, ktoś pisał,że zbiera je do końca września. Przyjrzałam sie dokładnie i one po prostu postanowiły skończyć kwitnąć, owoców mają mnóstwo, szybko teraz dojrzewają, są bardzo wrażliwe na braki wody na lekkie przesuszenie reagują oklapnięciem liści. Nie jest to dla mnie problem, bo inne pomidory już się szykują do skomasowanego ataku chcę tylko wiedzieć czy jest to własciwość maskotek, czy też z moimi jest coś nie tak.
Dorota
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Trafne spostrzeżenie, kwiatów nie ma już od dłuższego czasu. To bardzo wcześnie samokończący i dojrzewający pomidor i uważam to za jego atut. U mnie mimo dość późnego siewu okazał się najwcześniejszy, a pewnie będzie owocował do 15 - 20 sierpnia. Teraz nadchodzi czas na późne odmiany :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Dorcinda, moje maskotki właściwie ciągle wyglądają na obwiędnięte, chyba że jest 22stopnie, no to troszkę wydają się żywsze, dużo kwiatków mają i rzeczywiście wydają się bezproblemowe, mam je od niedawna i pierwszy raz, ale już się przyzwyczaiłam, że tak wyglądają, więc to chyba norma. ;:3
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

A ja nie wiem o co chodzi moim maskotkom. Były u mnie jako pierwsze, owoce zbierałam końcem czerwca, początkiem lipca, po około dwadzieścia parę z krzaczka. Miały być samokończące, więc początkiem lipca po dojrzeniu ostatnich zawiązanych owoców chciałam je usunąć. Alle że nie wyglądały całkiem marnie dałam im jeszcze szansę. No i tu pojawiła się niespodzianka. Przycięłam marnie wyglądające po owocowaniu liście i maskotki zaczęły dalej kwitnąć, wypuszczać nowe przyrosty liściowe i ogólnie wzięły się do życia na nowo. Teraz mają więcej zawiązanych owoców niż w pierwszej turze.
Maskotkę tę mam i w gruncie i w doniczce na balkonie. Obie zachowują się podobnie. O ile w gruncie podwiązywałam ją do palika, to w doniczce rośnie zupełnie swobodnie.
Obrazek
Czy ktoś wie dlaczego u mnie wznowiła wzrost i owocowanie, chociaż miała być samokończąca?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Yvona pisze:lobuzka-możesz wstawić zdjęcie Pokusy?
Oto i Pokusa :wink:

Obrazek Obrazek
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Przedwczoraj zbierałem 13 Koralików, w tym jeden owoc z ziemi, bo silny wiatr go urwał. Teraz czekają w domu na konsumpcję. Maskotki jeszcze nie zawiązały się, chociaż dużo już przekwitło.
pozdrawiam, Gunnar
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Mam pytanko, czy pomidorki koktajlowe nadają się do suszenia??
Moje doniczkowe z balkonu są słabe, ale teściowa w gruncie to ma ich całą masę więc tak sobie pomyślałam że może by tak posuszyć jeśli się nadają.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”