Uprawa melonów cz.1
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
A ja to zadam może głupie pytanie ale cóż.
Melona można jeść tak samo jak arbuza czy to całkiem coś innego? Bo się na przyszły rok przymierzam do nich a tak jakoś wyszło, że nie miałem z nimi styczności organoleptycznych.
Melona można jeść tak samo jak arbuza czy to całkiem coś innego? Bo się na przyszły rok przymierzam do nich a tak jakoś wyszło, że nie miałem z nimi styczności organoleptycznych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melon to owoc, który podobnie jak arbuz spożywamy na surowo, można dodawać go do sałatek owocowych czy nawet do szynki parmeńskiej ( mnie akurat ta wersja nie podchodzi)
eleanor w marketach obecnie można kupić co najmniej kilka odmian melonów - możesz popróbować.
eleanor w marketach obecnie można kupić co najmniej kilka odmian melonów - możesz popróbować.
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Ogólnie tymi melonami z marketu to można się rozczarować, trudno kupić dojrzałego gdyż melony szybko się psują jak są dojrzałe więc te dostępne w polskich marketach są zrywane niedojrzałe aby przeżyły transport.
Zdarzyło mi się jadać melony w Hiszpanii i Włoszech, tam to mają smak
Można zakładać że te z naszych grządek też będą pyszne
Zdarzyło mi się jadać melony w Hiszpanii i Włoszech, tam to mają smak
Można zakładać że te z naszych grządek też będą pyszne
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
A jak rozpoznać czy melon jest dobry?
Macie jakieś przepisy na melona?
Troszkę wyżej masz odpowiedź.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Na moim Oliwinie pojawiły się pierwsze oznaki mączniaka rzekomego. Dwa dni temu opryskałem go preparatem Acrobat i mam pytanie czy kolejny zabieg wykonać ponownie Acrobatem wg. zaleceń producenta po 7-10 dniach, czy teraz zastosować Topsin?
Proszę o radę którym preparatem i po jakim czasie od oprysku Acrobatem wykonać kolejny zabieg? Dodam że to pierwszy zabieg chemią, stosowałem do tej pory prewencyjnie wywar ze skrzypu. Pozdrawiam
Proszę o radę którym preparatem i po jakim czasie od oprysku Acrobatem wykonać kolejny zabieg? Dodam że to pierwszy zabieg chemią, stosowałem do tej pory prewencyjnie wywar ze skrzypu. Pozdrawiam
Pozdrawiam, Jacek
- x_M-l
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
Ja rozpoznaję dojrzałego melona w markecie po tym czy jest miękki. Generalnie im bardziej miękki tym dojrzalszy i smaczniejszy.pawel-krasnik pisze:A jak rozpoznać czy melon jest dobry?
Poza tym rożne odmiany mają różne smaki i ja niektórych nie kupuję gdyż zwykle są mało smaczne.
Metoda prób i błędów
I tak jak pisałem wcześniej te kupione w Polsce zawsze będą marne w porównaniu z tymi kupionymi w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech albo Singapurze
Ja melony jadam tylko na surowo jak arbuzy, uważam że wszelakie przetwarzanie ich to profanacja.
-
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Staraj się pryskać spód liścia, bo tam chyba dochodzi do infekcji rzekomego, zarówno opryski skrzypem jak i chemią.bioy pisze:Na moim Oliwinie pojawiły się pierwsze oznaki mączniaka rzekomego. Dwa dni temu opryskałem go preparatem Acrobat i mam pytanie czy kolejny zabieg wykonać ponownie Acrobatem wg. zaleceń producenta po 7-10 dniach, czy teraz zastosować Topsin?
Oprysk powtórny to po 7 dniach ale chyba nie Topsin- ten jest na mączniaka prawdziwego.
Ja stosowałam opryski z Timorex-u ( ekologiczny), skrzypu, gnojówki z pokrzywy.
Jak dawałeś Acrobat to teraz inny z innej grupy środków chyba, że wkrótce będziesz już zbierał melony to sobie odpuść chemię.
Również nawozy dolistne jak dla ogórków mogą działać prewencyjnie na mączniaka.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
A Ludzie piszą że stukają i że jak jest głuchy odgłos to znaczy że dobre.
Ja mam melony koloru zielonego ;) dużo ich i nie mam co z nimi zrobić. Jeśli jest ktoś z Kraśnika to się podzielę
Ja mam melony koloru zielonego ;) dużo ich i nie mam co z nimi zrobić. Jeśli jest ktoś z Kraśnika to się podzielę
- bioy
Sprzedawca poinformował mnie, że Topsin działa na m.prawdziwego, jak i m. rzekomego co zresztą napisane jest na opakowaniu, więc mam nadzieję, że będzie działał Pierwsze melony będę miał za około 2 tygodnie więc jeszcze raz opryskam. Dziękuję za radę i mam jeszcze jedno pytanie, a w zasadzie dwa: po jakim czasie gnojówka ze skrzypu i pokrzyw jest gotowa do podlewania? czy pokrzywicą można podlewać po liściach?suzana pisze: Staraj się pryskać spód liścia, bo tam chyba dochodzi do infekcji rzekomego, zarówno opryski skrzypem jak i chemią.
Oprysk powtórny to po 7 dniach ale chyba nie Topsin- ten jest na mączniaka prawdziwego.
Ja stosowałam opryski z Timorex-u ( ekologiczny), skrzypu, gnojówki z pokrzywy.
Jak dawałeś Acrobat to teraz inny z innej grupy środków chyba, że wkrótce będziesz już zbierał melony to sobie odpuść chemię.
Również nawozy dolistne jak dla ogórków mogą działać prewencyjnie na mączniaka.
Pytam ponieważ swego czasu popaliłem liście na ogórkach pokrzywicą, mimo prawidłowego rozcieńczenia wodą.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Gnojówkę ze skrzypu lałam pod korzeń a wywarem ze skrzypu opryskiwałam
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
podobnie z pokrzywą.Skrzyp pokrywa roślinę cienką warstwą ochronnną i to zabezpiecza przed wnikaniem grzyba.
Gnojówka jak nie pieni się, cząstki roślin rozeszły się to jest gotowa. Jak jest gorąco to szybciej rozkłada się jak chłodniej to dłużej to trwa.
Jeżeli opryskujesz gnojówką pokrzywową to wieczorem bo to jest nawóz + słońce to mogą być poparzenia.
Topsin jest na antraknozę dyniowatych, może to podejrzewa sprzedawca u tych melonów.
Ja podczas opryskiwania środkiem chem. przykryłam melony woreczkami foliowymi.
podobnie z pokrzywą.Skrzyp pokrywa roślinę cienką warstwą ochronnną i to zabezpiecza przed wnikaniem grzyba.
Gnojówka jak nie pieni się, cząstki roślin rozeszły się to jest gotowa. Jak jest gorąco to szybciej rozkłada się jak chłodniej to dłużej to trwa.
Jeżeli opryskujesz gnojówką pokrzywową to wieczorem bo to jest nawóz + słońce to mogą być poparzenia.
Topsin jest na antraknozę dyniowatych, może to podejrzewa sprzedawca u tych melonów.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 20:50
Mam do Was takie pytanie jakie odmiany melonów najbardziej polecacie?, miałem w tym roku kilka nasion melonów, nawet nie wiem jakiej odmiany, ale nic nie zeszło. Na przyszły rok mam zamiar kupić nasiona tylko nie wiem jaka odmiana najlepsza. Dzięki za odpowiedź.
- bioy
Dziękuję bardzo za odpowiedź.suzana pisze:Gnojówkę ze skrzypu lałam pod korzeń a wywarem ze skrzypu opryskiwałam
Pozdrawiam, Jacek