Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Jak na oryginalną Hokkaido to ma za dużo zielonego ale jeśli nasiona pochodziły z akcji to niestety owoce mogą się różnić od oryginałow bo nasiona głównie pochodzą z krzyżowego zapylenia :|
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak,nasionka były z akcji,a ja pierwszą w życiu dyńkę posadziłam,wzeszła tylko jedna,a ma 4 owoce.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę ,że chociaż "troszkę zmieszana" to i tak będzie smaczna :lol: ale ja obecnie staram się siać oryginały.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Dzisiaj wreszcie odwiedziłam dyńki. Kurde, tylko kilka roślin ma owoce. Reszta dopiero małe kwiatki w pączkach. Mam nadzieję, że zdążą. Nie przed mrozami, bo tu poniżej zera będą miały nie wcześniej jak w połowie listopada, ale ja wyjechać chciałam w październiku :(
Blue Hubbardy podrosły troszeczkę od ostatniego razu. Przełożyłam je, bo tak rosły jeden na drugim... bałam się, że kiedy urosną to ten na górze spadnie i się odłamie od ogonka.
Obrazek

A teraz zagadki :)

Co to za dyńka ? Jest większa od Mikoshi i wciąż pomału rośnie.

Obrazek

Obrazek

A ta jest bardzo podobna do poprzedniej, tylko jakby bardziej kulista. no ale jest też młodsza i nie jestem do końca pewna, czy one rosną na tym samym krzaku, zagęściło się tam trochę pędów. Ktoś rozpoznał ?

Obrazek

I ostatnia zagadka: na tym krzaczku jest śliczna, żółta dyńka. Nie jest żebrowana. Co to może być ?

Obrazek

Obrazek

I na koniec taka refleksja o ludziach i zwierzętach. Ludzie tu łażą... jak barany. A dokładnie to tubylcy mówią, że "łażą jak owce". Czyli środkiem jezdni, nie oglądając się na samochody, ot jakby nikogo poza nimi na świecie nie było. Nooo... to dzisiaj w drodze na działce mijałam owce... już w życiu nie powiem o takich bezmyślnych pieszych, że łażą jak owce. Obraziłabym futrzaki, znaczy się wełnowce ;)
Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tula pisze:I ostatnia zagadka: na tym krzaczku jest śliczna, żółta dyńka. Nie jest żebrowana. Co to może być ?
Może Solor :roll:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Tula ,ja w ubiegłym roku miałam taką dynie Justynką (chodzi mi o tą dyńkę zółtą z zielonym czubkiem )
Od razu mi się z nią skojarzyła.A owieczki super :D
Asia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

To ne Solor, bo on ma wyglądać jak Hokkaido - owoc o wyglądzie zbliżonym do figi. Nie tak kulisty jak na zdjeciu, trochę inne kolory.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych, co napisałyście, to Solora nie mam. Na liście mam Hokkaido z Akcji (od Sunrise) i Blue Kuri. Miałam w zeszłym roku Hokkaido i miało inny kształt niż te na zdjęciu. Ta z zielonym czubkiem co przy niej jest futerał od aparatu, nie pasuje mi do niczego z mojej listy. Być może jest z Akcji z mieszanki 4 odmian od Loeb, bo tam mam wpisane Triamble (ta dynia to nie triamble), Mamellata co nie wiem jak wgląda i jeszcze jakieś dwie były ale tych nie zapisałam.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Zrobiłem eksperyment. Miałem dwie nierosnące dynie tej samej wielkości (jakieś 3 metry). Odmówiły posłuszeństwa jakieś pół miesiąca temu. Jedną podlałem gnojówką z obornika króliczego, drugą zaś gnojówką z pokrzyw. Ta podlana pokrzywówką nie podrosła wcale, a podlana gnojówką z obornika podrosła pół metra i nawet dynia się zawiązała i pięknie rośnie.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patasko, a ja mam w jednym miejscu dwie dynie - sadzone pół metra od siebie. Traktowane jednakowo. Jedna piękna, okazała. Druga ledwo, ledwo i żółknie. I zachodzę w głowę czemu..... :roll:

Ale pójdę za Twoim przykładem i króliczym nawozem potraktuję. :D
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na tej podlewanej działce posadziłam 34 dynie różnych odmian (niektóre się powtarzały). Hodowałam je z nasionek na tym samym parapecie, w ziemi z tego samego wora. Na działce ziemia nawieziona tak samo (obornik na jesieni, szykowana była pod pomidory), po posadzeniu podlane wszystkie ze 3 razy pokrzywówką, cały czas nawadniane tak samo. No wszystkie traktowane identycznie. Niektóre bardzo ładnie zawiązały dynie i są dużymi roślinami, niektóre są rachitycznymi półmetrowymi anemikami, inne padły. Odległości między roślinami to 1 metr, padła ich około połowa. I dlaczego? Nie wiem. Nie padały z jednej strony działki, tylko "na wyrywki". A że rzadko byłam, to i nie jestem w stanie stwierdzić co je wykończyło, bo znajdowałam już całkiem zwiędłe.

Na drugiej działce, gdzie mają dużo ciężej bo bardziej sucho i ziemia uboższa (nie ma podlewania, nie było obornika jesienią, tylko wiosną po troszkę pod rośliny, niektóre rosną pod drzewami) też trochę roślin padło, ale mniej niż na tej podlewanej działce. I z ocalałych roślin więcej jest okazałych, a tylko kilka anemicznych. Za to do wczoraj tylko dwie miały zawiązane dynie. Wszystkie wczoraj dostały trochę kurzeńca na zachętę.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

U mnie padają dynie, pod którymi kret robi korytarze. Dynia mocno reaguje na takie uszkodzenia, jak mała roślinka, to szybko padnie, jak większa, to przestaje rosnąć albo rośnie potem bardzo wolno.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz... krety i inne ryjce tu są...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”