Permakultura cz.1
Re: Permakultura
HA! Widzę, że wątek się rozwinął. Bardzo się cieszę, że dołącza coraz więcej ludzi.
Mnie w permakulturze najbardziej podoba się to, że to wszystko działa tak całościowo. Że są rośliny które pomagają innym roślinom, że ptaki zjadają szkodniki, biedronki mszyce, żaby i jeże ślimaki itp. Jeśli sie nie przesadza z estetyką "czystych" grządek lub równiutko przyciętych trawniczków, to w dużej mierze i przy niewielkim nakładzie pracy jest się w stanie osiągnąć naprawdę zadowalające efekty. Oczywiście najwięcej pracy trzeba włożyć na początku w planowanie i przygotowanie tego naszego kawałka ziemi. Najważniejsze jednak, że to działa! Po jednym sezonie i pierwszych zbiorach naprawdę widzę efekty. Również estetyczne, bo nagietek między pomidorami wygląda pięknie (nie wiedziałam tylko, że skubaniec tak się rozrasta!)
Co do książek, to "Rewolucja źdźbła słomy" była dla mnie bardzo ważną pozycją. Abstrahując od jej walorów praktycznych do wykorzystania w naszym klimacie, samo podejście do upraw (a tak naprawdę do życia) bardzo mi odpowiada.
Nabyłam też swego czasu: "Ogród bez chemii" Wojciecha Majdy (w pdf, ok. 28 zł, jeśli dobrze pamietam)
Jest tam wiele informacji o dużym stopniu ogólności, o których większość z Was, doświadczonych ogrodników, pewnie już wie (zreszta bardzo byłabym ciekawa opinii tych doświadczonych). Dla początkujących, takie usystematyzowanie podstawowej wiedzy. Jest też trochę ciekawostek do wykorzystania. Pisze również o roślinach i ich działaniu w ogrodzie - to może być przyczynek do ogrodu leśnego.
Podaję spis treści, może kogoś zaineteresuje.
1. Gleba i nawożenie
Co to jest gleba?
Różnice w podejściu do gleby między ?chemicznym? a ekologicznym ogrodnictwem
Skład gleby
Co wpływa na żyzność gleby?
Rodzaje gleby
Aktywnie napowietrzana herbatka kompostowa, czyli namnażamy szczepionkę
Mikoryza, czyli rzecz o grzybach
2. Elementy ekologicznego ogrodu
Zbieranie deszczówki
Spirala ziołowa
3. Dobór roślin
Egzotyczne czy krajowe?
Ciekawe rośliny:
Kolcowój pospolity
Nasturcja większa
Żywokost lekarski
Rokitnik zwyczajny
Oliwnik wielokwiatowy
Amarantu
Eleuterokok kolczasty
Róża pomarszczona
Jarząb domowy
Rozmnażanie roślin
Rozmnażanie z nasion
Rozmnażanie wegetatywne
4. Gildie roślinne
Jak radzić sobie z chwastami
Korzyści ze stosowania ściółkowanej wzniesionej grządki
5. Choroby i szkodniki
Biologiczna ochrona roślin
Jak radzić sobie z najbardziej pospolitymi szkodnikami?
6. Jak tworzyć klimat?
Praktyki, które sprawią, że nasz ogród stanie się bardziej zdrowy.
Pozdrowienia dla Wszystkich!
Mnie w permakulturze najbardziej podoba się to, że to wszystko działa tak całościowo. Że są rośliny które pomagają innym roślinom, że ptaki zjadają szkodniki, biedronki mszyce, żaby i jeże ślimaki itp. Jeśli sie nie przesadza z estetyką "czystych" grządek lub równiutko przyciętych trawniczków, to w dużej mierze i przy niewielkim nakładzie pracy jest się w stanie osiągnąć naprawdę zadowalające efekty. Oczywiście najwięcej pracy trzeba włożyć na początku w planowanie i przygotowanie tego naszego kawałka ziemi. Najważniejsze jednak, że to działa! Po jednym sezonie i pierwszych zbiorach naprawdę widzę efekty. Również estetyczne, bo nagietek między pomidorami wygląda pięknie (nie wiedziałam tylko, że skubaniec tak się rozrasta!)
Co do książek, to "Rewolucja źdźbła słomy" była dla mnie bardzo ważną pozycją. Abstrahując od jej walorów praktycznych do wykorzystania w naszym klimacie, samo podejście do upraw (a tak naprawdę do życia) bardzo mi odpowiada.
Nabyłam też swego czasu: "Ogród bez chemii" Wojciecha Majdy (w pdf, ok. 28 zł, jeśli dobrze pamietam)
Jest tam wiele informacji o dużym stopniu ogólności, o których większość z Was, doświadczonych ogrodników, pewnie już wie (zreszta bardzo byłabym ciekawa opinii tych doświadczonych). Dla początkujących, takie usystematyzowanie podstawowej wiedzy. Jest też trochę ciekawostek do wykorzystania. Pisze również o roślinach i ich działaniu w ogrodzie - to może być przyczynek do ogrodu leśnego.
Podaję spis treści, może kogoś zaineteresuje.
1. Gleba i nawożenie
Co to jest gleba?
Różnice w podejściu do gleby między ?chemicznym? a ekologicznym ogrodnictwem
Skład gleby
Co wpływa na żyzność gleby?
Rodzaje gleby
Aktywnie napowietrzana herbatka kompostowa, czyli namnażamy szczepionkę
Mikoryza, czyli rzecz o grzybach
2. Elementy ekologicznego ogrodu
Zbieranie deszczówki
Spirala ziołowa
3. Dobór roślin
Egzotyczne czy krajowe?
Ciekawe rośliny:
Kolcowój pospolity
Nasturcja większa
Żywokost lekarski
Rokitnik zwyczajny
Oliwnik wielokwiatowy
Amarantu
Eleuterokok kolczasty
Róża pomarszczona
Jarząb domowy
Rozmnażanie roślin
Rozmnażanie z nasion
Rozmnażanie wegetatywne
4. Gildie roślinne
Jak radzić sobie z chwastami
Korzyści ze stosowania ściółkowanej wzniesionej grządki
5. Choroby i szkodniki
Biologiczna ochrona roślin
Jak radzić sobie z najbardziej pospolitymi szkodnikami?
6. Jak tworzyć klimat?
Praktyki, które sprawią, że nasz ogród stanie się bardziej zdrowy.
Pozdrowienia dla Wszystkich!
Witam wszystkich To moja pierwsza wizyta na forum i pierwszy wpis. Właśnie zamieszkaliśmy z całą rodzinką w domku na wsi no i za domem mamy jakieś 4000 m2 pola zarośniętego w tym momencie poplonem, dosłownie kilka dni temu pierwszy raz wpadłąm na temat permakultury i od razu wiedziałam,że to jest dokładnie to czego szukam. DO tej pory pole mieliśmy zaorać lub bardziej zbronować, ale teraz to nie mam pojęcia co z nim zrobić. Może mi coś poradzicie? Co będzie zgodne z zasadami permakulturowymi? Obłozyć tą ziemię czymś na zimę? Co zrobić ztym już bujnie wyrosłym poplonem? Muszę też zaplanować żywopłot- wiatrochron, bo wiatry mamy niemiłosierne, dziś nie da rady wyjśc z domu Będę wdziećzna za wszelkie rady- podpowiedzi...od kilku dni przeszukuję interent w poszukiwaniu odpowiedzi. No i bardzo się cieszę, że jest tu kilka osób praktykujących permakulturowe zasady. Pozdrawiam serdecznie!
A
A
Witaj Arwen, zrobiłaś już coś z tym poplonem? Nie znam się na tym za dobrze, bo w sumie chyba wszyscy, którzy "poplonują" przekopują później tę ziemię. Znalazłam taki cytat np.: "W rolnictwie stosuje się dwie pory wysiewu poplonu: w lipcu i w sierpniu letni, który przekopiemy jesienią oraz ozimy ? trafia do gleby późną jesienią i przekopywany jest wiosną następnego roku. Czasem stosuje się też tzw. mulczowanie, czyli pozostawienie wysianego późnym latem poplonu na zimę bez przekopania, a dopiero wiosną ścięcie i rozdrobnienie roślin, które wówczas przekopuje się z ziemią."
Być może powinnaś zastosować tę ostatnią zasadę - choć przekopywanie nie jest generalnie wskazane.
A może wystarczy ściąć po prostu to co jest teraz i zostawić właśnie jako ściółkę na zimę. Jeśli uznasz, że za mała warstwa dołożyć jeszcze trochę słomy lub liści. Ziemia będzie zabezpieczona na zimę, a wiosną zobaczysz jak się sprawy mają. Poruszenie wszystkiego widłami, powinno załatwić sprawę.
Może ktoś, kto miał doświadczenia z poplonem jeszcze coś tutaj doda?
Powodzenia w nowym miejscu i udanej przygody z permakulturą!
i
Być może powinnaś zastosować tę ostatnią zasadę - choć przekopywanie nie jest generalnie wskazane.
A może wystarczy ściąć po prostu to co jest teraz i zostawić właśnie jako ściółkę na zimę. Jeśli uznasz, że za mała warstwa dołożyć jeszcze trochę słomy lub liści. Ziemia będzie zabezpieczona na zimę, a wiosną zobaczysz jak się sprawy mają. Poruszenie wszystkiego widłami, powinno załatwić sprawę.
Może ktoś, kto miał doświadczenia z poplonem jeszcze coś tutaj doda?
Powodzenia w nowym miejscu i udanej przygody z permakulturą!
i
aha, a jeszcze w sprawie żywopłotu, to polecam lekturze: http://herbatyczas.pl/zaborow/index.php ... funkcyjny/ . Dużo inspiracji można znaleźć.
to jeszcze raz pozdrawiam,
i
to jeszcze raz pozdrawiam,
i
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja nie przekopuje tylko spulchniam ręcznym kultywatorem-mniej się człowiek namęczy niż przy przeżuwaniu ziemi (wyczytałem że to lepsze od przekopywania w wydaniu specjalnym mojego pięknego ogrodu - ogród dla smakosza) na wierzch rozrzucam kompost i wszystko świetnie rośnie.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Darnok, jak wygląda ten ręczny kultywator? Masz może zdjęcie?
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
identyczny z tym jakby co to jutro mogę zrobić fotkę swojego.
Kod: Zaznacz cały
http://www.nomi.pl/public/foto/28320081.jpg
-
- 50p
- Od: 30 sty 2013, o 00:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Emilia Hazelip z Francji przeniosła do ogrodu w klimacie umiarkowanym koncepcję Fuokoki http://www.youtube.com/watch?v=Oy_x5rXq19g
O permakulturze w jasny sposób opowiada Geoff Lawton (filmy i wykłady po ang do znalezienia w sieci). Etyka w permakulturze zajmuje istotne miejsce (dbanie o Ziemię, ludzi, dzielenie się z innymi tym co za dużo dala Natura)... ogrodnictwo vegan organic oprócz tych trzech zasad obecnych w permakultrze dodaje jeszcze jedną - troskę o zwierzęta (czyli rezygnacje z przyzwyczajeń podniebienia w związku z odkryciem iż zwierzęta hodowane w niewolniczy sposób - cierpią. Kto nie widział konia hodowanego dla pieniędzy, który nigdy nie opuszcza klatki, ten nie zrozumie... )
Kolejną inspiracją jest dla mnie Sepp Holzer, nie dlatego że na 40ha sam z żoną prowadzi największy "permakulturowy" biznes w europie (napisałam w cudzysłowu gdyż Sepp zrezygnował z określania swojej działalności permakulturą, bo czyż biznes da się połączyć z zasadami etycznymi?), ale dlatego że pozwala uwierzyć iż gdy dobrze pozna się zasady działania przyrody, można doprowadzić do uprawy drzew owocowych, cytryn i innych egzotycznych owoców w wysokich Alpach.
Ostatnio natrafiłam na książkę "Ogród biodynamiczny przy domu" z 1989r autorstwa D. Matery. W książce tej znalazłam dokładną instrukcje jak budować grzędy wzniesione, a także w jakim kierunku wobec stron świata je ustawiać (przyznam, że trochę nad tym myślałam) i wiele innych ciekawych informacji.
Wykłady Geoff'a Lawtona są tak niesamowite, ze warto poćwiczyć angielski. Mówi on o sposobie zakładania ogrodów na pustyniach, pokazuje jak właściwie wybrać miejsce na dom, jak stworzyć leśny ogród i wiele innych praktycznych informacji...
O permakulturze w jasny sposób opowiada Geoff Lawton (filmy i wykłady po ang do znalezienia w sieci). Etyka w permakulturze zajmuje istotne miejsce (dbanie o Ziemię, ludzi, dzielenie się z innymi tym co za dużo dala Natura)... ogrodnictwo vegan organic oprócz tych trzech zasad obecnych w permakultrze dodaje jeszcze jedną - troskę o zwierzęta (czyli rezygnacje z przyzwyczajeń podniebienia w związku z odkryciem iż zwierzęta hodowane w niewolniczy sposób - cierpią. Kto nie widział konia hodowanego dla pieniędzy, który nigdy nie opuszcza klatki, ten nie zrozumie... )
Kolejną inspiracją jest dla mnie Sepp Holzer, nie dlatego że na 40ha sam z żoną prowadzi największy "permakulturowy" biznes w europie (napisałam w cudzysłowu gdyż Sepp zrezygnował z określania swojej działalności permakulturą, bo czyż biznes da się połączyć z zasadami etycznymi?), ale dlatego że pozwala uwierzyć iż gdy dobrze pozna się zasady działania przyrody, można doprowadzić do uprawy drzew owocowych, cytryn i innych egzotycznych owoców w wysokich Alpach.
Ostatnio natrafiłam na książkę "Ogród biodynamiczny przy domu" z 1989r autorstwa D. Matery. W książce tej znalazłam dokładną instrukcje jak budować grzędy wzniesione, a także w jakim kierunku wobec stron świata je ustawiać (przyznam, że trochę nad tym myślałam) i wiele innych ciekawych informacji.
Wykłady Geoff'a Lawtona są tak niesamowite, ze warto poćwiczyć angielski. Mówi on o sposobie zakładania ogrodów na pustyniach, pokazuje jak właściwie wybrać miejsce na dom, jak stworzyć leśny ogród i wiele innych praktycznych informacji...
-
- 50p
- Od: 30 sty 2013, o 00:26
Ah, link dotyczący filmu o permakulturze który podała izastal http://www.youtube.com/watch?v=JlSACwjBslU okazuje się być tym samym filmem mówiącym o pracy Emili Hazelip. Przepraszam, zmyliły mnie trzy części, które teraz chciałam właśnie obejrzeć...
Jestem na etapie planowania ogrodu i tej części warzywnej i tej leśnej. Jesienią udało mi się wykonać kilka grządek wzniesionych, i eksperymentalnie posadzić pestki czereśni i jabłek antonówek (sfermentowane jak radzi Sepp Holzer). Muszę przyznać że czereśnie były tak dobre że gdybym była pewna że je umyłam zapewne zajęłabym się produkcją czekoladek z czereśnią zamiast ściółkowania ;) W grzędy wzniesione wcisnęłam czosnek, położyłam na nich zaschnięte nagietki i ogóreczniki lekarskie (same się podobno ładnie wysiewają). Pomidory ściółkowane pięknie mi rosły. Te koktajlowe nie wymagają obrywania pędów bocznych, ale to chyba wszyscy tu wiedzą Obrywanie pędów nie kłóci się moim zdaniem z zasadami permakultury której celem jest tworzenie bioróznorodności, czasem o wiele większej niż w warunkach "naturalnych", równocześnie umiejętność coraz lepszego rozumienia natury i współdziałania z nią staje się drogą do uzyskiwania duuużych plonów.
Przy zakładaniu leśnego ogrodu, trzeba podobno najpierw przyjrzeć się jak wygląda powstawanie lasu w naturalnych warunkach, zacząć od nawodnienia, potem użyźnienia gleby przez różne organizmy, następnie roślin - ściółki, nawozów zielonych ale równocześnie dynamicznych akumulatorów. Potem dopiero pniemy się w górę. Z tego co pamiętam z książki Fuokoki zalecał on sadzenie robini akacjowych przy sadach. W naszych warunkach sprawdziłaby się moźe takze Olsza (oba jako dynamiczne akumulatory).
Jestem na etapie planowania ogrodu i tej części warzywnej i tej leśnej. Jesienią udało mi się wykonać kilka grządek wzniesionych, i eksperymentalnie posadzić pestki czereśni i jabłek antonówek (sfermentowane jak radzi Sepp Holzer). Muszę przyznać że czereśnie były tak dobre że gdybym była pewna że je umyłam zapewne zajęłabym się produkcją czekoladek z czereśnią zamiast ściółkowania ;) W grzędy wzniesione wcisnęłam czosnek, położyłam na nich zaschnięte nagietki i ogóreczniki lekarskie (same się podobno ładnie wysiewają). Pomidory ściółkowane pięknie mi rosły. Te koktajlowe nie wymagają obrywania pędów bocznych, ale to chyba wszyscy tu wiedzą Obrywanie pędów nie kłóci się moim zdaniem z zasadami permakultury której celem jest tworzenie bioróznorodności, czasem o wiele większej niż w warunkach "naturalnych", równocześnie umiejętność coraz lepszego rozumienia natury i współdziałania z nią staje się drogą do uzyskiwania duuużych plonów.
Przy zakładaniu leśnego ogrodu, trzeba podobno najpierw przyjrzeć się jak wygląda powstawanie lasu w naturalnych warunkach, zacząć od nawodnienia, potem użyźnienia gleby przez różne organizmy, następnie roślin - ściółki, nawozów zielonych ale równocześnie dynamicznych akumulatorów. Potem dopiero pniemy się w górę. Z tego co pamiętam z książki Fuokoki zalecał on sadzenie robini akacjowych przy sadach. W naszych warunkach sprawdziłaby się moźe takze Olsza (oba jako dynamiczne akumulatory).
Sharing_garden dawaj znać, jak będą wschodzić roślinki - szczególnie interesują mnie te z pestek. To ciekawy pomysł, bo do tej pory słyszałam, że z pestki, to sobie można wyhodować podkładkę i na niej dopiero szczepić szlachetną odmianę.
Ostatnio przestudiowałam: "Ogród w zgodzie z naturą" Marie-Luise Kreuter. Nie pada ani raz słowo "permakultura", (choć przywołuje np. Fukuokę) ale bardzo dużo założeń jest takich samych. Spora część teoretyczna o tym, co się dzieje w glebie i dlaczego nie należy jej przekopywać, a za to należy ściółkować. I bardzo bogata część praktyczna o kompoście, grządkach wzniesionych, zasadach uprawy współrzędnej, przygotowywaniu preparatów z roślin do... ochrony roślin. Najważniejsze rzeczy zebrane w dosyć przejrzyste tabele. Omówione zasady uprawy wybranych warzyw, ziół, krzewów owocowych i kwiatów.
Nie jest to tania rzecz, ale chyba warto. To takie kompendium, do którego można zaglądać wielokrotnie. Myślę, że głównie dla początkujących, ale również tych, którzy potrzebują nowych inspiracji lub może nieco innego podejścia do ogrodnictwa.
Ostatnio przestudiowałam: "Ogród w zgodzie z naturą" Marie-Luise Kreuter. Nie pada ani raz słowo "permakultura", (choć przywołuje np. Fukuokę) ale bardzo dużo założeń jest takich samych. Spora część teoretyczna o tym, co się dzieje w glebie i dlaczego nie należy jej przekopywać, a za to należy ściółkować. I bardzo bogata część praktyczna o kompoście, grządkach wzniesionych, zasadach uprawy współrzędnej, przygotowywaniu preparatów z roślin do... ochrony roślin. Najważniejsze rzeczy zebrane w dosyć przejrzyste tabele. Omówione zasady uprawy wybranych warzyw, ziół, krzewów owocowych i kwiatów.
Nie jest to tania rzecz, ale chyba warto. To takie kompendium, do którego można zaglądać wielokrotnie. Myślę, że głównie dla początkujących, ale również tych, którzy potrzebują nowych inspiracji lub może nieco innego podejścia do ogrodnictwa.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"gdy dobrze pozna się zasady działania przyrody, można doprowadzić do uprawy drzew owocowych, cytryn i innych egzotycznych owoców w wysokich Alpach." To zdanie wydało mi się znane od dawna, tylko nie dotyczyło Alp, tylko pewnego rozległego kraju.
Autor w Polsce był wykpiwany.
Autor w Polsce był wykpiwany.
Waleria
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
I dobrze słyszałaś,nie wszystkie drzewa można rozmnożyć z pestki,niektóre wyrosną na dziczki .Ja od lat skutecznie odnawiam brzoskwinie z pestki,w tym roku zastanawiam się nad śliwką,ale muszę poszukać info .Na pewno nie da sie rozmnożyć z pestki jabłoni,grusz wiśni czy czereśniizastal pisze:Sharing_garden dawaj znać, jak będą wschodzić roślinki - szczególnie interesują mnie te z pestek. To ciekawy pomysł, bo do tej pory słyszałam, że z pestki, to sobie można wyhodować podkładkę i na niej dopiero szczepić szlachetną odmianę.
.