Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 2

Post »

Ja tylko zapytałam. 8-) Przynajmniej będzie wiadomo jakie chłopak ma podstawy. :D

A z okrywaniem byłabym ostrożna, bo to zwiększa wilgotność i choroby gotowe. Chyba, że okrywanie na noc, a w dzień pełne słońce. ;:3
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieszkam na wsi i mam dostęp do wody ze studni to raczej może być. Nie jestem zwolennikiem nawozów a jeśli chodzi o tą gnojówke to też mam dotęp (kurza,królicza) tylko nie wiem jak ją przygotować i użyć. Zapomniałem powiedzieć że mam jeszcze jedną roślinke :D Sugar Baby i ma 3 owoce ok.3 cm śrenicy i zaczyna jeden pęd usychać może przez to że został zaduszony kapustą.;). Myślałem o zrobieniu małego tunelu z agrowłókniny P17 ale nie wiem jaki wysoki.do tej pory nie widziałem żadnej najdrobniejszej choroby ani szkodników. Jak zrobie zdjęcia to wstawie :lol:
Karol
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p

Post »

To są arbuzy Sugar Baby Obrazek
to jest jeden z dwóch arbuzów bingo Obrazek
Ten bingo ma taką dziwna plamke ale na szczęście nie powiększa sie :heja Obrazek
to jest ten usychający pęd Obrazek
a to moja cała uprawa :tan :heja Obrazek
Karol
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

no mistrzu to mi nie wygląda na usychający pęd z powodu kapuchy ale niech się ktoś inny wypowie na ten temat.
ogólnie ładnie owoce.
zrób po prostu coś takiego że weź gnój od kur/królików i zmięszaj z wodą i tym podlej. Uważaj kurzy gnój może popalić rośliny!
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p

Post »

A nie macie jakiejś proporcji ile czego z czym bo właśnie ja nie chce popalić moich arbuzów i czekać do natępnego roku aby posmakować :?
Karol
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29

Post »

Mam do was wielką prośbe !!
Powiedzcie mi jak rozpoznać czy arbuz jest dojrzały ... Zajmuje sie tym pierwszy raz w ogóle sadzeniem roślin pierwszy rok ( ok sadze tylko arbuzy ) i własnie sie zastanawiam bo mam troche tego i całekem juz duże bo 4 kg i z 30 cm srednicy jakies sugestie ?? jak to rozpoznać ?
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p

Post »

Ja słyszałem że sie puka i jak jest pusty dźwięk to jest dojrzały ale ja jeszcze nie testowałem bo pierwszy raz mam mieć dojrzałe arbuzy :lol: słyszałem również że jak uschnie szypułka 2 cm od owocu to też jest dojrzały. ;:218 Też bym chcial sie dowiedzieć czy są jakieś inne sposoby na rozpoznanie dojrzałości arbuza :lol:
Karol
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Prazyn nie musisz rozrabiać kurzego obornika z wodą wystarczy wziąć obornik i prosto z kurnika i podsypać roślinę podczas podlewania roślina za każdym razem dostanie dawkę nawozu ;:oj

-- 31 lip 2012, o 09:36 --

Jak rozpoznać czy jest dojrzały owoc?
to proste pukasz palcem w owoc słychać taki pusty odgłos jakby był pusty w środku. Nie dojrzały takie głosu nie będzie miał
możesz zmniejszyć podlewanie wtedy owoc szybciej się dojrzeje ;:138
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

korhil przepatrz ostatnie moje posty w tym wątku a tam gdzieś napisałem o tym...
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Kiedy Arbuz jest dobry?
Zerwałem arbuza a był w środku zielony, zaczynał się lekko czerwienić w środku.
Uznałem że jest dobry bo jak w niego stukałem to był jakby pusty.
Co źle zinterpretowałem?
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p

Post »

Rewi mi sie wydaje że trzeba rozrobić z wodą i to z dużą ilościa wody bo popali roślinke ;:14 Chciałbym dzisiaj podlać tym kurzym nawozem :wink: ale się denerwuje żeby nie spalić :shock: :roll: .Niech ktoś poda proporce ;:180
Karol
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Pozwolę sobie się wtrącić :D
Moi Drodzy, wiem, że każdy chciał by jak najszybciej spróbować własnego arbuza, to jest naturalne pragnienie każdego ogrodnika, szczególnie kiedy się uprawia pierwszy raz. Wychowałam się w miejscu gdzie arbuzy, bakłażany i pomidory zajmowały na polach tyle miejsca co w Polsce zborze. I dla tego śmiem twierdzić, że zdecydowanie za wcześniej na zbiór arbuzów, bez względu na ich wielkość. W tam tych regionach klimat jest dużo cieplejszy ale sezon zbiorów zaczyna się dopiero w drugiej połowie sierpnia, to co mówić o Polsce. Pamiętam jak niedługo po zamieszkaniu w Polsce, znajomi poczęstowali mnie arbuzem z własnej działki, był, owszem bardzo duży, wszyscy się zajadali i bardzo im smakował a ja ... po pierwsze dziwiłam się, że w Polsce tak wcześniej zrywa się arbuzy :D a po drugie wcale nie rozumiałam co im tak smakuję, był po prostu bez smaku.
Dla tego apeluje, wytrzymajcie jeszcze parę tygodni a zobaczycie jaka będzie różnica smakowa, arbuz to nie ogórek, który trzeba zbierać codziennie, on musi dojrzeć w środku. Prawdziwie dojrzały arbuz po rozcięciu powinien mieć w środku coś w rodzaju szronu.
Życzę cierpliwości i słodkich walorów smakowych :wit :wit
korhil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 20:29

Post »

kolega up ma racje :D ale zastanawiam się czy jak za długo przetrzymam arbuza czy nie zgnije od srodka ?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Jak za długo przetrzymywać to oczywiście, że może podgnić :D ale do końca sierpnia to wcale nie będzie za długo ... chociaż nam arbuziakom, może się wydać wiecznością :;230
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Ałła, jak przeczytałam jak opisałaś dojrzewanie arbuzów to prawie ich smak poczułam. Normalnie pychota...... ;:92
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”