[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.
Fajny widoczek, dopiero tutaj widać jakie powyrastane są Twoje skarby
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widziałem w wątku do identyfikacji Wygląda świetnie! Gdzie takiego wyrwałaś?
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
ale kolorek
Przyrzekam, że poszłam tylko po zwykłe zakupy.... no ale na wejściu dział z kwiatami, patrzę kaktusy...hmmm, to podejdę chociaż zobaczę co tam mają, nie żeby zaraz kupować
No i patrzę, patrzę same Mammillarie i kilka kolumcowców, odetchnęłam więc z ulgą, że tym razem mi się uda... i wtedy... zobaczyłam tego gymnola....
A działo się to wszystko w dyskoncie spożywczym z logiem owada w kropeczki
Też zadziwił mnie kolorem korpusu, nawet przeszło mi przez myśl, że może jakiś malowany, bo to czort wie czego to ludzie nie wymyślą
Nigdy nie widziałam takiego koloru pędu, ale w sumie ja to mało widziałam , bo rozumiem, że mogą być gymnole brązowe czy zielono-niebieskie, a to jest kolor..hmmm... buraczka, wiśni (ciemny ale intensywny).
Muszę też powiedzieć, że kaktusy które się w w/w dyskoncie pojawiają zawsze są zdrowe, w sensie bez grzyba i wełnowca (mam kilka roślin stamtąd), nie ma czegoś takiego jak w markecie z bobrem.
Dzięki za odwiedziny
edit:
Gymnocalycium damsii var. tucavocense: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... damsii.htm
lub taka hybryda Gymnocalycium cv. RED BLUSH: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... _blush.htm
Okaże się jak zakwitnie, nie powiem, że bym nie była zadowolona gdyby jednak okazało się, ze to RED BLUSH
No i patrzę, patrzę same Mammillarie i kilka kolumcowców, odetchnęłam więc z ulgą, że tym razem mi się uda... i wtedy... zobaczyłam tego gymnola....
A działo się to wszystko w dyskoncie spożywczym z logiem owada w kropeczki
Też zadziwił mnie kolorem korpusu, nawet przeszło mi przez myśl, że może jakiś malowany, bo to czort wie czego to ludzie nie wymyślą
Nigdy nie widziałam takiego koloru pędu, ale w sumie ja to mało widziałam , bo rozumiem, że mogą być gymnole brązowe czy zielono-niebieskie, a to jest kolor..hmmm... buraczka, wiśni (ciemny ale intensywny).
Muszę też powiedzieć, że kaktusy które się w w/w dyskoncie pojawiają zawsze są zdrowe, w sensie bez grzyba i wełnowca (mam kilka roślin stamtąd), nie ma czegoś takiego jak w markecie z bobrem.
Dzięki za odwiedziny
edit:
Gymnocalycium damsii var. tucavocense: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... damsii.htm
lub taka hybryda Gymnocalycium cv. RED BLUSH: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... _blush.htm
Okaże się jak zakwitnie, nie powiem, że bym nie była zadowolona gdyby jednak okazało się, ze to RED BLUSH
- mCm86
Do sklepu, który charakteryzuje się logiem z "Owadem w kropeczki" mam niedaleko i aż mnie korci by się tam wybrać i zobaczyć czy przypadkiem taki gymnol gdzieś tam nie leży Ostatni raz byłem tam w poniedziałek i widziałem jedną Crassule i kilka kolumnowców. Jednak w tym sklepie dostawy są dość częste więc kto wie czy nie zrobię sobie spacerku Osobiście posiadam z tego źródła Notocactusa i Stetsonie Notocactus kwitł ale zamiast urosnąć to się skurczył a Stetsonia... Rośnie I to dość szybko
W każdym razie Gymnol na prawdę wygląda super i podoba mi się na tyle, że chyba zachorowałem W dodatku kwitnie na ten modny, fioletowy kolor
W każdym razie Gymnol na prawdę wygląda super i podoba mi się na tyle, że chyba zachorowałem W dodatku kwitnie na ten modny, fioletowy kolor
Podczas przesadzania okazało się, że te małe roślinki dookoła to nie są odrosty tylko w pełni ukorzenione małe roślinki, przypuszczam, że ktoś dołożył te siewki do rośliny "głównej".
Oznacza to, ze mam te siewki na zbyciu jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać pocztą. Małe roślinki mają około 1cm średnicy, mam ich 6 (edit: już nie aktualne), oto one:
Poza tym kaktus jest twardy jak kamień, tak jest obecnie napompowany wodą
A tu po przesadzeniu:
Oznacza to, ze mam te siewki na zbyciu jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać pocztą. Małe roślinki mają około 1cm średnicy, mam ich 6 (edit: już nie aktualne), oto one:
Poza tym kaktus jest twardy jak kamień, tak jest obecnie napompowany wodą
A tu po przesadzeniu:
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Witaj
Przeglądałam Twój wątek przy śniadaniu i aż mi kawa wystygła tak się zapatrzyłam śliczne, ciekawe, zadbane rośliny i piękne zdjęcia.
Przeglądałam Twój wątek przy śniadaniu i aż mi kawa wystygła tak się zapatrzyłam śliczne, ciekawe, zadbane rośliny i piękne zdjęcia.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem dlaczego, pozbyłaś całego uroku tego gymolka,tak ładnie wyglądał, a jak by ci wszystkie
zakwitły to by była frajda,osobiście nie pozbywam się odrostów z moich gym.Kaktusik bajka
poz.Leszek
zakwitły to by była frajda,osobiście nie pozbywam się odrostów z moich gym.Kaktusik bajka
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Baiana dziękuję za odwiedziny! teraz czuję się winna, że piłaś zimną kawę
Leszku, uznałam, że tak będzie lepiej ponieważ szyjka korzeniowa była cała oblepiona torfem i w ten torf były jakby powciskane te małe rośliny, wszystko oblepione w torfie. Wolałam jednak usunąć ten torf niż zostawić małe kaktusy. Ale widzę, że ten kaktus dość łatwo proliferuje, bo widzę już malutkie odrosty wyrastające z areol
Ja też raczej nie usuwam odrostów, no chyba, że jest jakaś szczególna sytuacja, to wtedy tak. Dzięki za komentarz
Aha, te młode roślinki oddam za darmo, bo nie chcę tworzyć kolejnych takich samych roślin (mało miejsca).
Leszku, uznałam, że tak będzie lepiej ponieważ szyjka korzeniowa była cała oblepiona torfem i w ten torf były jakby powciskane te małe rośliny, wszystko oblepione w torfie. Wolałam jednak usunąć ten torf niż zostawić małe kaktusy. Ale widzę, że ten kaktus dość łatwo proliferuje, bo widzę już malutkie odrosty wyrastające z areol
Ja też raczej nie usuwam odrostów, no chyba, że jest jakaś szczególna sytuacja, to wtedy tak. Dzięki za komentarz
Aha, te młode roślinki oddam za darmo, bo nie chcę tworzyć kolejnych takich samych roślin (mało miejsca).
- mCm86
Jednak wybrałem się do Biedry Ku mojemu zdziwieniu mimo wizyty w poniedziałek do środy repertuar roślin mocno się zmienił Jako, że pozazdrościłem Ci gymniaka to... Nabyłem takiego samego Swojemu zostawiłem kilka odrostów a kilka co odpadło przy usuwaniu torfu dałem do "doniczki z przedszkolakami" Jestem bardzo zadowolony z zaspokojenia choroby gymnolowej
Hahaha, to uczucie kiedy zdobywasz tego kaktusa, którego chciałeś mieć
A ten twój miał odrosty? czy też małe osobne ukorzenione roślinki?
A ten twój miał odrosty? czy też małe osobne ukorzenione roślinki?
- mCm86
Ma ok 8-9 małych siewek na małym korzonku, które obrastają wokół korpus gymniaka Z areoli też ma wypuszczony jeden odrost, więc jest trochę tak i trochę tak