[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

Post »

Fajny widoczek, dopiero tutaj widać jakie powyrastane są Twoje skarby ;:215
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

No i stało się....
Gymnocalicium damsii var. tucavocense (z dużym prawdopodobieństwem) zabrało ostatki miejsca na parapecie ;:138 i cieszy mnie to (nowy kaktus) i martwi zarazem (mniej miejsca).
Oto roślina:
Obrazek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałem w wątku do identyfikacji :D Wygląda świetnie! Gdzie takiego wyrwałaś?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

;:oj ;:215 ale kolorek
Inez
500p
500p

Post »

Przyrzekam, że poszłam tylko po zwykłe zakupy.... ;:170 no ale na wejściu dział z kwiatami, patrzę kaktusy...hmmm, to podejdę chociaż zobaczę co tam mają, nie żeby zaraz kupować ;:199
No i patrzę, patrzę same Mammillarie i kilka kolumcowców, odetchnęłam więc z ulgą, że tym razem mi się uda... i wtedy... zobaczyłam tego gymnola.... ;:50
A działo się to wszystko w dyskoncie spożywczym z logiem owada w kropeczki :wink:

Też zadziwił mnie kolorem korpusu, nawet przeszło mi przez myśl, że może jakiś malowany, bo to czort wie czego to ludzie nie wymyślą ;:123
Nigdy nie widziałam takiego koloru pędu, ale w sumie ja to mało widziałam :roll: , bo rozumiem, że mogą być gymnole brązowe czy zielono-niebieskie, a to jest kolor..hmmm... buraczka, wiśni (ciemny ale intensywny).

Muszę też powiedzieć, że kaktusy które się w w/w dyskoncie pojawiają zawsze są zdrowe, w sensie bez grzyba i wełnowca (mam kilka roślin stamtąd), nie ma czegoś takiego jak w markecie z bobrem.

Dzięki za odwiedziny ;:333

edit:
Gymnocalycium damsii var. tucavocense: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... damsii.htm
lub taka hybryda Gymnocalycium cv. RED BLUSH: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... _blush.htm

Okaże się jak zakwitnie, nie powiem, że bym nie była zadowolona gdyby jednak okazało się, ze to RED BLUSH ;:204
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do sklepu, który charakteryzuje się logiem z "Owadem w kropeczki" mam niedaleko i aż mnie korci by się tam wybrać i zobaczyć czy przypadkiem taki gymnol gdzieś tam nie leży :lol: Ostatni raz byłem tam w poniedziałek i widziałem jedną Crassule i kilka kolumnowców. Jednak w tym sklepie dostawy są dość częste więc kto wie czy nie zrobię sobie spacerku :D Osobiście posiadam z tego źródła Notocactusa i Stetsonie :) Notocactus kwitł ale zamiast urosnąć to się skurczył a Stetsonia... Rośnie :D I to dość szybko :)
W każdym razie Gymnol na prawdę wygląda super i podoba mi się na tyle, że chyba zachorowałem :) W dodatku kwitnie na ten modny, fioletowy kolor :D
Pozdrawiam
Inez
500p
500p

Post »

Podczas przesadzania okazało się, że te małe roślinki dookoła to nie są odrosty tylko w pełni ukorzenione małe roślinki, przypuszczam, że ktoś dołożył te siewki do rośliny "głównej".
Oznacza to, ze mam te siewki na zbyciu :twisted: jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać pocztą. Małe roślinki mają około 1cm średnicy, mam ich 6 (edit: już nie aktualne), oto one:
Obrazek

Poza tym kaktus jest twardy jak kamień, tak jest obecnie napompowany wodą :roll:
A tu po przesadzeniu:
Obrazek
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Witaj :)
Przeglądałam Twój wątek przy śniadaniu i aż mi kawa wystygła tak się zapatrzyłam :) śliczne, ciekawe, zadbane rośliny i piękne zdjęcia.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Nie wiem dlaczego, pozbyłaś całego uroku tego gymolka,tak ładnie wyglądał, a jak by ci wszystkie
zakwitły to by była frajda,osobiście nie pozbywam się odrostów z moich gym.Kaktusik bajka ;:108
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Inez
500p
500p

Post »

Baiana dziękuję za odwiedziny! teraz czuję się winna, że piłaś zimną kawę ;:202

Leszku, uznałam, że tak będzie lepiej ponieważ szyjka korzeniowa była cała oblepiona torfem i w ten torf były jakby powciskane te małe rośliny, wszystko oblepione w torfie. Wolałam jednak usunąć ten torf niż zostawić małe kaktusy. Ale widzę, że ten kaktus dość łatwo proliferuje, bo widzę już malutkie odrosty wyrastające z areol :)
Ja też raczej nie usuwam odrostów, no chyba, że jest jakaś szczególna sytuacja, to wtedy tak. Dzięki za komentarz :)

Aha, te młode roślinki oddam za darmo, bo nie chcę tworzyć kolejnych takich samych roślin (mało miejsca).
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak wybrałem się do Biedry :D Ku mojemu zdziwieniu mimo wizyty w poniedziałek do środy repertuar roślin mocno się zmienił :D Jako, że pozazdrościłem Ci gymniaka to... Nabyłem takiego samego :;230 Swojemu zostawiłem kilka odrostów a kilka co odpadło przy usuwaniu torfu dałem do "doniczki z przedszkolakami" :D Jestem bardzo zadowolony z zaspokojenia choroby gymnolowej :lol: 8-)
Pozdrawiam
Inez
500p
500p

Post »

Hahaha, to uczucie kiedy zdobywasz tego kaktusa, którego chciałeś mieć :tan

A ten twój miał odrosty? czy też małe osobne ukorzenione roślinki?
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma ok 8-9 małych siewek na małym korzonku, które obrastają wokół korpus gymniaka :) Z areoli też ma wypuszczony jeden odrost, więc jest trochę tak i trochę tak :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”