CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Witam
U jednej Opuncji zauważyłem pewną zmianę po przesadzeniu jej z torfowej, marketowej ziemi do substratu, który teoretycznie powinien być dla niej lepszy. Straciła swój zielono-niebieskawy kolor a na jego miejsce wszedł taki:
Wygląda to trochę jakby człon zdrewniał. Jednak z drugiej strony wygląda tak:
I teraz pytanie. Czy z tą Opuncją coś się dzieje czy jednak wszystko jest ok? Z tej części kaktusa wyrastają trzy zdrowe odrosty o prawidłowym kolorze. Od przesadzenia nie widzę by się cokolwiek działo z tą rośliną. Być może jest to spowodowane utratą dość dużej części korzenia podczas uwalniania z torfu.
Dać się jej zebrać czy może lepiej oderwać trzy zdrowe człony i ukorzenić?
U jednej Opuncji zauważyłem pewną zmianę po przesadzeniu jej z torfowej, marketowej ziemi do substratu, który teoretycznie powinien być dla niej lepszy. Straciła swój zielono-niebieskawy kolor a na jego miejsce wszedł taki:
Wygląda to trochę jakby człon zdrewniał. Jednak z drugiej strony wygląda tak:
I teraz pytanie. Czy z tą Opuncją coś się dzieje czy jednak wszystko jest ok? Z tej części kaktusa wyrastają trzy zdrowe odrosty o prawidłowym kolorze. Od przesadzenia nie widzę by się cokolwiek działo z tą rośliną. Być może jest to spowodowane utratą dość dużej części korzenia podczas uwalniania z torfu.
Dać się jej zebrać czy może lepiej oderwać trzy zdrowe człony i ukorzenić?
Witam!
Mam sporych rozmiarów kaktusa, na którym systematycznie od kilku miesięcy zaczynało
pojawiać się coraz więcej zmian na jednej (największej) z odnóg.
Co to może być i jak zahamować ten proces? Bo odwrócić go zapewne nie można .
Z informacji dodatkowych mogę napisać, iż zmiany zaczęły pojawiać się od dołu
i postępowały systematycznie w górę od strony nienasłonecznionej (pokojowej).
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam.
Mam sporych rozmiarów kaktusa, na którym systematycznie od kilku miesięcy zaczynało
pojawiać się coraz więcej zmian na jednej (największej) z odnóg.
Co to może być i jak zahamować ten proces? Bo odwrócić go zapewne nie można .
Z informacji dodatkowych mogę napisać, iż zmiany zaczęły pojawiać się od dołu
i postępowały systematycznie w górę od strony nienasłonecznionej (pokojowej).
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Capo36 to czarne to rak kaktusów. Radzę pozbyć się porażonych egzemplarzy najlepiej poprzez ich spalenie a pozostałe niezwłocznie opryskać Benlate lub Topsinem.
zima, wyglada to jak korkowacenie, tego procesu nie zahamujesz, tak jak starzenia się.
Hipnotyzer czyli obcięcie nie uchroni go od śmierci? Dzisiaj ściąłem całą górę i dół włożyłem do ukorzeniacza ;/ ja bym chciał ten egzemplarz który mam uratować. Oprysk nie pomoże? Jutro jak pojadę to kupię jeszcze Topsin i spryskam. Przy ukorzenianiu kaktusów zwiększa sie wilgotność poprzez np naciągnięcie foli ?
- LittleSol
- 50p
- Od: 13 maja 2012, o 13:06
- Kontakt:
Witam
Posiadam dwa kaktusy i u obu zaobserwowałam takie niepokojące zmiany. Proszę o szybką odpowiedź co to jest i co z tym dalej zrobić, zależy mi na tych kaktusach.
1. http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 41449.jpg/
2. http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 95828.jpg/
Posiadam dwa kaktusy i u obu zaobserwowałam takie niepokojące zmiany. Proszę o szybką odpowiedź co to jest i co z tym dalej zrobić, zależy mi na tych kaktusach.
1. http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 41449.jpg/
2. http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 95828.jpg/
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To są infekcje grzybowe. Kaktusy potrzebują więcej słonka, mniej wody i podłoża bardziej mineralnego. W tak żyznej ziemi rosnąć nie mogą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Rak (jeśli to faktycznie to) przecie nie jest chorobą zakaźna W związku z tym nie widzę przeciwwskazań by ten fragment rośliny (po cięciach) ukorzenić, a reszty się pozbyć. Może się mylę, a jeśli tak jest to czekam na argumenty. Co do ukorzeniania - folia jest zbędna. Ważne by podłoże było wilgotne.capo36 pisze:Hipnotyzer czyli obcięcie nie uchroni go od śmierci? Dzisiaj ściąłem całą górę i dół włożyłem do ukorzeniacza ;/ ja bym chciał ten egzemplarz który mam uratować. Oprysk nie pomoże? Jutro jak pojadę to kupię jeszcze Topsin i spryskam. Przy ukorzenianiu kaktusów zwiększa sie wilgotność poprzez np naciągnięcie foli ?
-
- 50p
Ten rodzaj grzyba ma niesamowitą zdolność rozprzestrzeniania się wśród kaktusów. Jeśli chcesz poeksperymentować to przynajmniej rób to w innym miejscu, bo możesz stracić wszystkie kaktusy.
- Artur89
Rak przecie nie jest grzybem (jeśli nadal uważasz, ze to rak kaktusów) - chyba, ze u roślin funkcjonuje specyficzna terminologia o, której nie wiem Hipnotyzer - mógłbyś powiedzieć w jaki sposób ta konkretna 'choroba' się rozprzestrzenia?
-
- 50p
Wiele najgroźniejszych chorób grzybowych w świecie roślin nazywanych jest rakiem, przypuszczalnie dla tego, że walka z nimi przeważnie skazana jest na niepowodzenie np: Rak drzew owocowych. Nie ma to nic wspólnego z rakiem u ludzi czy zwierząt czyli nowotworem. Raki roślin nie są nowotworami lecz chorobami grzybowymi i to powodowanymi przez grzyby z różnych klas grzybów (jednak najczęściej powodują je pragrzyby). Odnośnie kaktusów to spotkałem się z tą chorobą wiele lat temu i obecnie nie potrafię przytoczyć łacińskiej nazwy grzyba ale objawy są charakterystyczne, czarne plamy przechodzące z czasem w czarną suchą zgniliznę a następnie złuszczają się te czarne miejsca tworząc głębokie dziury. W przypadku wilgotniejszego środowiska czarna sucha zgnilizna przechodzi w czarną mokrą zgniliznę. Choroba uporczywie nawraca się jak bumerang, jak już raz się pokaże, nawet jak się już wydaje, że się wszystko zrobiło by się jej pozbyć to po jakimś czasie znów się pojawia i wszystko zaczyna się od początku.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nigdy nie spotkałem się z określeniem choroby grzybowej mianem "rak". Wikipedia też nie zna takiego określenia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak
Osobiście nigdy nie wyrzucam roślin tylko dlatego, że mają czarne plamy. Jeśli odpowiednio się zadziała to takie kaktusy z powodzeniem są w stanie wyjść na prostą nie zarażając pozostałych w kolekcji. W moim przypadku wiele roślin jest zbyt cennych by pozbywać się ich tylko dlatego, że dostały czarnych plam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak
Osobiście nigdy nie wyrzucam roślin tylko dlatego, że mają czarne plamy. Jeśli odpowiednio się zadziała to takie kaktusy z powodzeniem są w stanie wyjść na prostą nie zarażając pozostałych w kolekcji. W moim przypadku wiele roślin jest zbyt cennych by pozbywać się ich tylko dlatego, że dostały czarnych plam.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Jeśli chodzi o funkcjonujący termin 'rak' to spotkałem się z nim, ale jako 'rak bakteryjny', wywołany przez bakterię.
Znalazłem jednak link do 'raka' jako choroby grzybowej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak_koniczynowy . Hmm ciekawe...
Znalazłem jednak link do 'raka' jako choroby grzybowej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Rak_koniczynowy . Hmm ciekawe...